Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční recept Mirky van Gils: Zkuste její famózní vánočku s tajnou ingrediencí

Mirka van Gils Slavíková
ZDROJ: Se souhlase Mirky van Gils Slavíkové
sdílet:

V rozhovoru nám světoznámá a cenami ověnčená cukrářka Mirka van Gils Slavíková prozradila, které recepty nesmí na jejím vánočním stole chybět. Bez poctivé vláčné vánočky si neumí představit Vánoce. Je to tradice, kterou má neodmyslitelně spjatou s milovanou babičkou. A ihned se s námi podělila i o svůj vyladěný recept na vánočku s marcipánem.

Vánočka má mezi sladkým pečivem výjimečné postavení už od 16. století, kdy ji pekli jen mistři pekařského cechu a sloužila jako dar šlechtě a radním. Stala se tradičním symbolem českých Vánoc, i když její vzácnost na štědrovečerním stole trochu vzala za své, protože se v současné době prodává po celý rok. U nás doma je ale jen na Vánoce a ráda si s její recepturou pohrávám,“ prozrazuje Mirka.

Vánočka podle Mirky van Gils je voňavá a vláčná, kromě rozinek a mandlí v ní najdete i pražené lískové oříšky a marcipán.

V příštím článku se můžete těšit na čokoládové cookies, které v sobě ukrývají překvapení v podobě ganache. „Inspiraci na čokoládové cookies jsem si přivezla z amerického Massachusetts. Tyhle sušenky narozdíl od vánočky příliš dlouhou historii nemají, ale naprosto nás ovládly. Vždy je dobré mít něco po ruce, když není čas péct, a tyhle sušenky jsou to pravé,“ dodává.

Více o Mirčiných oblíbených receptech a plánech do budoucna se můžete dočíst v našem rozhovoru.

Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 g soli
  • 4 žloutky
  • 14 g sušeného droždí
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g pražených lískových oříšků, drcených
  • 80 g plátkových mandlí
  • 300 g marcipánu
  • 1 vejce na potření

Postup

1. Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém jsou rozmíchané žloutky a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit. Nakonec zapracujeme rozinky a lískové oříšky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

2. Během kynutí těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout. Ze čtyř upleteme základ vánočky. Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky. Do každého plátku vložíme váleček marcipánu, zabalíme a zapleteme cop, který položíme na základ potřený vejcem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.

3. Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkem pečeme asi 40 minut.

Zdroj info: Apetit, Mirka van Gils Slavíková

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín