Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zadáno pro pány aneb Nejlepší foodblogeři, kteří jsou zdrojem inspirace a zábavy

Delicious american breakfast
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Inspirace ve vaření není nikdy dost, možná i proto se foodblogy těší takové oblibě. A i když vznikají stále nové, těm starším rozhodně neklesají čísla sledovanosti. Je to sice více ženská doména, ale najde se i pár velmi šikovných a inspirujících kuchařů, kteří nechávají nakouknout do své kuchyně, sdílí recepty a vytváří chutný obsah. Které doporučujeme?

Vaření už dávno není ženská doména, naopak pánové nejen rádi přiloží ruku k dílu, ale v kuchyni se velmi zručně ohánějí. A nejde rozhodně jen o profesionální šéfkuchaře. Mnozí mají tvorbu receptů jako koníček a o tom, jak zábavná je to v jejich podání činnost, svědčí stovky tisíc fanoušků. Vaří jinak? Těžko říct. Každopádně rozhodně stojí za sledování. Kteří foodblogeři a kuchaři baví nás?

Marek Pavala

Jedna z nejvýraznějších osobností české gastro scény je zcela jistě Marek Pavala, který je tak trochu kovboj. Od roku 2012, kdy skončil třetí v soutěži MasterChef, ušel kus cesty, resp. našel svou unikátní cestu. Někdo miluje jeho recepty a kulinářská kouzla na sociálních sítích, někdo se za ním rád vydá naživo na kurzy vaření na ohni pod značkou Fuego nebo vaří podle jeho kuchařek. Fanoušky si našel i jeho podcast.


Co z toho nejvíc baví samotného Marka? „Upřímně, nejvíc mě baví natáčení videoreceptů na Instagram. Sice dost bojuju s časem, světlem i prostorem na práci, ale pokaždé, když video dotočím, sestříhám a ozvučím a z myšlenky vznikne to finále, mám radost,“ řekl nedávno pro Apetit.

  • A co si podle něj uvařit? Jsou tací, kteří přísahají, že rybičkovou a vajíčkovou pomazánku připravují jedině podle Pavaly, my milujeme jeho špagety carbonara a „holanďák“.

Těhotnej kuchař

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař říká, že připravuje rychlé recepty, podle kterých se dá opravdu uvařit, a věnuje se poctivému domácímu vaření. Taky tě nebaví koukat na to, jak někdo ve videoreceptech krájí první dvě minuty cibuli nebo maso? Času máme všichni málo, takže já do těch dvou minut dostanu většinou celý recept. Navíc tak, aby podle něj šlo uvařit,“ vysvětluje na svém webu tvůrce dvouminutových videí, kterému se v roce 2023 podařil hattrick v rámci ankety Křišťálová lupa: kromě Ceny popularity zvítězil i v kategoriích Online video a One (wo)man show.


V rozhovoru pro Refresher řekl, že nejčastěji si lidé (hlavně ze Slovenska) píší o to, aby uvařil halušky s brynzou. Myslím ale, že je to past, protože jakmile je uvařím, sesypou se na mě, že takhle se to nedělá,“ smál se. A dnes? Jedno z posledních videí na jeho Instagramu jsou strapačky se zelím a slaninou. Jestli jsou strapačky a halušky to stejné, nechává Těhotnej kuchař na zvážení a píše, že s brynzou by je nesnědl, v této kombinaci jich však sní „kýbl“.

Pepa Nemrava

Co o sobě na svém webu říká Pepa Nemrava, který se do širšího povědomí dostal v roce 2019 díky soutěži MasterChef? „Miluju vaření už od malička.“  Jako malý kluk spíše pozoroval, co se v kuchyni děje, a odkoukával postupy. Profesionálním kuchařem se sice nakonec nestal, vede rodinnou stavební firmu, ale vaření jeho láskou zůstalo. Na Instagramu sdílí recepty na poctivou kuchyni a píše, že vaření není raketová věda, a to, že někdo dělá něco jinak než vy, neznamená, že to dělá špatně. My určitě zkusíme jeho kuře v solné krustě.

Šimon Kán

Ať už začne své video slovy „Let's make...“ nebo „Dnes si urobíme...“, můžete si být jistí, že to bude absolutní pecka. Slovenskému kuchaři Šimonu Kánovi je 16 let a jede kuchařské bomby. Jak se tento mladý sympaťák k vaření dostal? Bavilo jej focení, zkoušel to s lidmi, ale nakonec se rozhodl fotit jídlo. Jenže restaurace ho do svých kuchyní pouštět nechtěly, tak začal vařit sám. A ve velkém stylu. Jeho postupy jsou precizní a recepty propracované: nebojí se tartaletek, masových rolád, domácího kimchi nebo poctivé zvěřiny. O tomto mladém talentu ještě uslyšíme. 

Martin Škoda

Vařit začal, když mu bylo osm let – to upekl lentilkový dort. A nebyl ještě ani plnoletý, když se stal autorem kuchařky. Jeho kuchařská kniha Škoda nevařit byla naprosto unikátní díky originálnímu propojení receptů s hudbou. Stala se bestsellerem a druhý díl na sebe nenechal dlouho čekat. Ač se Martin Škoda kuchařem nevyučil, je jím, jak píše na svém webu „8 dní v týdnu, 25 hodin denně“. Kromě toho, že se věnuje tvorbě receptů a vystupuje na kulinářských akcích, je i autorem projektu Konec plýtvání a velkým propagátorem myšlenky, že hlavním hrdinou v kuchyni je kvalitní surovina.

  • Videorecept na frankfurtskou polévku má na jeho Instagramu přes 200 tisíc zhlédnutí – byla by škoda si ji neuvařit.

Zdroje: Instagramové účty kuchařů, Cc.cz, Dobrenoviny.sk, Tehotnejkuchar.cz, Pepanemrava.cz, Martinskoda.cz, Youtube.com/@RefresherCZ

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín