0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za vůní dálek: Připravte si filipínskou merendu

Filipíny
ZDROJ: John Matthew Flores/Unsplash
sdílet:

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně.

Filipíny jsou ostrovním státem v jihovýchodní Asii. Rozkládají se na neuvěřitelných 7 641 ostrovech Tichého oceánu. Proto není divu, že tamní kuchyně je velmi rozmanitá.

  • Ve filipínské kuchyni je otisknuto 144 různých etnických skupin, které tvoří filipínské souostroví.
  • Styl vaření je inspirován australskou, indonéskou, malajskou, čínskou, ale například i španělskou kuchyní.
  • Pokrmy zahrnují hlavně grilované maso, ryby, mořské plody, podávané se smaženými nudlemi, rýží, sladkými bramborami camote, chlebem či zeleninou.
  • Pokrmy se servírují sice klasicky na talířích, ale můžete se setkat také s jídlem na banánovém listě.
  • Typické jsou zde odpolední svačinky zvané merenda. Ty mají podobu nejrůznějších masových, rýžových nebo rybích jednohubek.
  • Z ovoce si na Filipínách pochutnáte na mangu, ananasu, papáje, banánech, citrusech a filipínském ovoci zvané tarap (něco mezi durianem a jackfruitem).

Typické filipínské pokrmy

  • Adobo –⁠ dušené vepřové či kuřecí maso vařené s česnekem, octem, sójovou omáčkou, pepřem a bobkovým listem, patří mezi jedno z nejlepších filipínských jídel
  • Balut –⁠ vařené kachní vejce s malým viditelným zárodkem uvnitř, ne každý Filipíňan balut pozře, ale údajně si tuto zvláštnost dávají muži před pohlavním stykem, aby tak zvýšili šanci na početí
  • Lechon –⁠ grilované sele s křupavou kůrčičkou, podává se na událostech jako jsou například narozeniny nebo svatba
  • Kare-Kare –⁠ dlouho vařené hovězí, kozí nebo kuřecí maso podávané s arašídovou omáčkou a zeleninou
  • Pancit parabok –⁠ smažené nudle podávané s vepřovým nebo kuřecím masem či s játrovými knedlíčky, dále s mrkví, zelím a vejcem
  • Sinigang –⁠ nakyslá pikantní polévka s masem, mořskými plody, rybou, spoustou zeleniny, tamarindem, rybí omáčkou a pastou miso, patří mezi nejoblíbenější filipínské pokrmy
  • Pochero –⁠ filipínský guláš z vepřového bůčku, banánů saba, fazolí a zeleniny
  • Relleno –⁠ nadívané kuře nebo krocan, podává se v období Vánoc

Tradiční sladkosti

Filipínské sladkosti se tradičně připravují z oslazené rýže, ovoce nebo zmrzliny.

  • halo halo – oblíbený filipínský dezert v podobě zmrzliny nebo ledové tříště s ovocem, fazolemi, kukuřicí, banánem, cukrovou palmou a želé, vše přelité mlékem
  • buko pie – pečený kokosový koláč z mladého kokosového pudinku
  • flan – pudinkový dezert ze žloutků, mléka, cukru a vanilky přelitý karamelem
  • ensaymada – sladké buchtičky polyté máslem, cukrem a sypané strouhaným sýrem

Co se pije na Filipínách?

V sekci nápojů jsou nám Filipíňané velmi blízko! Jejich národním nápojem je totiž pivo. Pokud se na Filipíny vydáte, ochutnejte značky San Miguel a Red Horse. Kromě piva je na Filipínách oblíbený také

  • Tanduay –⁠ místní rum 
  • basi -–⁠ nápoj připomínající bílé víno, připravuje se z drcené cukrové třtiny
  • tuba -–⁠ palmové víno 
  • tapuy -–⁠ rýžové víno 
  • Ginebra -–⁠ místní gin
  • lambanog -–⁠ kokosový nápoj 

Z nealkoholických nápojů si pak pochutnáte na nejrůznějších ovocných džusech a šťávách nebo na čerstvém kokosovém mléku.

Související články

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické, doutníky, rumem a krásnými plážemi proslulé země a poznejte...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit