Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za javorový sirup vděčíme indiánům. Při nákupu si dejte pozor, abyste koupili ten pravý z javoru, ne pouze ochucený

Snídaně s javorovým sirupem
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Javorový sirup nepatří jen na lívance! Přidejte ho do domácího dresinku, glazujte s ním pečenou zeleninu, nebo ho zkuste jako sladidlo do marinád. Získáte tak jedinečnou chuť, která dodá švih vašim oblíbeným jídlům.

Javorový sirup se řadí mezi superpotraviny a spolu s medem platí za nejoblíbenější sladidla na světě. Využít ho můžete nejen při přípravě sladkých jídel, ale skvěle si rozumí i s masem a hodí se všude tam, kde byste použili med či cukr. 

Skryt pre seznam

Na začátku byla indiánská medicína

První osadníci z Evropy, kteří se usídlili na severovýchodě USA a v Kanadě v 17. století, se o javorech cukrových dozvěděli od indiánů. Ti využívali javorovou mízu nejen jako sladidlo a dochucovadlo, ale i jako medicínu.

Jeden z příběhů o objevu javorového sirupu praví, že náčelník jistého indiánského kmene hodil v hněvu tomahavk na strom, z rány vytekla míza a náhodou stekla do vědra s vodou. Vodu použila náčelníkova žena pro přípravu masa, které chutnalo tak dobře, že se javorová míza začala využívat běžně. Tuto historku si můžete poslechnout i v Muzeu javoru v Nové Anglii.

Jiná verze říká, že domorodí Američané narazili na mízu prakticky náhodou, když si všimli, že vytéká ze zlomené větve. Míza jim zachutnala, a tak ji začali používat do jídla.

Skryt pre seznam

Mléko a javorový sirup: Dobré zdroje zisku

Od 17. století začali farmáři s javorovým sirupem obchodovat. Stal se tak doplňkovým zdrojem příjmů k prodeji mléka. Lidé si javorový sirup oblíbili i proto, že byl levnější a chutnější než cukr či melasa.

Farmáři získávali javorovou mízu tak, že do stromů vrtali malé dírky. Nemohli strom navrtávat celoročně, aby ho nenávratně nepoškodili.

Mízu tedy získávali tak, že v krátkém období od zimy do jara zavěšovali pod vyvrtané otvory kbelíky, do nichž míza stékala. Sesbíranou mízu pak odváželi do tzv. „sugar house“, kde cukrovarníci většinu vody z mízy vyvařili. Tím vznikl sladký hnědý sirup.

  • V počátcích přípravy javorového sirupu se jednalo doslova o jakýsi mystický rituál. Účastnily se ho prakticky celé rodiny. Vaření sirupu byla známka konce zimy. Lidé se radovali, zpívali a slavili. Dodnes existuje mnoho lidových písniček, jejichž tématem je javorový sirup a jeho příprava.

Skryt pre seznam

Jak je to s javorovým sirupem dnes?

V současné době moderních technologií většina výrobců javorového sirupu upustila od pracných a zastaralých postupů.

  • K vyvrtávání děr do javorů již neslouží ruční vrták, ale akumulátorová vrtačka.

  • Místo zavěšených věder se dnes používá důmyslný trubicový systém.

  • Mnoho výrobců využívá dokonce i vakuové systémy, které mízu se stromů doslova vysávají. Zvýší se tím výnosnost.

Skryt pre seznam

Javorový sirup se dnes vyrábí prakticky výhradně v Kanadě a částečně v USA. Producentem číslo jedna je stát Vermont, kde osadníci přišli na způsob, jak získávání mízy zefektivnit.

  • Na výrobu jednoho galonu (tj. necelé 4 litry) javorového sirupu se spotřebuje asi 40 galonů javorové mízy.

  • Z každého stromu se získá 35–50 litrů mízy za sezónu.

  • Až budete javorový sirup kupovat, dávejte pozor. Jestliže se na etiketě objeví formulka, že se jedná o sirup „s příchutí javoru“, budete mít v ruce pravděpodobně kukuřičný sirup, který je javorem pouze ochucený.

Zdroje informací: TimeMapleMuseumClevelandClinicCornellUniversity-CornellMapleProgram

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín