V Praze se objevilo nové zmrzlinové okénko, tradiční zmrzlinu v kornoutku v něm ale nečekejte. Zmrzlina se v Obecním domě v Praze servíruje zapečená v briošce. Frozen Bliss, jak se tomto způsobu servírování říká, není ve světě žádnou novinkou.
Pražská restaurace Obecní dům si na léto přichystala novinku v podobě zmrzliny zapečené v rozpůlené briošce. Postup výroby je jednoduchý: Zmrzlina se vloží do rozříznuté briošky a zapeče ve speciálním grilu, který si šéfcukrář Jiří Matějíček nechal dovézt z Japonska.
Podívejte se na video z naší návštěvy zmrzlinového okénka v Obecním domě
‚Tento tred jsme objevili na gastronomické výstavě ve Stuttgartu,‘ říká Jiří Matějíček. Zmrzlina v pečivu není žádnou novinkou, servíruje se tak například na Sicílii, místní specialita se zde nazývá brioche con gelato.
Brioška působí jako termo izolace a zmrzlina tak zůstane studená. Zmrzlinu i briošky si připravují v Obecním domě sami. Zmrzlinu dělají po malých dávkách.
Cukrář nejprve uvaří zmrzlinu a potom hmotu lije do stroje po malých dávkách. Hotová je za 15 minut.
„Každý den máme čerstvou nabídku 6 druhů zmrzlin a sorbetů, která se každý den mění a v tuto chvíli nabízíme 35 různých příchutí. Mezi netradiční příchutě patří slivovicová zmrzlina, liči a yuzu sorbet nebo zmrzlina z tonka fazole či s příchutí Studentská pečeť,“ říká prezident Asociace cukrářů a kuchařů Miroslav Kubec, který se zasloužil o to, aby se zmrzlina v Obecním době vyráběla.
Zmrzlinu si lze dát i do papírové misky, v nabídce jsou i smoothie nebo sorbety. Ceny se pohybují okolo 120 Kč.