Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vylaďte si grilovačku k dokonalosti. Ajvar nebo omáčka nesmí chybět

AD
Grilování s Podravkou
ZDROJ: Podravka
sdílet:

Červená paprika, lilek, česnek a chilli. Už víte, o čem je řeč? Ne? Tak ještě jedna nápověda. Srbská kuchyně, maso, grilování… Už? Ano, je to ajvar! Tahle dobrota nesmí chybět při žádné grilovačce. Sáhnout můžete i po některé barbecue omáčce. Z každého grilování udělají nezapomenutelný zážitek a jídlu dodají dokonalou tečku.

Ajvaru se občas říká i srbský salát, pochází tedy, jak už bylo řečeno, ze Srbska, a i když ho rádi dáváme na stůl právě když grilujeme, mimochodem skvěle se hodí třeba k masovým koulím na grilu s bazalkovým dipem, využití má široké v teplé i studené kuchyni. Klidně si ho namažte na chleba, přidejte trochu do krémové polévky, masového sendviče nebo na pizzu místo rajčatového základu.

Pět hodin vaření

Postup na lahodný ajvar je snadný, zeleninu – tedy papriky, lilek, cibuli a chilli papričku umelte, pozor, směs by neměla být úplně hladká. Přidejte česnek, sůl a pepř a za občasného míchání vařte zhruba pět hodin. A potom zavařte.
Anebo sáhněte po Ajvaru od Podravky. Jsou v něm ty nejkvalitnější lilky a papriky a vychází z tradičních domácích receptur. Konzervační látky a umělá aromata v něm naopak nenajdete. Vychutnat si jej můžete v jemné či ostré variantě, a to nově i v balení squeeze, které je praktické právě při grilování.

Skryt pre seznam
Ajvar od Podravky
ZDROJ: Podravka
Skryt pre seznam

Maso už voní na grilu, salát je na stole, čerstvé pečivo připravené a co ještě? I když chuť grilovaných dobrot je dokonalá sama o sobě, zejména když maso předem naložíte do skvělé marinády, chce to něco jako chuťovou tečku. Sáhněte po dokonalých barbecue omáčkách. Skvěle se hodí k masu, rybám, zelenině nebo do sendvičů, hamburgerů a tortil. Můžete s nimi potírat jídlo i během pečení.

Sladko-slaná kombinace chutí

Třeba medová je opravdu jemná a kombinace masa a sladkého medu dokonalá. V medové omáčce, ale ani v dalších omáčkách od Podravky, nejsou konzervanty a zvýrazňovače chuti a jejich složení potěší také vegany a vegetariány, kteří si pochutnají třeba na grilované zelenině.
Med je pro slanou kuchyni skvělá ingredience, i když ho asi víc využíváme coby sladidlo. Má výraznou chuť, která však nepřebíjí chuť masa, naopak vytváří dokonalou sladko-slanou kombinaci. Medovou omáčku můžete přidat kromě grilovaných dobrot i k hranolkům, skvělá je ke kuřecím křidýlkům nebo do sendviče.

Skryt pre seznam

Někdo to rád pálivé

Kdo si víc než ve sladkém libuje v pálivém, měl by sáhnout po barbecue omáčce spicy hot. Ochutnat ji ale mohou určitě i ti s citlivějšími chuťovými buňkami. Je sice pikantní díky chilli, ale v ústech nepříjemně nepálí, naopak probudí a povzbudí chutě. Skvělá je k burgeru nebo hranolkům.

Barbecue omáčku jalapeño by měli na talíř přidat ti odvážnější z nás, její pikantnost totiž není žádná sranda. Jalapeño je sice označováno za méně pálivou papričku, ale pikantní je dost. Ideálně ji kombinujte s grilovanými dobrotami se sladkými a kouřovými tóny, kombinace to pak bude opravdu dokonalá.

Mimochodem, pálivé jídlo je pro člověka prospěšné. Obsažený kapsaicin totiž stimuluje metabolismus, chilli papričky navíc obsahují antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými látkami.

Sladkokyselé chutě

Z barbecue omáček od Podravky si tedy vyberou ti z nás, kteří dávají přednost sladkým chutím, i ti, kteří se nebojí pálivých chutí. A ochuzeni nebudou ani milovníci sladkokyselé kombinace. Barbecue omáčka klasik je jemně pikantní, voní po kouři a chlubí se opravdu hustou konzistencí. Chuť je dokonale vyvážená tak, že nepřevažuje ani sladkost ani slanost a jídlu dodá příjemnou chuť.

Skryt pre seznam
BBQ omáčky od Podravky
ZDROJ: Podravka
Skryt pre seznam
Měření

Apetit magazín