Velikonoce jsou nejdůležitější křesťanským svátkem, oslavou Ježíšova vzkříšení z mrtvých. Mnozí si stále náboženský význam a tradici uvědomují, ale ruku na srdce, není jich asi převaha. Pro spoustu lidí jde o prima prodloužený víkend a razí modernější přístup k tomuto jarnímu svátku. Jak si Velikonoce užít a jak pojmout i tradiční pokrmy tak, aby odpovídaly nárokům 21. století?
Baví vás Velikonoce, ale nechcete během nich nabarvit desítky vajec, napéct tuny mazance a nechat se vyšupat půlkou vesnice jen proto, že se to tak dělá? Vůbec nemějte výčitky, když chcete tradice a svátky pojmout po svém.

Jak pojmout Velikonoce moderně?
- Barvení vajec: Zkuste to letos jinak, zapomeňte na cibulové slupky, ale pořiďte akrylové fixy, pastelové barvy, metalické spreje nebo minimalistické černobílé vzory. Spoustu inspirace najdete na Instagramu nebo Pinterestu.
- Velikonoční brunch: Nechcete čekat doma na koledníky a prodloužený víkend trávit v kuchyni? Naplánujte si brunch s rodinou a přáteli. Místo panáka vodky si dejte mimosu, místo dalšího mazance k snídani kváskový chléb s dobrým vajíčkovým salátem.
- Užijte si to offline: Útočí na vás ze všech stran dokonalá velikonoční výzdoba, přitom vy jste sotva odstrojili vánoční stromeček? Mají všichni okolo vás stoly plné velikonočních dobrot jako z kuchařek a vám se daří spíš velikonoční zrůdičky? Vyhlaste doma dny offline a bez technologií. Odpojte se ze sítí a napojte se na blízké. Čtěte si, vyražte na výlet, zahrajte si deskovky.
- Jeďte omrknout tradice k sousedům: Pokud máte pocit, že českých Velikonoc už jste zažili dost, využijte prodloužený víkend k cestování. Zajímavě pojímají velikonoční tradice v Anglii (pořiďte si velikonoční klobouk), v Německu (hází se zde vejce přes domy, aby byly chráněné před bleskem) nebo v Polsku (pokud vás polijí vodou, neberte si to osobně: zajišťují vám pevné zdraví).
Moderní Velikonoce podle nutričních poradců
Moderně lze přistoupit i k tradičním velikonočním dobrotám. Jak na ně s nadhledem a bez extrémů, poradila Týna Skalická, výživová specialistka, která má taky ráda mazanec.
- Mazanec: Bílá mouka, cukr, máslo nejsou zakázaná kombinace, ale můžete si ji dopřát chytře. Dejte si menší porci a doplňte ji o bílkovinu, např. o tvaroh s vanilkou nebo kefír. Díky obsahu bílkovin vás jedna porce krásně zasytí a nebudete mít nutkání sníst půlku mazance na posezení. Pokud jej pečete doma, zkuste verzi s částí celozrnné mouky, méně cukru a víc tvarohu nebo kefíru do těsta. Mazanec bude vláčnější, výživnější a je velmi pravděpodobné, že vás uspokojí i menší porce
- Nádivka: Tradiční nádivka je fajn, pokud si hlídáte množství tuku a vyvážíte ji lehkým salátem. Místo tří kousků klobásy může být v nádivce kvalitní šunka a pořádná porce jarních bylinek (kopřivy, petržel, pažitka).
- Alkohol: Panák u každého domu během koledování? To není výživa, ale zátěž pro tělo. Pokud chcete pít, vyberte si jeden kvalitní drink, např. sklenku vína nebo prosecca, a vychutnejte si ho. Nezapomínejte na dostatečnou hydrataci.
- Vejce natvrdo: Jedná se o skvělý zdroj bílkovin, zdravých tuků i vitamínu D. Využijte je do moderních receptů a vyvažujte zeleninou, např. do salátů, pomazánek nebo jako součást oběda (vejce + brambory + tvaroh). Jeden tip na moderní recept pro vás Týna má.
Salát z vajec natvrdo a avokáda
„Tahle varianta klasické vajíčkové pomazánky je svěží, lehká a ideální k večeři nebo na víkendový brunch,“ doporučuje Týna Skalická.
Ingredience (na 2 porce): 3 vejce natvrdo, 1 zralé avokádo, 2 lžíce bílého řeckého jogurtu (ideálně 5–10 % tuku), lžíce čerstvé citronové šťávy, špetka soli a pepře, pažitka nebo jarní cibulka, případně trochu dijonské hořčice
Postup:
- Vejce oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Vmíchejte vejce a nasekanou pažitku.
- Podávejte s kváskovým chlebem a miskou čerstvé zeleniny.