Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co potřebujete vědět o mozzarelle: Jak vybrat správný druh pro každý pokrm?

Mozzarella
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Je smetanově bílá, pružná, na jazyku se rozplývá a je tak krásně hebká a krémová, že ji milují opravdu všichni. Bez mozzarelly to zkrátka v kuchyni není ono. Nejlepší je čerstvá, právě uhnětená! Dá se jíst i samotná a stejně tak je nenahraditelnou součástí mnoha pokrmů. Co o mozzarelle potřebujete vědět a jak ji při vaření využít?

Její kořeny sahají do regionu Campania a zdroje se rozcházejí v tom, kdy byl tento lahodný sýr z buvolího mléka poprvé vyroben. Dnes pod označením mozzarella najdeme produkty z kravského, ovčího i kozího mléka. Mozzarella z buvolího mléka (mozzarella di bufala) se vyrábí hlavně v okolí Neapole a má výraznější chuť a vůni, v ostatních regionech se vyrábí z kravského mléka.

Ale pojďme si říct, že víc než její historie je důležitá elastická a hebká struktura, delikátní smetanová chuť a všestranné využití v kuchyni. Jaké druhy mozzarelly existují a jak je všechny využít v kuchyni?

Druhy mozzarelly a jejich využití

  • Klasická mozzarella: Kvalitní mozzarella by měla mít hladký a lesklý povrch. Na dotek je pružná, a když ji roztrhnete, krásně se rozdělí na jednotlivé vrstvy a vlákna, z nichž je zamotaná. Aby se zachovala jemná mléčná chuť a vrstevnaté struktury, prodává se mozzarella marinovaná ve slaném nálevu v plastových sáčcích.
    Nejklasičtější je využití v salátu Caprese, ale i v dalších salátech, skvělá je rozpečená na těstovinách nebo pizze, případně marinovaná v olivovém oleji a bylinkách.
  • Burrata: Pochoutka, kterou jednou ochutnáte a už nebudete nikdy chtít jinak. Je to vylepšená verze mozzarelly. Uvnitř „klubíčka“ mozzarelly se totiž skrývá smetana!
    Tato jemná verze se hodí k rajčatům vonícím sluncem, do salátů i na těstoviny. 
  • Mozzarella s bylinkami: S bazalkou a oreganem chutná výborně, zejména když máte po ruce čerstvé bylinky.
  • Třešinky: Mini mozzarelly lze koupit ve dvou velikostech. Větší se nazývají bocconcini, malé jsou ciliegine. Můžete je koupit čerstvé naložené v syrovátce nebo uzené, v krabičkách nebo plastových sáčcích.
  • Mozzarella na vaření: Na rozdíl od svých „sourozenců“ se tato mozzarella neprodává ve slaném nálevu, ale ve vakuově balených sáčcích. Je o něco tužší a sušší, ale když se rozpustí, krásně se táhne, a například na lasagních udělá skvělou kůrčičku. 
  • Uzená mozzarella: Tento uzený sýr je v jídle okamžitě rozpoznatelný. Má podobnou konzistenci jako mozzarella na vaření, ale na rozdíl od ní ho lze použít nejen do vařených nebo zapékaných pokrmů, ale i nakrájet na plátky ke svačině, do sendvičů nebo použít jako součást kontinentální snídaně.


Co stojí za to vědět o mozzarelle

  • Čerstvost: Mozzarella je nejlepší jen několik dní po výrobě. Pokud ji koupíte čerstvou, snězte ji nejpozději do dvou až tří dnů. I v obchodech se dívejte na datum výroby – vždy je lepší koupit tu, která právě dorazila z továrny.
  • Za studena: Mozzarella je velmi jemný sýr, proto dávejte pozor, abyste její chuť nepřebili například výraznou zálivkou nebo jinými přísadami.
  • Za tepla: Je skvělá zapečená, grilovaná... a fantasticky se táhne. Vychutnejte si to!

Recepty s mozzarellou

  • Saláty s mozzarellou: díky své jemné chuti dá prostor ostatním ingrediencím. 

  • Hlavní pokrmy s mozzarellou: skvěle pasuje na pizzu, do těstovin i do zapečených pokrmů.

  • Svačiny s mozzarellou: tento sýr je ideální jako součást předkrmů a chutných svačinek. 

  • Mozzarella s ovocem: Čerstvá smetanová mozzarella se výborně doplňuje i se sladkým ovocem na způsob salátu Caprese. Teď v zimě ji zkuste proložit tenkými plátkami manga, zakápněte medem a pokud jste odvážnější, přidejte i špetku chilli. V sezoně jahod zkuste totéž s nimi a přidejte i pár lístků čerstvé bazalky. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...