Je smetanově bílá, pružná, na jazyku se rozplývá a je tak krásně hebká a krémová, že ji milují opravdu všichni. Bez mozzarelly to zkrátka v kuchyni není ono. Nejlepší je čerstvá, právě uhnětená! Dá se jíst i samotná a stejně tak je nenahraditelnou součástí mnoha pokrmů. Co o mozzarelle potřebujete vědět a jak ji při vaření využít?
Její kořeny sahají do regionu Campania a zdroje se rozcházejí v tom, kdy byl tento lahodný sýr z buvolího mléka poprvé vyroben. Dnes pod označením mozzarella najdeme produkty z kravského, ovčího i kozího mléka. Mozzarella z buvolího mléka (mozzarella di bufala) se vyrábí hlavně v okolí Neapole a má výraznější chuť a vůni, v ostatních regionech se vyrábí z kravského mléka.
Ale pojďme si říct, že víc než její historie je důležitá elastická a hebká struktura, delikátní smetanová chuť a všestranné využití v kuchyni. Jaké druhy mozzarelly existují a jak je všechny využít v kuchyni?
Druhy mozzarelly a jejich využití
- Klasická mozzarella: Kvalitní mozzarella by měla mít hladký a lesklý povrch. Na dotek je pružná, a když ji roztrhnete, krásně se rozdělí na jednotlivé vrstvy a vlákna, z nichž je zamotaná. Aby se zachovala jemná mléčná chuť a vrstevnaté struktury, prodává se mozzarella marinovaná ve slaném nálevu v plastových sáčcích.
Nejklasičtější je využití v salátu Caprese, ale i v dalších salátech, skvělá je rozpečená na těstovinách nebo pizze, případně marinovaná v olivovém oleji a bylinkách. - Burrata: Pochoutka, kterou jednou ochutnáte a už nebudete nikdy chtít jinak. Je to vylepšená verze mozzarelly. Uvnitř „klubíčka“ mozzarelly se totiž skrývá smetana!
Tato jemná verze se hodí k rajčatům vonícím sluncem, do salátů i na těstoviny. - Mozzarella s bylinkami: S bazalkou a oreganem chutná výborně, zejména když máte po ruce čerstvé bylinky.
- Třešinky: Mini mozzarelly lze koupit ve dvou velikostech. Větší se nazývají bocconcini, malé jsou ciliegine. Můžete je koupit čerstvé naložené v syrovátce nebo uzené, v krabičkách nebo plastových sáčcích.
- Mozzarella na vaření: Na rozdíl od svých „sourozenců“ se tato mozzarella neprodává ve slaném nálevu, ale ve vakuově balených sáčcích. Je o něco tužší a sušší, ale když se rozpustí, krásně se táhne, a například na lasagních udělá skvělou kůrčičku.
- Uzená mozzarella: Tento uzený sýr je v jídle okamžitě rozpoznatelný. Má podobnou konzistenci jako mozzarella na vaření, ale na rozdíl od ní ho lze použít nejen do vařených nebo zapékaných pokrmů, ale i nakrájet na plátky ke svačině, do sendvičů nebo použít jako součást kontinentální snídaně.
Co stojí za to vědět o mozzarelle
- Čerstvost: Mozzarella je nejlepší jen několik dní po výrobě. Pokud ji koupíte čerstvou, snězte ji nejpozději do dvou až tří dnů. I v obchodech se dívejte na datum výroby – vždy je lepší koupit tu, která právě dorazila z továrny.
- Za studena: Mozzarella je velmi jemný sýr, proto dávejte pozor, abyste její chuť nepřebili například výraznou zálivkou nebo jinými přísadami.
- Za tepla: Je skvělá zapečená, grilovaná... a fantasticky se táhne. Vychutnejte si to!
Recepty s mozzarellou
- Saláty s mozzarellou: díky své jemné chuti dá prostor ostatním ingrediencím.
- Hlavní pokrmy s mozzarellou: skvěle pasuje na pizzu, do těstovin i do zapečených pokrmů.
- Svačiny s mozzarellou: tento sýr je ideální jako součást předkrmů a chutných svačinek.
- Mozzarella s ovocem: Čerstvá smetanová mozzarella se výborně doplňuje i se sladkým ovocem na způsob salátu Caprese. Teď v zimě ji zkuste proložit tenkými plátkami manga, zakápněte medem a pokud jste odvážnější, přidejte i špetku chilli. V sezoně jahod zkuste totéž s nimi a přidejte i pár lístků čerstvé bazalky.
Zdroj: Apetit