Když se řekne „sladké Vánoce“, většině z nás se vybaví vánočka a nejrůznější druhy cukroví. Za hranicemi však ke štědrovečerní večeři patří spíše vánoční dorty a velké dezerty. Chcete-li své blízké překvapit, zkuste jim letos dát šanci. Možná tak založíte novou vánoční tradici.
Co pečou o Vánocích u sousedů?
-
Velká Británie:
Vánoční koláč, známý jako „Christmas Cake“, je tradiční hutný a šťavnatý dezert plný kandovaného ovoce. Typicky se do něj přidávají sultánky (zlaté rozinky), rozinky a další sušené ovoce, často namočené v brandy, rumu, whisky nebo sherry. Dnes bývá bohatě zdobený vrstvami marcipánu a sladkou polevou. -
Itálie:
V Itálii se o Vánocích neobejdou bez panettone, které tvarem připomíná kupoli. Tento tradiční dezert, charakteristický dlouhým procesem kynutí, obsahuje kandovanou pomerančovou kůru, citrusy a rozinky. Italové ho rádi podávají při slavnostních příležitostech nebo dávají jako dárek. -
Německo:
U našich sousedů k Vánocům neodmyslitelně patří Stollen neboli štóla. Tento dezert ve tvaru bochníku, který symbolizuje malého Ježíška zabaleného v plenkách, je plný sušeného ovoce, ořechů nebo marcipánu. Na povrchu bývá posypán moučkovým cukrem, který připomíná sníh. -
Francie:
Francouzi na Vánoce pečou tradiční polínko Bûche de Noël. Jde o piškotovou roládu plněnou nejčastěji čokoládovým nebo máslovým krémem. Roláda je bohatě zdobená tak, aby svým vzhledem připomínala dřevěné poleno.
Jaký vánoční dezert stojí za vyzkoušení?
- Tradiční vánoční dort: Otevřete si láhev dobrého koňaku, vyhoďte všechny z kuchyně a pusťte se do pečení báječného, hutného „opilého“ koláče podle receptu Delie Smith, anglické kuchařky. Je velmi snadný na přípravu a udělá spoustu parády.
-
Vánoční perníkový dort zdobený malovanými perníčky: Perníčky k českým Vánocům neodmyslitelně patří. A co je letos nepodávat na talířku, ale využít je jako součást perníkového dortu? Ten je sám o sobě lahodný a nenáročný na přípravu, zároveň má ambice stát se zlatým hřebem sváteční hostiny.
- Perníčkový dort ve tvaru stromečku: Pokud patříte mezi zručnější pekaře a cukráře, tento dort bude tou pravou výzvou. Nechte rodinu zdobit stromeček, zatímco vy si ozdobíte dort: místo ozdob použijte ovoce a sladké pusinky, řetězy nahraďte krémem. Než se pustíte do pečení, nakreslete si šablonu vysokou 30 cm a širokou (v nejširším místě) 22 cm.
- Vánoční Pavlova: Zbyly vám z pečení cukroví bílky? Dokonale je zužitkujete, a navíc se stanete královnou Vánoc, když z nich připravíte Pavlovu s vánočním nádechem. Křupavý meringue, nadýchaný šlehačkový krém, čokoláda a nakonec třešnička na dortu – tohle je dokonalý dezert pro sváteční chvíle!
Patříte-li k milovníkům seriálu Přátelé, asi se vám v souvislosti s dezertem zvaným trifle ihned vybaví díl Hříchy Rossova mládí. Pro vás, kteří se tolik neorientujete, vysvětlíme: v rámci přípravy slavnostní večeře ke Dni díkůvzdání dostane Rachel Green za úkol postarat se o dort, konkrétně o anglický trifle. Jenže se jí slepí stránky a ona tak zkombinuje recepty na trifle a pastýřský koláč. Výsledkem je něco, co „chutná jako nohy“, protože kromě vrstvy džemu, pudinku, šlehačky, malin a banánů přidá i hovězí maso dušené s hráškem a cibulí.
Když si ale dáte při přípravě pozor, vykouzlíte vánoční dezert, kterým všechny ohromíte. Protože jíst na každé návštěvě linecké a perníčky, prokládat to vanilkovými rohlíčky a jako výslužku si domů nést vosí hnízda nebo vánočku? To je sice klasika, ale umí se omrzet.
- Trifle: Jednoduchý nepečený dezert, který se připravuje buď do velké skleněné mísy nebo do skleniček, aby byly jednotlivé vrstvy krásně vidět.
Zdroje: Apetit, Italyshop.cz, En.wikipedia.org, Cs.wikipedia.org/, Brendid.com/