Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapomenuté podzimní plody, které stojí za to znát: Jak využít kdoule, dřínky a mišpule v kuchyni

Plody podzimu
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Kdoule, oskeruše, dřínky a mišpule byly kdysi běžnou součástí české kuchyně. Dnes jsou tyto podzimní plody spíše zapomenuté, což je škoda, protože mají stále co nabídnout. Připojte se k nám na cestě do minulosti a přiveďte je zpět do moderní kuchyně.

Kdoule: voňavé plody, které zpestří kompoty a marmelády

Kdoule už na první pohled zaujme svou zlatavou barvou a výrazným aroma, které prozrazuje její unikátní chuť. Syrové kdoule jsou sice tvrdé a trpké, po tepelné úpravě se ale mění v jemnou sladkou delikatesu. V kuchyni je využijete například na:

  • Marmelády a rosoly – kdoule jsou díky vysokému obsahu pektinu ideální pro zahušťování.
  • Kdoulový sýr – tradiční sladkost našich babiček, kdy se kdoule svaří s cukrem do husté pasty.
  • Kompoty – v kombinaci s kořením, jako je skořice nebo hřebíček, vykouzlíte z kdoule dokonalou podzimní pochoutku.

Oskeruše: drobné plody se spoustou chuti

Jeřáb oskeruše je strom plodící drobné, hnědé malvice. Oskeruše jsou známé vysokým obsahem vitamínů, minerálů a tříslovin, které zajišťují jejich nezaměnitelnou chuť. Plody se nechávají uležet, aby zhnědly a ztratily svou trpkost. V kuchyni si s nimi můžete pohrát třeba takto:

  • Džemy a marmelády – skvělá volba pro milovníky sladkokyselých chutí.
  • Koření – oskeruše lze usušit, namlít a používat místo skořice do dezertů.
  • Víno a pálenky – z oskeruší se vyrábí tradiční oskerušovice, která zaujme svou jemnou chutí.

Mišpule: zapomenutý poklad našich předků

Mišpule je ovoce, které bylo kdysi v našich krajinách velmi rozšířené, dnes už ho ovšem znají spíš jen naše babičky. Plody mišpule jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, před konzumací je ale potřeba nechat je přejít mrazem, aby změkly a zesládly. Jak je můžete využít:

  • Marmelády a džemy – jejich chuť připomíná kombinaci jablek, hrušek a jeřabin
  • Sirupy – léčivý sirup z mišpulí je výborným pomocníkem při trávicích potížích
  • Lihoviny – stejně jako oskeruše se i mišpule používají k výrobě jemných likérů

Dřínky: malé plody s velkým potenciálem

Dřínky, drobné červené plody dřínu, jsou v kuchyni velmi všestranné. Jejich kyselá a osvěžující chuť se skvěle hodí nejen do sladkých pokrmů, ale i k masu. Jak můžete dřínky zpracovat:

  • Kompoty a marmelády – jejich výrazná chuť oživí každý pokrm.
  • Sirupy a likéry – dřínky jsou vynikající pro přípravu domácích nápojů.
  • Sušení – sušené dřínky mohou sloužit jako zdravá svačinka nebo přísada do pečiva.

Podzim nabízí mnohem víc než jen jablka a dýně. Méně známé plody jako kdoule, oskeruše či mišpule se skvěle hodí na chladné dlouhé večery, kdy se rádi zahřejeme něčím voňavým a lahodným. Zkuste je zakomponovat do svých receptů – ať už v podobě marmelády, pečených dezertů nebo teplého domácího likéru. Podzimní atmosféra zaručena!

Zdroje: Apetit online, iDnes, Hospodářské novinyPotraviny AV21

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín