Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické, doutníky, rumem a krásnými plážemi proslulé země a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně.
Do kubánské kuchyně se otisklo téměř 400leté kolonizování Španěly. Kromě toho nese tamní gastronomie také znaky kuchyně africké a karibské. Ač je jednoduchá, hýří barvami i chutěmi.
- Kubánská kuchyně se zakládá na typických místních plodinách, jakými jsou rýže a fazole, a na masu, převážně vepřovém, které na stole Kubánců nesmí chybět.
- Ryby a mořské plody se na Kubě také konzumují, ale ne tak často, jak by se dalo u ostrovního státu očekávat. Oblíbený je například filet mahi-mahi nebo krevety.
- Oblíbené jsou hlízy jako maniok, boniatos (sladké brambory) nebo malanga (podobná našim bramborám), které se konzumují vařené i smažené.
- Z ovoce Kubánci používají nejvíce avokádo, banány, mango, papáju, ananas, kvajávu a pomeranč.
- Z alkoholických nápojů hrají prim koktejly všemožných barev i chutí. Mezi ty nejznámější patří daiquiri, mojito či cuba libre. Ochutnat můžete také kubánské pivo, které se pije po třetinkách. Nejznámější jsou piva Cristal a Bucanero.
- Z nealkoholických nápojů na Kubě ochutnáte džusy z čerstvého ovoce, nápoje z kokosových ořechů, silnou a bohatě slazenou černou kávu nebo tzv. guarapo – tradiční velmi sladká šťáva z lisované cukrové třtiny.
Tostones
Tostones jsou smažené kubánské banány, které se podávají jako svačina nebo příloha. Konzumují se čerstvě usmažené se špetkou soli. Mohou se i plnit různými náplněmi od krevet po hovězí maso. Plněným smaženým banánům se říká tostones rellenos a jsou oblíbené jako předkrm.
Congrí
Španělé mají paellu, Kubánci tzv. congrí, což je rýže vařená společně s černými fazolemi, často doplněná o maso a papriku. Podává se buď jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu. Pokud se rýže a fazole vaří odděleně, pokrmu se říká arroz con frijoles (rýže s fazolemi).
Potaje de frijoles
Potaje de frijoles, v překladu fazolový guláš, je tradiční kubánská hustá polévka z černých fazolí, kterou tamní obyvatelé konzumují velmi často. Polévka je ochucená česnekem, římským kmínem a osmaženou cibulkou, často obsahuje také kousky hlízy malangy (hlízovitá rostlina).
Arroz frito
Smažená rýže arroz frito je tradičním hlavním chodem na Kubě. Pokrm by se dal přirovnat k našemu rizotu, kromě rýže obsahuje různé druhy masa, šunku, zeleninu, zkrátka co kuchařovi zrovna přijde pod ruku. Proto se tomuto pokrmu říká také arroz noc todo – rýže se vším.
Kubánský sendvič mixto
Kubánský sendvič na Kubě nazývaný mixto vzešel ze spolupráce v doutníkovém průmyslu mezi Kubou a Floridou v 19. století. Dodnes je nejen na Kubě velmi populární. Základem je křupavý kubánský chléb (podobný francouzské bagetě, ale nadýchanější) natřený hořčicí a obložený nakrájenou vepřovou pečení, plátky šunky Serrano, švýcarským sýrem a nakládanou okurkou.
Ropa vieja
Ropa vieja je národní pokrm z trhaného hovězího nebo vepřového masa. Maso se pomalu dusí v omáčce z rajčat, cibule, mrkve, papriky, česneku a vína, směs je dochucena římským kmínem. Ropa vieja se podává s rýží, fazolemi a smaženými banány tostones.
- Ropa vieja v překladu znamená staré oblečení. Název má údajně odkazovat na příběh o chudém muži, který si kdysi roztrhal a následně uvařil oblečení, protože neměl na jídlo.
- Podobně se připravuje také další typický kubánský pokrm – Picadillo a la Habanera. Místo trhaného masa se však používá mleté a pokrm je obohacen o zelené olivy.
Flan
Kubánci milují sladké, do tamní kuchyně tak neodmyslitelně patří dezerty sladké jako kostka cukru. Jedním z nich je i tzv. flan, dezert připomínající creme brulée. Připravuje se z kondenzovaného mléka, vanilky, cukru a je přelitý karamelem. Podává se vychlazený.
Guayaba con queso
Guayaba con queso znamená kvajáva se sýrem a jedná se o dezert zahrnující slaný sýr podávaný s hutnou sladkou marmeládou z kvajávy. Kubánci tento pokrm milují a pro turisty bývá nevšedním chuťovým zážitkem.
Dulce de coco
Dulce de coco neboli kokosové cukroví je opravdu hodně sladký dezert připravovaný z kokosu vařeného v cukrem slazeném mléce ochuceném anýzem a skořicí.