
Když vejdete, jako první si všimnete okénka rámovaného bílými kachlíky s velkým černým nápisem „Provisions“, za kterým se míhají kmitající kuchaři. Jako byste se mávnutím kouzelného proutku přenesli do bistra vedle stanice newyorské podzemky. Místo stanice metra je ale venku jen ulice na pražském Andělu a zastávka je jen tramvajová.
Podnik Station Anděl je novým přírůstkem na pražské gastronomické mapě s cílem přinést do metropole kousek rušného New Yorku – a to jak atmosférou, tak i kuchyní.
Hot dogy a hranolky: Americké chutě na Andělu
Hlavním lákadlem jsou hot dogy – pořádně vyšperkované omáčkami, ale i dalšími doplňky – klasikou je samozřejmě zelí a cibulka, ale v jiných verzích tady najdete i grilované jalapeňos, rozdrobené sýrové krekry, fíkovou hořčici či karamelizované ořechy. Kdo má chuť na něco menšího, může si dát ale i corn dog, tedy párek obalený a smažený v těstíčku, ale klidně jen i domácí hranolky, na ty jsou tady obzvláště pyšní.

Hranolky si můžete dát i jako součást poutine s trhaným masem – tady se pro inspiraci sáhlo do sousední Kanady. Za menu stojí šéfkuchař Štěpán Vašák, jehož úkolem bylo mimo jiné napasovat americké chutě na české suroviny. Recepty či chuťové kombinace jsou totiž osvědčené – řadu z nich majitelé bistra už vyzkoušeli v praxi.
Americká chuť, české suroviny
Za bistrem stojí dva manželské páry. Jeden z nich dlouhé roky V New Yorku žil. Manželé dokonce provozovali několik restaurací, zprvu českých, ale později vyzkoušeli i koncept s hot dogy. A právě ten se rozhodli přenést do Prahy. Klíčové ale pro ně bylo najít dodavatele, aby párky chutnaly jak mají a houska byla správně měkká a nasládlá. Párky pro Station Anděl vyrábí místní uzenářství, houska prý dala všem zabrat, ale konečně mají pekaře, od nějž je přesně taková, jaká má být. Hotdogy i poutine bistro nabízí i v vegetariánské variantě.
Vedle jídla se servírují také drinky, takže se posezení v bistru může příjemně protáhnout. Jeden výrazný rozdíl proti americkým vzorům ale najdete – na čepu je plzeňské pivo.