
Unsplash
Začátek října znamená konec venkovní bylinkové sezóny. Zatímco některé jednoleté druhy, například bazalka, už jsou na konci své životnosti, trvalky jako šalvěj jsou po létě bujně narostlé a poskytnou bohatou sklizeň.
Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék.
- Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké bylinkářky.
- Nálev ze šalvěje se používal k léčbě deprese, při oběhových a klimakterických potížích, jako kloktadlo při laryngitidě a k osvěžení dechu.
- Používala se také jako bylina pro vykuřování. I dnes si můžete koupit svazečky šalvěje určené k tomuto očistnému rituálu – zpravidla se jedná o šalvěj bílou (Salvia apiana) původem z Ameriky.
- Víte, že populární semínka chia jsou vlastně semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica)?
K čemu se hodí šalvěj?
Šalvěj má výraznou zemitou chuť a silnou svěží vůni, která připomíná směs máty, eukalyptu a citronu.
- Dobře se hodí k tučnějším masům, drůbeži, ale i k rybám, sýrům a zelenině. Překvapí vás, jak perfektně ladí s játry.
- Jeden z nejjednodušších a nejlahodnějších způsobů, jak si užít výraznou chuť šalvěje, je šalvějové máslo, dokonalý doplněk k těstovinovým pokrmům. Italové ji přídávají také do bohatých rajčatových omáček, najdete je i v klasické omáčce sugo.
- Francouzští kuchaři přidávají šalvěj do náplní klobás, do paštik a kombinují ji s dalšími aromatickými bylinkami v bouquet garni.
- V USA a Kanadě patří šalvěj do tradiční nádivky na Den díkůvzdání a k pokrmům z krůty.
- Přidejte ji k salátům z luštěnin, vynikající je v kombinaci s bílými fazolemi.
- Pečené brambory i pečená dýně získají díky šalvěji zajímavější chuť.
- Hodí se jako koření na ryby, i na ty sladkovodní. Skvělý je kapr se šalvějovou omáčkou.
UPOZORNĚNÍ: Šalvějová silice obsahuje thujon, který může ve vyšších dávkách a při dlouhodobém používání vyvolat nežádoucí účinky. Při běžné konzumaci bylinky se předávkování obávat nemusíte.
Co všechno můžete připravit ze šalvěje?
- ŠALVĚJOVÝ MED: Dostatek lístků šalvěje zalijte medem, získáte tak přírodní prostředek proti kašli, ale i chuťovku, třeba k výrazným sýrům. Poslouží také jako sladidlo do čaje či drinků.
- ŠALVĚJOVÁ SŮL: Usušené lístky podrťte a smíchejte s hrubou nebo vločkovou solí. Hodí se třeba na vepřové kotlety nebo na kuře.
- ŠALVĚJOVÉ PESTO: Rozmixujte společně vlašské ořechy, petrželku, šalvěj, olivový olej, sůl, česnek a parmazán. Použijte na těstoviny nebo jím zdobte třeba polévky.
- ŠALVĚJOVÉ MÁSLO: Najemno nasekanou šalvěj důkladně promíchejte se změklým máslem a solí, nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se chuť šalvěje rozvinula, pak utvořte válečky, dobře je zabalte a zamrazte. V zimě jako když najdete – plátky ochuceného másla skvěle pasují třeba k dýni nebo na gnocchi.
- ŠALVĚJOVÉ CHIPSY: Lístky šalvěje opečte na másle a podávejte třeba k raviolám nebo různým zeleninovým pyré.
- ŠALVĚJOVÁ OMÁČKA: Na másle opečte šalotku, přidejte trošku bílého vína, hustou smetanu a nakonec pár lístků šalvěje – ty nechte v omáčce chvíli proležet. Omáčku můžete připravit i jako řidší bešamel. Podávejte ke sladkovodním rybám.
Zdroj: Apetit, Bylinky pro děti a maminky