Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékací misky, kokotky a skleničky pro jednoho: Elegantní řešení pro snídaně, večeře i dezerty!

Cibulačka
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Všechny porce jsou přesně rozdělené, neprobíhají žádné dohady o tom, kdo má víc nebo míň – a přitom vypadají tak stylově! Jídla ve skleničkách, miskách a mističkách pro jednoho si vás získají nejen svou praktičností, ale i neuvěřitelnou variabilitou. Zapečená vajíčka, originální česnečka a sladké dezerty – stačí sáhnout po své porci a užít si každé sousto!

Servírování ve skleničkách má něco do sebe. Každý dostane svou pečlivě připravenou porci a vy získáte možnost zazářit jako profesionální food stylista. Zapékací mističky nebo elegantní skleničky dokážou i z obyčejného jídla vykouzlit pokrm, který je hoden michelinské restaurace.

Ptáte se, co všechno můžete do skleniček naservírovat? Od stylových snídaní přes nevšední oběd až po dezerty, které už nebudete chtít připravovat jinak!

Snídaně králů: Elegantní start do nového dne

Říká se, že snídaně je základ dne – a proč by nemohla být nejen výživná, ale i elegantní? Jídla, která vypadají i chutnají jako z luxusní restaurace, zvládnete připravit doma s minimální námahou. 

Vejce z kokotky

Jemná zapečená vejce se smetanou jsou lahodná sama o sobě, ale snadno je obměníte podle chuti – zkuste přidat šunku, sýr, nebo dokonce trochu uzeného lososa. Hotová vejce posypte čerstvými bylinkami nebo servírujte s křupavými toasty a ochuceným máslem – snídaně jako od šéfkuchaře je na světě!

Ovesná kaše přes noc

Ovesná kaše, která se připraví „sama“ přes noc, je perfektní snídaňový recept pro ty, kteří ráno nemají času nazbyt. Stačí večer smíchat ovesné vločky s mlékem, jogurtem a nechat je přes noc odpočívat v lednici.

  • Vyzkoušejte variantu à la mrkvový dort. Díky mrkvi je šťavnatá, voní kořením, křupe oříšky a na rozdíl od dortu si ji můžete dopřát s klidným svědomím každý den!

Vydatný oběd nebo večeře: od předkrmu po hlavní chod

Někdy hledáte rychlý recept, jindy uvítáte na stole zase trochu parády – a tyhle recepty vám dopřejí obojí. Přípravou rozhodně nestrávíte celý den, a přesto budete za hvězdu!

Cuketky, cizrna a parmazánový krém

Začněte stylově: předkrmem! Grilované cukety, výživná cizrna a parmazánový krém tvoří lehký předkrm, který udělá dojem na každého. Jsou výborné a v redakci zmizely rychlostí blesku!

Zapečená česnečka se sýrem a vínem

Zapečená česnečka s bílým vínem, křupavým pečivem a sýrovou krustou? Proč ne! Tak trochu (no dobře, možná více) připomíná francouzskou cibulačku, ale rozhodně neztrácí svůj pověstný říz, pro který ji tolik milujeme.

Sýrové suflé

U francouzské kuchyně ještě chvíli zůstaneme. Sýrové suflé na první pohled vypadá složitě, ale zvládnete jej upéct i doma. Je to skvělý způsob, jak zapůsobit na hosty, a když přidáte salát s jablky, pancettou a krutony, máte na stole plnohodnotný hlavní chod.

Sladká tečka pro každého

Sladká tečka? Ta nesmí chybět! A nemusí jít o nic složitého. Tyto poháry se postarají o skvělý závěr každého menu.

Pohár koňaková špička

Kdo by neznal koňakovou špičku? Dezert, který si v cukrárnách a mléčných barech dávaly už naše babičky. Připravit je doma může být trochu výzva, ale do skleničky je zvládnete navrstvit, i když v kuchyni začínáte. Chutnají přesně tak, jak je znáte a navíc vypadají neodolatelně elegantně!

Rychlý tvarohový dezert s jablky

Jablka, tvaroh a skořice – taky už cítíte tu vůni? Tato kombinace surovin je zkrátka sázka na jistotu. Velkou výhodou tohoto dezertu je, že ho můžete servírovat hned – žádné čekání, až zatuhne krém, nebo složité přípravy a přesto sklidíte obdiv!

Jaké nádobí se hodí na přípravu jídel ve skleničkách a kokotkách?

  • Zapékací kokotky a misky: Pokud plánujete připravit vejce, suflé nebo polévku, sáhněte po malých zapékacích miskách (kokotkách). Jejich velikost zaručí rovnoměrné propečení surovin a navíc působí na stole elegantně. Kokotky se hodí i na podávání příloh, jako jsou gratinované brambory nebo zapékané kedlubny s dvojí náplní.
  • Průhledné skleničky: Na dezerty a overnight oats (kaše přes noc) jsou ideální menší průhledné skleničky. Umožní krásně prezentovat vrstvení jednotlivých surovin, skleničky s uzávěrem jsou také skvělé, když si jídlo chcete vzít s sebou do práce nebo na výlet.
  • Misky: Pokud nemáte po ruce kokotky, využijte malé žáruvzdorné misky. Hodí se nejen na zapékání, ale také na servírování polévek nebo příloh.
  • Pohárky na dezerty: Skleněné pohárky s širším hrdlem jsou dokonalé na servírování sladkých pohárů, tvarohových krémů nebo ovocných salátů.
  • Malé formičky na suflé: Pokud chcete opravdu zapůsobit, použijte formičky speciálně určené na suflé. Jsou obvykle vyrobené z keramiky nebo porcelánu, které zajišťují dokonalé propečení. Působí profesionálně a suflé po svislých stěnách nádoby lépe vyběhne.

Zdroj: Apetit, Cuketka

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...