Vosí hnízda (chcete-li úly) jsou rychlá, nepečená a přitom na stole vypadají tak krásně, že jim nikdo neodolá. Základem je kakaové těsto, voňavý krém a podstavec z piškotu. Při výrobě se ale můžete i pořádně odvázat – možnosti, jak vosí hnízda vylepšit, jsou téměř nekonečné, a to aniž byste museli zapínat troubu.
Vosí hnízda nevyžadují žádné složité cukrářské postupy. Stačí mít doma piškoty (nebo máslové sušenky), ořechy, trocha cukru, másla, kakaa a kapku rumu. Z téhle směsi vytvoříte těsto, které naplníte krémem, a posadíte na piškot nebo třeba kolečko lineckého těsta.
Vosí hnízda na míru
- Těsto trochu jinak: Piškoty jsou osvědčená klasika, ale co takhle vyzkoušet máslové sušenky? Dodají těstu jemnější chuť. Pokud chcete hnízda, která dokonale drží tvar a mají oříškovou chuť, přidejte lžíci ořechového másla.
- Podstavec na míru: Piškot je sice jistota, ale linecké kolečko udělá parádu i skvělý chuťový zážitek. Můžete použít klasické linecké těsto, nebo ho obarvit kakaem. Jemně křupavý základ dodá hnízdům nový rozměr.
- Krémové variace: Tradiční rumový krém je hitem Vánoc, ale proč nevyzkoušet karamelový s trochou salka, čokoládový s rozpuštěnou čokoládou, nebo kávový s kapkou espressa? Pokud chcete být originální, naplňte hnízda povidly – s kakaovým těstem tvoří dokonalý pár.
- Zdobení: Kokos může být ještě o něco zajímavější – obarvěte ho matchou pro zelený nádech. Chcete růžová hnízda? Sáhněte po lyofilizovaných malinách. Jemný poprašek moučkového cukru, čokoládová poleva nebo jedlé třpytky pak udělají z vašich vosích hnízd opravdovou vánoční ozdobu.
Jak na dokonalá vosí hnízda?
- Těsto, které drží: Základem úspěchu je správná konzistence těsta – mělo by být vláčné, ale nelepivé. Pokud se drobí, přidejte trošku rumu, který zároveň těsto krásně provoní. Jestli naopak lepí, zkuste do něj jemně zapracovat trochu moučkového cukru.
- Formičky: Klasické formičky na vosí hnízda vám práci výrazně usnadní. Aby šla hnízda snadno vyklápět, nezapomeňte je vysypat moučkovým cukrem.
- Odležení: Po přípravě nechte vosí hnízda odpočinout v lednici – minimálně přes noc. Chutě se krásně propojí, těsto se zpevní a cukroví získá dokonalou strukturu i chuť.
Vosí hnízda jsou sice nepečený dezert, ale jejich příprava vyžaduje trochu trpělivosti. Výsledek však stojí za to, nemyslíte?
Zdroj: Pinterest, Apetit