
Korejský seriál Hra o oliheň je fenomén posledních let a hit Netflixu. A i když třeba nejste skalní fanoušek, zřejmě neunikl vaší pozornosti. Premiéru měl v roce 2021, loni byla odvysílána druhá řada a diváci se těší na třetí. Nadšeně sledují, jak lidé z různých sociálních vrstev, které spojují finanční problémy, soutěží o obrovský balík peněz. Soutěží tak, že hrají nejrůznější dětské hry, ale dětsky nevinné to vskutku není. Pro jednu z her je klíčová sušenka Dalgona – zkuste si ji vyrobit doma.
Jaké hry si pamatujete z vašeho dětství? Kuličky, skládání papírové loďky, „cukr, káva, limonáda“ apod.? I v Koreji mají dětských her spoustu a je na nich založen seriál Hra o oliheň (angl. Squid Game). Zadlužení zkrachovalci, kteří se nechají zlákat příslibem obrovské sumy peněz, ale brzy zjistí, že i nevinná hra se umí změnit v peklo, když vám hrozí smrt, pokud ji zdárně nedohrajete až do konce.
Jedna z her, kterou ve třetím díle první série fenomenálního seriálu hrají, se jmenuje Ppopgi a byla obrovsky populární v 60. a 70. letech minulého století. Výzva spočívala v tom, že děti měly pomocí párátka nebo olizování vyřezávat tvary (kruh, hvězdu, trojúhelník nebo deštník) obtisknuté do pouliční sušenky Dalgona (v podstatě zkaramelizované lízátko). Ta je vyrobena pouze z bílého cukru a jedlé sody a svou strukturou trochu připomíná medovou plástev. Vyříznout ze sušenky například kolečko samozřejmě bylo jednodušší než třeba takový deštník – to věděly už děti a zjistili to i soutěžící v seriálu, kterým sušenka praskla, a „pohádky“ byl konec.
Zkuste si s dětmi vyrobit sušenku doma, je to docela snadné, když vychytáte správný postup.
Korejská sušenka Dalgona ze dvou surovin
„Chtěl jsem to zkusit, protože jsem sledoval seriál a stále to na mě vyskakovalo na Youtube. Hranaté tvary se mi moc nedařily a karamel praskal, ale kroužky vyšly hezky. Soda se musí přidat ve správný moment, tedy až když se karamel pořádně roztaví. Byl to můj první pokus a řekl bych, že i chuťově jsou sušenky v pohodě,“ říká Vojta, syn naší redaktorky Katky.
Ingredience: 3 lžíce cukru (cca 36 g), špetka jedlé sody (cca ½ g)
Postup:
- Do malé pánve s nepřilnavým povrchem nasypte cukr a zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí a nezmění v tekutinu.
- Vypněte oheň, přidejte jedlou sodu a ihned promíchejte. Směs změní barvu.
- Směs vylijte na pečicí papír a jemně ji zarovnejte, přitlačte plochým dnem, například sklenicí, talířem nebo pánvičkou.
- Pomocí vykrajovátka na sušenky vytlačte svůj oblíbený tvar.
- Nechte ztuhnout.
- Pokuste se do 10 minut tvar oddělit, aniž byste sušenku rozbili.
Zdroje: Visitchef.com, Inthekitchenwithmatt.com, Thecookingfoodie.com