Nová registrace Zapomenuté heslo

Využijte šalvěj na maximum! Lahodné kombinace a kuchyňské triky pro dokonalé recepty

23. 9. 2024
Šalvěj
Unsplash

Začátek října znamená konec venkovní bylinkové sezóny. Zatímco některé jednoleté druhy, například bazalka, už jsou na konci své životnosti, trvalky jako šalvěj jsou po létě bujně narostlé a poskytnou bohatou sklizeň.

Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék.

  • Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké bylinkářky.
  • Nálev ze šalvěje se používal k léčbě deprese, při oběhových a klimakterických potížích, jako kloktadlo při laryngitidě a k osvěžení dechu.
  • Používala se také jako bylina pro vykuřování. I dnes si můžete koupit svazečky šalvěje určené k tomuto očistnému rituálu – zpravidla se jedná o šalvěj bílou (Salvia apiana) původem z Ameriky.
  • Víte, že populární semínka chia jsou vlastně semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica)?

K čemu se hodí šalvěj?

Šalvěj má výraznou zemitou chuť a silnou svěží vůni, která připomíná směs máty, eukalyptu a citronu.

UPOZORNĚNÍ: Šalvějová silice obsahuje thujon, který může ve vyšších dávkách a při dlouhodobém používání vyvolat nežádoucí účinky. Při běžné konzumaci bylinky se předávkování obávat nemusíte.

Co všechno můžete připravit ze šalvěje?

  • ŠALVĚJOVÝ MED: Dostatek lístků šalvěje zalijte medem, získáte tak přírodní prostředek proti kašli, ale i chuťovku, třeba k výrazným sýrům. Poslouží také jako sladidlo do čaje či drinků.
  • ŠALVĚJOVÁ SŮL: Usušené lístky podrťte a smíchejte s hrubou nebo vločkovou solí. Hodí se třeba na vepřové kotlety nebo na kuře.
  • ŠALVĚJOVÉ PESTO: Rozmixujte společně vlašské ořechy, petrželku, šalvěj, olivový olej, sůl, česnek a parmazán. Použijte na těstoviny nebo jím zdobte třeba polévky.
  • ŠALVĚJOVÉ MÁSLO: Najemno nasekanou šalvěj důkladně promíchejte se změklým máslem a solí, nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se chuť šalvěje rozvinula, pak utvořte válečky, dobře je zabalte a zamrazte. V zimě jako když najdete – plátky ochuceného másla skvěle pasují třeba k dýni nebo na gnocchi.
  • ŠALVĚJOVÉ CHIPSY: Lístky šalvěje opečte na másle a podávejte třeba k raviolám nebo různým zeleninovým pyré.
  • ŠALVĚJOVÁ OMÁČKA: Na másle opečte šalotku, přidejte trošku bílého vína, hustou smetanu a nakonec pár lístků šalvěje – ty nechte v omáčce chvíli proležet. Omáčku můžete připravit i jako řidší bešamel. Podávejte ke sladkovodním rybám.

Zdroj: Apetit, Bylinky pro děti a maminky

Sdílet článek

Čerstvé bylinky Podzim Sezona

Související články