0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Congrí
ZDROJ: Charles Koh/Unsplash
sdílet:

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické, doutníky, rumem a krásnými plážemi proslulé země a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně.

Do kubánské kuchyně se otisklo téměř 400leté kolonizování Španěly. Kromě toho nese tamní gastronomie také znaky kuchyně africké a karibské. Ač je jednoduchá, hýří barvami i chutěmi.

  • Kubánská kuchyně se zakládá na typických místních plodinách, jakými jsou rýže a fazole, a na masu, převážně vepřovém, které na stole Kubánců nesmí chybět.
  • Ryby a mořské plody se na Kubě také konzumují, ale ne tak často, jak by se dalo u ostrovního státu očekávat. Oblíbený je například filet mahi-mahi nebo krevety.
  • Oblíbené jsou hlízy jako maniok, boniatos (sladké brambory) nebo malanga (podobná našim bramborám), které se konzumují vařené i smažené.
  • Z ovoce Kubánci používají nejvíce avokádo, banány, mango, papáju, ananas, kvajávu a pomeranč.
  • Z alkoholických nápojů hrají prim koktejly všemožných barev i chutí. Mezi ty nejznámější patří daiquiri, mojito či cuba libre. Ochutnat můžete také kubánské pivo, které se pije po třetinkách. Nejznámější jsou piva Cristal a Bucanero.
  • Z nealkoholických nápojů na Kubě ochutnáte džusy z čerstvého ovoce, nápoje z kokosových ořechů, silnou a bohatě slazenou černou kávu nebo tzv. guarapo – tradiční velmi sladká šťáva z lisované cukrové třtiny.

Tostones

Tostones jsou smažené kubánské banány, které se podávají jako svačina nebo příloha. Konzumují se čerstvě usmažené se špetkou soli. Mohou se i plnit různými náplněmi od krevet po hovězí maso. Plněným smaženým banánům se říká tostones rellenos a jsou oblíbené jako předkrm.  

Congrí

Španělé mají paellu, Kubánci tzv. congrí, což je rýže vařená společně s černými fazolemi, často doplněná o maso a papriku. Podává se buď jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu. Pokud se rýže a fazole vaří odděleně, pokrmu se říká arroz con frijoles (rýže s fazolemi).

Potaje de frijoles

Potaje de frijoles, v překladu fazolový guláš, je tradiční kubánská hustá polévka z černých fazolí, kterou tamní obyvatelé konzumují velmi často. Polévka je ochucená česnekem, římským kmínem a osmaženou cibulkou, často obsahuje také kousky hlízy malangy (hlízovitá rostlina).

Arroz frito

Smažená rýže arroz frito je tradičním hlavním chodem na Kubě. Pokrm by se dal přirovnat k našemu rizotu, kromě rýže obsahuje různé druhy masa, šunku, zeleninu, zkrátka co kuchařovi zrovna přijde pod ruku. Proto se tomuto pokrmu říká také arroz noc todo –⁠ rýže se vším.

Kubánský sendvič mixto

Kubánský sendvič na Kubě nazývaný mixto vzešel ze spolupráce v doutníkovém průmyslu mezi Kubou a Floridou v 19. století. Dodnes je nejen na Kubě velmi populární. Základem je křupavý kubánský chléb (podobný francouzské bagetě, ale nadýchanější) natřený hořčicí a obložený nakrájenou vepřovou pečení, plátky šunky Serrano, švýcarským sýrem a nakládanou okurkou. 

Ropa vieja

Ropa vieja je národní pokrm z trhaného hovězího nebo vepřového masa. Maso se pomalu dusí v omáčce z rajčat, cibule, mrkve, papriky, česneku a vína, směs je dochucena římským kmínem. Ropa vieja se podává s rýží, fazolemi a smaženými banány tostones.

  • Ropa vieja v překladu znamená staré oblečení. Název má údajně odkazovat na příběh o chudém muži, který si kdysi roztrhal a následně uvařil oblečení, protože neměl na jídlo.
  • Podobně se připravuje také další typický kubánský pokrm – Picadillo a la Habanera. Místo trhaného masa se však používá mleté a pokrm je obohacen o zelené olivy.

Flan

Kubánci milují sladké, do tamní kuchyně tak neodmyslitelně patří dezerty sladké jako kostka cukru. Jedním z nich je i tzv. flan, dezert připomínající creme brulée. Připravuje se z kondenzovaného mléka, vanilky, cukru a je přelitý karamelem. Podává se vychlazený.

Guayaba con queso

Guayaba con queso znamená kvajáva se sýrem a jedná se o dezert zahrnující slaný sýr podávaný s hutnou sladkou marmeládou z kvajávy. Kubánci tento pokrm milují a pro turisty bývá nevšedním chuťovým zážitkem.

Dulce de coco

Dulce de coco neboli kokosové cukroví je opravdu hodně sladký dezert připravovaný z kokosu vařeného v cukrem slazeném mléce ochuceném anýzem a skořicí.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč