Někdy stačí náhoda a ze zdánlivého nezdaru se stane kulinářský fenomén. Tarte Tatin, cornflakes nebo chipsy – to jsou jen některé lahůdky, které vznikly omylem, ale dnes je doslova hltá celý svět. Jaký příběh stojí za slavnými karamelizovanými jablky, zapomenutými vločkami či křupavou bramborovou pomstou?
Cornflakes: zapomenuté vločky bratrů Kelloggových
Cornflakes vznikly na konci 19. století a za jejich vznik mohou bratři Kelloggové. Doktor John Harvey Kellogg, americký lékař a odborník na výživu, byl tak trochu podivín. Společně se svým bratrem Willem velmi silně věřil, že lidstvo lze zbavit hříchů vegetariánskou stravou a střídmostí. Při svých pokusech vytvořit dokonalý pokrm nechali uvařenou pšenici na vzduchu příliš dlouho. Pšenice ztvrdla a změnila se na malé lupínky, které pak upekli. Když se ale ukázalo, že výroba lupínků z pšenice je nákladná a zdlouhavá, nahradili ji kukuřicí.
Zajímavost: Will Kellogg v roce 1906 založil vlastní společnost, která se zaměřovala na výrobu těchto zdravých cereálií – a dnes značka Kellogg’s patří k největším výrobcům cereálií na světě.
Zmrzlinové kornoutky: pokus o záchranu zmrzliny
Původně se zmrzlina podávala během 19. století ve skleněných miskách, které se po dojedení vracely zmrzlináři. V průběhu století některá americká města prodávání této lahůdky zakázala – obávala se totiž šíření nemocí, protože někteří zmrzlináři misky neomývali dost pečlivě. Na přelomu 19. a 20. století se tedy objevili vynálezci kornoutků. Ačkoli jich bylo několik, za prvního lze s nejvyšší pravděpodobností označit Marchionyho, italského přistěhovalce. Marchiony tvrdil, že svůj první kornoutek z vaflového těsta vyrobil a na newyorské Wall Street prodával už v roce 1896. Patent na jeho výrobu však získal až v roce 1903.
Zajímavost: Jiná verze vypráví, že roku 1904 přijeli na mezinárodní veletrh v St. Louis v Missouri zmrzlináři a s nimi i stánkaři, kteří prodávali vafle. Prodejce vaflí Ernest Hamwi prý pomohl zmrzlináři Arnoldu Fomachouovi, kterému došly nádobky na zmrzlinu, tím, že z vaflového těsta vyrobil kornoutek. Na stejné akci prý nezávisle na sobě takto vymysleli kornoutky ještě další tři stánkaři.
Chipsy: neplánovaná křupavá delikatesa
Věděli jste, že chipsy byly původně odezvou na stížnost náročného zákazníka? Příběh vypráví, že se v roce 1853 kuchař George Crum v restauraci Moon’s Lake House v Saratoga Springs v New Yorku rozhodl zareagovat na stěžujícího si zákazníka. Host několikrát za sebou vrátil brambory – plátky se mu totiž zdály příliš silné a mastné. Rozezlený Crum se rozhodl zákazníka potrestat: brambory nakrájel na opravdu tenké plátky, osmažil je a servíroval. Výsledkem byla neuvěřitelně chutná, křupavá verze brambor, která se uchytila až tak, že si Crum v roce 1860 otevřel vlastní restauraci s názvem Saratoga Chips. Opravdovým hitem se chipsy staly až kolem roku 1920, kdy se rozšířily do celého světa.
Zajímavost: Chipsy jsou dnes tak oblíbené, že jejich spotřeba ve Spojených státech překonává spotřebu brambor v jiné formě – například ve formě bramborových hranolků!
Nachos: mexická pochoutka z nouze
V roce 1943 se v mexickém městě Piedras Negras zrodilo ikonické nachos. Tuto skvělou mexickou pochoutku údajně vymyslel číšník Ignacio „Nacho“ Anaya García, jehož podnik těsně před zavírací dobou navštívily manželky amerických vojáků. Prý je nedokázal odmítnout, a tak jim připravil pokrm z toho, co měl v kuchyni: z totopos (kukuřičná tortilla nakrájená na trojúhelníky a osmažená), sýra a papričky jalapeños.
Zajímavost: Dnes jsou nachos jedním z nejpopulárnějších předkrmů na festivalech, v kinech a restauracích po celém světě.
Tarte Tatin: sladký omyl sester Tatinových
Tarte Tatin, francouzská lahůdka s karamelizovanými jablky, je proslulý dezert, který vznikl na konci 19. století v hotelu Tatin. Ve francouzském Lamotte-Beuvron tento hotel provozovaly dvě sestry Tatinovy. Legend o vzniku Tarte Tatin koluje hned několik, ale asi nejoblíbenější je ta, v níž Stéphanie Tatinová připravovala tradiční jablečný koláč, jenže do pekáče omylem dala nejprve jablka, která následně přikryla listovým těstem. A výsledek? Křehký, vynikající dezert, který se stal delikátní ikonou francouzské kuchyně!
Zajímavost: Jiná verze vypráví, že přepracovaná Stéphanie nechala jablka dlouho karamelizovat a ta se začala pálit. Aby pokrm zachránila, dala jablka do pekáče a přikryla je listovým těstem. A výsledek znáte...
Zdroje informací: regiony.rozhlas, dvojka.rozhlas, lidovky, irozhlas, vikend.hn