Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní kuchyně.
Filipíny jsou ostrovním státem v jihovýchodní Asii. Rozkládají se na neuvěřitelných 7 641 ostrovech Tichého oceánu. Proto není divu, že tamní kuchyně je velmi rozmanitá.
- Ve filipínské kuchyni je otisknuto 144 různých etnických skupin, které tvoří filipínské souostroví.
- Styl vaření je inspirován australskou, indonéskou, malajskou, čínskou, ale například i španělskou kuchyní.
- Pokrmy zahrnují hlavně grilované maso, ryby, mořské plody, podávané se smaženými nudlemi, rýží, sladkými bramborami camote, chlebem či zeleninou.
- Pokrmy se servírují sice klasicky na talířích, ale můžete se setkat také s jídlem na banánovém listě.
- Typické jsou zde odpolední svačinky zvané merenda. Ty mají podobu nejrůznějších masových, rýžových nebo rybích jednohubek.
- Z ovoce si na Filipínách pochutnáte na mangu, ananasu, papáje, banánech, citrusech a filipínském ovoci zvané tarap (něco mezi durianem a jackfruitem).
Typické filipínské pokrmy
- Adobo – dušené vepřové či kuřecí maso vařené s česnekem, octem, sójovou omáčkou, pepřem a bobkovým listem, patří mezi jedno z nejlepších filipínských jídel
- Balut – vařené kachní vejce s malým viditelným zárodkem uvnitř, ne každý Filipíňan balut pozře, ale údajně si tuto zvláštnost dávají muži před pohlavním stykem, aby tak zvýšili šanci na početí
- Lechon – grilované sele s křupavou kůrčičkou, podává se na událostech jako jsou například narozeniny nebo svatba
- Kare-Kare – dlouho vařené hovězí, kozí nebo kuřecí maso podávané s arašídovou omáčkou a zeleninou
- Pancit parabok – smažené nudle podávané s vepřovým nebo kuřecím masem či s játrovými knedlíčky, dále s mrkví, zelím a vejcem
- Sinigang – nakyslá pikantní polévka s masem, mořskými plody, rybou, spoustou zeleniny, tamarindem, rybí omáčkou a pastou miso, patří mezi nejoblíbenější filipínské pokrmy
- Pochero – filipínský guláš z vepřového bůčku, banánů saba, fazolí a zeleniny
- Relleno – nadívané kuře nebo krocan, podává se v období Vánoc
Tradiční sladkosti
Filipínské sladkosti se tradičně připravují z oslazené rýže, ovoce nebo zmrzliny.
- halo halo – oblíbený filipínský dezert v podobě zmrzliny nebo ledové tříště s ovocem, fazolemi, kukuřicí, banánem, cukrovou palmou a želé, vše přelité mlékem
- buko pie – pečený kokosový koláč z mladého kokosového pudinku
- flan – pudinkový dezert ze žloutků, mléka, cukru a vanilky přelitý karamelem
- ensaymada – sladké buchtičky polyté máslem, cukrem a sypané strouhaným sýrem
Co se pije na Filipínách?
V sekci nápojů jsou nám Filipíňané velmi blízko! Jejich národním nápojem je totiž pivo. Pokud se na Filipíny vydáte, ochutnejte značky San Miguel a Red Horse. Kromě piva je na Filipínách oblíbený také
- Tanduay – místní rum
- basi -– nápoj připomínající bílé víno, připravuje se z drcené cukrové třtiny
- tuba -– palmové víno
- tapuy -– rýžové víno
- Ginebra -– místní gin
- lambanog -– kokosový nápoj
Z nealkoholických nápojů si pak pochutnáte na nejrůznějších ovocných džusech a šťávách nebo na čerstvém kokosovém mléku.
Zdroj: National Geographic, Tasty, BBC