Už jste někdy ochutnali vispipuuro? Ne? Tak s chutí do toho. Pokud máte rádi krupici a ovoce, je to lahůdka pro vás. Nečekejte ale českou klasiku. Vispipuuro je jemnější a nadýchanější. Připravit ho zvládne každý. Svěží chutí a pěnovou strukturou budete překvapeni.
Vispipuuro (či také vispipuoro) je tradiční finský pokrm, který se připravuje z krupice, vody, cukru a ovoce, nejčastěji brusinek. Někdy se místo ovoce použije pouze šťáva z bobulí.
-
Vispipuuro se ve Finsku obvykle chladí a podává jako dezert či svačinka nejen pro děti.
-
Kromě Finska je vispipuuro oblíbený i ve Švédsku, Norsku, Estonsku a Lotyšsku.
-
V severských zemích se nejčastěji připravuje na podzim, kdy jsou čerstvé brusinky nejdostupnější.
Suroviny aneb základ máte zaručeně doma
Recept na vispipuuro najdete v mnoha obměnách. Na přípravu potřebujete 7 dcl vody, 1 dcl krupice, 120 g brusinek či červeného rybízu, 1 dcl cukru, ¼ lžičky soli.
-
Krupici můžete použít jak pšeničnou, tak špaldovou, obě chutnají výborně.
-
Místo ovoce můžete použít 2 dcl ovocné šťávy.
-
Množství cukru závisí na vaší chuti.
-
Místo brusinek či rybízu se hodí borůvky, jahody, maliny či ostružiny. Existují i variace s rebarborou a jablky – v tomto případě ale nedocílíte růžové barvy.
Vispipuuro: Jednoduchá příprava, lahodná chuť, zářivá barva
Do hrnce odměřte vodu a přidejte ovoce. Vařte, dokud ovoce nepustí šťávu, tedy asi 10 minut. Pak směs přeceďte. Šťávu opět přiveďte k varu a přisypejte sůl i cukr. Dobře promíchejte a za stálého míchání přidávejte krupici. Snižte teplotu. Kaši nechte vařit, dokud nezhoustne, tedy cca 10–15 minut. Směs průběžně míchejte, aby se nepřipálila.
Jakmile je kaše hotová, nechejte ji zchladnout tak, aby byla teplá (ne horká). Vychladlou kaši šlehejte eletrickým šlehačem, dokud není nadýchaná a pěkně růžová. Pak ji nechte vychladit v lednici.
-
Pokud ovoce rozmačkáte, doba varu se zkrátí. Směs ovoce ve vodě tak vaříte cca 3 minuty.
-
Jestliže vám nevadí kousky ovoce, směs cedit nemusíte, ale scezená se vám bude lépe šlehat.
-
Kaši můžete přisladit i po uvaření. Jen ji dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
-
Šlehat můžete i ručně, ale počítejte s tím, že vás to bude stát hodně sil. Objem kaše by se měl zdvojnásobit.
-
Kaše se podává s vychlazeným mlékem či mléčným nápojem, klidně si můžete připravit oblíbený mléčný koktejl.
-
Pokud chcete vispipuuro trochu ozvláštnit, můžete během přípravy přidat i vanilkový cukr či mletou skořici.
-
Vispipuuro vydrží v lednici 2–3 dny, před podáváním je dobré jej znovu krátce prošlehat.
Zajímavosti, rady a tipy
Název vispipuuro pochází z finských slov vispilä (česky šlehat) a puuro (česky kaše).
-
Ve Finsku jsou preferovaným ovocem k přípravě vispipuura brusinky, protože jsou dostupné, najdete je divoce růst po celém Finsku.
-
V různých zemích, kde se vispipuuro připravuje, má specifické názvy, například ve Švédsku je znám tento pokrm jako Klappgröt, v Estonsku jako Mannavaht.
-
Historie tohoto pokrmu je zcela nejasná. Někdy se tvrdí, že vispipuuro má kořeny v Rusku. Do skandinávských kuchařek se vispipuuro dostalo až na počátku 20. století, ale je vysoce pravděpodobné, že je mnohem starší.
Zdroje informací: Valio, EuropeanKitchen, MyDearKitchenInHelsinki