Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z čeho se vyráběl sojový suk před půl stoletím a z čeho dnes? Sladká vzpomínka, která nikdy nezklame

Sojový suk, sójové řezy
ZDROJ: Nikol Pouzar, Zora
sdílet:

Sójový suk je tu s námi již 65 let a do důchodu se rozhodně nechystá. Olomoucká továrna Zora s jeho výrobou začala v roce 1959 a od té doby se téměř v nezměněné podobě stal stálicí nákupních košíků.

Nostalgie v každém soustu

Sójové řezy vznikly vlastně náhodou z důvodu nedostatku surovin a kupodivu se rychle staly hitem. Továrna Zora, později odkoupena společností Nestlé, je začala vyrábět jako cenově dostupnou pochoutku s vysokým obsahem bílkovin.

Dodnes se receptura příliš nezměnilazákladem je sójová mouka, cukr, tuk, sušené mléko a rumové aroma.

Sójové řezy, kmen, nebo suk?

Stále jde o jednu a tutéž pochoutku, kterou jste si možná i vy dělili ve školních lavicích pravítkem se spolužáky. Pamatujete si, jaké to bylo, když jste s napětím čekali, kdo dostane větší kousek?

Ale i sójový suk jde s dobou. Ten dnešní má méně cukru a je bezlepkový. Brusinková nebo kakaová příchuť mu dodává na atraktivitě a rozmanitosti.

Zdroj: Nestlé, Kupi, Apetit 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín