Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte salát po indicku! Oblaží vás neotřelými kombinacemi surovin, novými chutěmi i barevností

Chana-Chaat-kalyani-akella-vQwXqWR4Q_E-unsplash.jpg
ZDROJ: Chana-Chaat-kalyani-akella-vQwXqWR4Q_E-unsplash.jpg
sdílet:

Příznivci indické kuchyně oceňují výjimečnou chuť pokrmů, kterou nelze zaměnit. Mezi nejoblíbenější chody z exotického koutu světa patří saláty. Ty indické poskytují trochu jinou škálu chutí i surovin, než jsme zvyklí. Pojďte se s námi podívat na ty nejoblíbenější!

Indická kuchyně skýtá nepřeberné množství chutí, kombinací a ingrediencí. V této obrovské zemi se mísí různá etnika, náboženství i postupy při zpracování potravin a přípravě jídla.

Indická jídla z valné většiny využívají zeleninu a ovoce, a tak by se dalo říci, že jejich pokrmy jsou převážně vegetariánské. V některých částech země převažují recepty z ryb, mořských plodů či drůbežího masa.

  • Hlavními surovinami jsou rýže, luštěniny, obilniny, zelenina, mléčné výrobky a koření.
  • K dochucování indických jídel se hojně užívá zázvor, česnek, římský kmín, chilli, kurkuma nebo kardamom. Některá jídla mohou člověka dohnat svou pikantností doslova k slzám.

Nejtypičtější úpravou indického jídla je pomalé vaření či dušení, Indové se však nebrání ani smažení, grilování či pečení. V Indii je typické péct obilné placky nebo maso v hliněné peci tandoor.

Mezi oblíbené součásti pokrmů v Indii patří různé saláty.

Skryt pre seznam

Kachumber: Příjemné zeleninové osvěžení 

Kachumber je osvěžující salát, který se skládá z nakrájených okurek, rajčat a cibule. Přidává se také zelený pepř a sůl. Některé recepty zahrnují také v Indii nezbytnou  nať koriandru a citronovou nebo limetkovou šťávu

  • Tento salát se výborně hodí jako příloha ke grilovaným pokrmům, kuřeti tandoori apod.

  • Vhodné je připravit si kachumber předem, skvěle se uleží a dokonale se propojí všechny chutě.

  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte chilli papričku.

  • Doporučujeme při přípravě použít čerstvé bylinky, skvěle podtrhnou chuť salátu.

Skryt pre seznam

Raita: Spojení jogurtu, zeleniny a koření

Raita bývá součástí hlavních jídel, která doplňuje, typický je například rýžový pokrm biryani. Raita je jogurtový salát, který nejčastěji obsahuje rajčata, okurky a cibuli. Ve většině receptů najdete mátu, červený pepř nebo římský kmín. 

  • Některé recepty na raitu obsahují ovoce, můžete ji tedy připravit i nasladko. Oblíbená je ananasová raita, okurková raita a zeleninová raita.

  • Barva raity se různí dle použitých ingrediencí. Nejčastější je bílá, ale může být i žlutá či zelená.

Název pokrmu pochází ze spojení dvou slov ze sanskrtu. První je rajika (česky černá hořčice), druhé tiktaka (česky pikantní). Počátky salátu raita lze vysledovat do 19. století.

Skryt pre seznam

Chana Chaat: Cizrnová pochoutka

Chana Chaat je jedním z nejoblíbenějších indických salátů. Jeho hlavní surovinou je vařená cizrna (v hindštině chana). Kromě ní do salátu patří ještě různá zelenina, koření a citronová šťáva. Velmi často slouží tento salát jako předkrm nebo lehká svačina.

Chana chaat se často připravuje jako pikantní, kořeněný a osvěžující vegetariánský pokrm. V některých receptech na chana chaat můžete najít mj. i brambory.

  • Podle některých pramenů sahají zmínky o přípravě tohoto salátu až do dob před naším letopočtem. Vzhledem k bohaté historii chana chaatu existuje mnoho druhů tohoto salátu. Slovo chaat v hindštině znamená kočka a v přeneseném významu označuje pochoutku.
  • Kromě Indie můžeme chana chaat ochutnat také v Pákistánu. V obou státech se jedná o oblíbené street food jídlo.

  • Typický chana chaat se připravuje z bílé cizrny. Pokud byste použili cizrnu hnědou, jednalo by se o kala chana chaat.

Skryt pre seznam

Sprouted Moong: Rozmanitost chutí v jedné misce

Pokud si potrpíte na rozmanitost chutí, pak je Sprouted Moong jako dělaný pro vás. Jedná se totiž o salát z klíčených mungo fazolí. Velmi často se přidávají i rajčata, zelená paprika či cibule a koření.

  •  Hodí se jako předkrm, ale i jako příloha ke grilovanému masu, např. kuřeti či rybě. Jeho plus je v příjemné textuře, suroviny navíc dohromady skvěle lahodí i oku.
  • Salát se připravuje jako plně veganský, neobsahuje lepek a ani olej. Nicméně pokud jste milovníci oříšků, můžete je do salátu přidat.

Skryt pre seznam

Aloo Chaat: Oblíbený street food salát

Aloo Chaat patří mezi oblíbené indické street food pokrmy. Má sladkokyselou chuť. Hlavní ingrediencí jsou vařené brambory, ale nesmí chybět ani cibule, zelený pepř a tamarindová pasta

  • Můžete se setkat také s variantami názvu, ale stále se jedná o tentýž salát. Někdy se název píše jako alu chat.

  • Salát si získal popularitu hlavně v severní Indii, Bengálsku a Pákistánu.

  • Některé recepty obsahují místo vařených opečené brambory na oleji.

  • Jste-li milovníci čatní (též chutney), nebojte se jej přidat, v některých oblastech světa si tento salát bez chutney neumějí představit.

  • Pokud máte rádi citrusy, přidejte šťávu z limetky.

Aloo chaat patří mezi oblíbená pouliční jídla, ale můžete jej podávat také jako přílohu či svačinu, popř. předkrm. Slovo allo v hindštině znamená brambora a slovo chat vychází z hindského chatna, tj. ochutnávat.

  • V různých regionech najdeme v receptu rozmanité suroviny, dokonce i cizrnu či měkké čočkové knedlíčky.

  • Za první místo, kde se aloo chaat začal vyrábět, se podle historických záznamů považuje hlavní město Dillí.

Zdroje: TheIndianFoodieEasyIndianCookBookTasteAtlasGreedyGourmetSpiceCravingsCuriousCuisiniere, ČeskáTelevize, ČRo

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...