Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zábavný jídelníček podle horoskopu: Co doporučuje astrologie jednotlivým znamením?

Jídlo podle horoskopu
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Astrologie od pradávna ovlivňovala různé aspekty lidského života, včetně stravování. Každé znamení zvěrokruhu je podle ní spojeno s určitými prvky a energiemi, které ovlivňují jeho stravovací potřeby. Ať už astrologii věříte, nebo ne, může být zajímavé tato doporučení vyzkoušet. To platí zejména proto, že uvařit si dobré jídlo ze základních surovin je vždy dobrá volba, ať už jste se narodili ve znamení Kozoroha, nebo Raka.

Podle astrologických teorií má každé znamení zvěrokruhu specifické potřeby a preference, které by měly být zohledněny při výběru potravin. Tento koncept nebyl cizí ani významným historickým osobnostem.

Věděli jste, že Rudolf II., proslulý císař a milovník alchymie, se při sestavování svého jídelníčku řídil postavením hvězd? Astrologie a strava byly v minulosti úzce propojeny a tento vliv přetrvává dodnes. Ponořte se do fascinující astrologie jídla, kde se nebeská tělesa stala kuchaři králů, a zjistěte, jaké pokrmy jsou ideální právě pro vaše znamení zvěrokruhu.

Historie astrologie ve stravování

V období renesance byla astrologie považována za vědu, která mohla ovlivnit zdraví a pohodu člověka. Císař Rudolf II., známý svým zájmem o alchymii a astrologii, se obklopoval významnými astrology té doby, jako byl Tycho de Brahe. Učenci císaři poskytovali rady nejen v politických záležitostech, ale i v osobním životě, včetně stravování. Rudolf II. věřil, že postavení hvězd může ovlivnit jeho zdraví, a proto se snažil přizpůsobit svůj jídelníček astrologickým doporučením.

Astrologické stravování podle znamení

  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna): Kozorozi jsou disciplinovaní a prakticky smýšlející, což by se mělo odrazit i v jejich stravě. Měli by volit výživné a jednoduché potraviny, které podpoří jejich vitalitu. Skvělou volbou jsou luštěniny, ořechy, kvalitní sýry, čerstvý salát, ryby, vejce, jogurty, pomeranče, citrony, fíky, celer, zelí, špenát, brokolice, hnědá rýže, kukuřice, hrách, brambory, vlašské ořechy, mandle. Měli by se vyhýbat nadměrné konzumaci kofeinu a alkoholu, které mohou narušit jejich přirozenou rovnováhu.

  • Vodnář (20. ledna – 18. února): Vodnáři jsou inovativní a nekonvenční, což se projevuje i v jejich stravovacích preferencích. Mají sklon experimentovat s novými chutěmi a často tíhnou k vegetariánské nebo veganské stravě. Pro jejich zdraví jsou důležité potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby, avokádo a semínka. Vhodné jsou pro ně rajčata, paprika, kuřecí maso, datle, fíky, červená řepa, mrkev, brokolice, jahody, ananas, granátová jablka, hnědá rýže, jogurt, sýry. Měli by se vyvarovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, které mohou zpomalovat jejich mentální i fyzickou energii.

  • Ryby (19. února – 20. března): Ryby jsou citlivé a intuitivní bytosti, které potřebují stravu podporující jejich emocionální pohodu. Ideální jsou pro ně lehká, vodnatá jídla, jako jsou ryby, mořské plody, okurky a melouny. Měly by konzumovat játra, libové hovězí maso, jehněčí maso, pomeranče, citrony, jablka, hroznové víno, meruňky, broskve, datle, rozinky, červenou řepu, špenát, cibuli, hlávkový salát, sušené fazole, vaječné žloutky, celozrnné potraviny. Ryby by měly dbát i na dostatečný příjem tekutin, aby podpořily správné fungování svého organismu. Měly by se vyhýbat těžkým a mastným jídlům, která mohou negativně ovlivnit jejich náladu a energii.

  • Beran (21. března – 19. dubna): Berani jsou energičtí a impulzivní, proto potřebují stravu, která jim dodá dostatek síly a vitality. Skvěle jim prospějí potraviny bohaté na bílkoviny, jako je libové maso, vejce, luštěniny, vlašské ořechy a mandle. Důležité je také zařadit dostatek zeleniny, zejména listové a kořenové. Také by neměli zapomínat na vlákninu. Vhodné jsou pro ně také brambory, špenát, jablka, ředkvičky či zelí. Měli by se vyvarovat příliš kořeněným a těžkým jídlům, která mohou zatěžovat jejich zažívání.

  • Býk (20. dubna – 20. května): Býci si potrpí na kvalitní a chutné jídlo, ale rádi si dopřejí i požitkářské pokrmy, proto by měli dbát na vyváženost. Prospějí jim sezónní a přírodní potraviny, jako jsou obiloviny, kvalitní mléčné výrobky, vejce, čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné produkty a ořechy. Důležité jsou pro ně také potraviny s jódem, tedy ryby a mořské plody. Zapomínat by neměli na játra, pšeničné klíčky či ředkvičky. Měli by omezit přemíru sladkostí a tučných jídel, která mohou zpomalit jejich metabolismus a způsobit pocit těžkosti.

  • Blíženci (21. května – 20. června): Blíženci vyžadují pestrost, která uspokojí jejich zvídavost. Jsou neustále v pohybu, a proto potřebují lehkou, ale výživnou stravu, která podpoří jejich mentální i fyzickou energii. Lehká jídla, jako jsou saláty, ovoce a ořechy, jsou pro ně ideální. Skvělou volbou jsou i semínka, citrusové plody a lehká bílkovina, jako je kuřecí maso nebo tofu. Neměli by zapomínat na vejce, špenát, rajčata, pomeranče, mrkev, zelené fazolky, švestky a meruňky. Důležité je také dbát na dostatečný příjem tekutin. Měli by se však vyhýbat nadměrné konzumaci kávy a cukru, které mohou vést k výkyvům energie.

  • Rak (21. června – 22. července): Raci jsou citliví a emocionální, takže jejich strava by měla být uklidňující a výživná. Prospěšné jsou teplé polévky, dušená zelenina, mořské plody, obiloviny, mléčné výrobky a jídla bohatá na vápník, jako jsou brokolice nebo mandle. Vhodné jsou pro ně cukety, okurky a melouny. Měli by se vyvarovat přílišné konzumaci mastných a těžkých jídel, která mohou zatěžovat jejich trávení, a měli by omezit sladkosti. Také by měli dbát na pravidelnost stravování.

  • Lev (23. července – 22. srpna): Lvi mají rádi výrazné chutě a luxusní pokrmy, ale měli by dbát na vyváženou stravu. Prospějí jim potraviny bohaté na železo, jako jsou datle, červené maso, špenát, rozinky a luštěniny. Také by neměli zapomínat na dostatečný příjem vitamínů z čerstvého ovoce a zeleniny. Do jídelníčku by měli zařadit libové maso, celozrnné produkty, citrusové plody, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, fíky, jablka, broskve, kokos, rýži, mořské plody, červenou řepu, chřest či vaječný žloutek. Naopak by měli omezit nadměrnou konzumaci alkoholu, tuků a smažených jídel, která mohou zatěžovat jejich srdce.

  • Panna (23. srpna – 22. září): Panny jsou pečlivé a dávají přednost zdravému životnímu stylu. Mají citlivý žaludek a měly by dbát na lehkou a zdravou stravu. Jejich strava by měla být bohatá na vlákninu, celozrnné obiloviny, zeleninu a lehké bílkoviny. Syrová listová zelenina, pomeranče, banány, citrony, ovesné vločky, mandle, sýry, jogurt, tvaroh, hnědá rýže, vejce, libové hovězí a jehněčí maso a ryby jsou pro ně ideální. Skvělé jsou fermentované potraviny, jako je kefír nebo kimchi, které podporují trávení. Panny by se měly vyvarovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, těžkých a mastných jídel, přemíře cukru a přílišné konzumaci své oblíbené čokolády.

  • Váhy (23. září – 22. října): Váhy touží po rovnováze, což by se mělo projevit i v jejich stravování. Ideální jsou pro ně lehké a harmonické pokrmy, jako jsou čerstvé saláty, libové maso, dušené ryby, mořské plody, celozrnné produkty, nízkotučné sýry, jogurty, chřest, mandle, jahody, jablka, špenát, kukuřice, rozinky, vločky a ořechy. Váhy by měly dbát na dostatečný příjem tekutin a vyvarovat se přemíře soli a rafinovaných cukrů, které mohou narušit jejich vnitřní rovnováhu. Také by se měly vyhýbat přejídání a dbát na pravidelnost jídel a dostatek spánku.

  • Štír (23. října – 21. listopadu): Štíři jsou vášniví a mají silnou vůli, což se odráží i v jejich přístupu ke stravě. Potřebují výživné a intenzivní chutě, jako jsou tmavá čokoláda, červené maso, chilli, česnek, cibule a exotické pokrmy. Prospěšné jsou také potraviny podporující detoxikaci, jako je řepa, zelený čaj nebo citronová voda, ale neměli by zapomínat také na ryby, jogurt, tvaroh, celozrnné pečivo, mořské plody, čočku, mandle, vlašské ořechy, ananas, jablka či banány. Měli by se vyvarovat nadměrné konzumaci těžkých a smažených jídel a jejich strava by měla být vyvážená, aby nepřetěžovala trávicí systém.

  • Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Střelci jsou aktivní a milují dobrodružství i v jídle, proto by jejich jídelníček měl být pestrý a plný nových chutí. Ideální jsou exotická jídla, koření jako kari nebo kurkuma, a lehké pokrmy, které nezatíží jejich aktivní životní styl. Měli by jíst luštěniny, exotické ovoce, mořské plody, červenou řepu, rajčata, švestky, třešně, pomeranče, vejce, jogurt, hnědou rýži a celozrnné výrobky. Měli by se vyhýbat příliš tučným jídlům, která mohou zpomalit jejich energii. Skvělá je pro ně tropická kombinace manga, ananasu a kokosu. Měli by si dávat pozor na přejídání a omezit těžká a mastná jídla, která mohou zpomalit jejich trávení.

Zdroje informací: Apetit, epochaplusnypostastrotalk

Skryt pre seznam

Doporučujeme článek s videem

Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?

Související recepty

Související články

Apetit magazín