Představte si, že sjíždíte zasněžené svahy a po celodenním lyžování se vracíte do tepla horské chaty. Po dni plném adrenalinu není nic lepšího než talíř vydatného jídla, které vás nejen zasytí, ale i zahřeje na duši. Ať už jste na horách, nebo doma u kamen, stačí pár jednoduchých surovin a atmosféra zasněžených hor se přenese i k vám domů – i když lyže necháte v koutě!
Každá alpská země má svůj vlastní způsob, jak vás po lyžování rozmazlit. V Rakousku vás pohostí knedlíčkovou polévkou a špekovými knedlíky, ve Švýcarsku se nevyhnete sýrovému fondue nebo raclette. Itálie zase sází na těstoviny a risotto plné intenzivních chutí, zatímco ve Francii si pochutnáte na bohatých gratinovaných pokrmech. Který pokrm byste neměli vynechat?
Rakousko: Kaiserschmarrn – sladká císařská pochoutka
Když se řekne Rakousko, po lyžování nesmí chybět Kaiserschmarrn, císařský trhanec. Tohle nadýchané, sladké těsto, opékané na pánvi a podávané s moučkovým cukrem, povidly nebo jablečným kompotem, si zamilujete na první sousto.
- Legenda praví, že toto jídlo vzniklo omylem, když císařskému kuchaři nevyšel palačinkový dezert – a my jsme za to rádi!
Švýcarsko: Fondue – sýr, který spojuje
Ve Švýcarsku je po lyžování téměř povinností dopřát si horké sýrové fondue. Krémová směs sýrů Gruyère a Emmental, zjemněná bílým vínem a provoněná česnekem, je víc než jen jídlo – je to rituál.
- Stačí nakrájet čerstvý chléb, napíchnout ho na vidličku a ponořit do horkého, lahodně táhnoucího se sýra. Fondue je skvělý způsob, jak si s rodinou nebo přáteli užít společný zimní večer.
Francie: Tartiflette – vydatný gratinovaný pokrm
Francouzské Alpy vás lákají na Tartiflette – sytý zapékaný pokrm, ve kterém se snoubí brambory, krémová smetana, sýr Reblochon a křupavá slanina. Tento tradiční recept pochází z malebného Savojska a na horách je nepostradatelnou klasikou.
- Krémová textura, bohatá sýrová vůně a vydatnost tohoto jídla vás zahřejí po dni stráveném na svahu a přenesou vás přímo do horské chaty s praskajícím ohněm v krbu. Nejste milovníci výrazných sýrů? Připravte si jemné gratinované brambory podle našeho receptu.
Itálie: Polenta – chuť Dolomit na vašem talíři
Italská polenta je dokonalým spojením jednoduchosti a lahodné chuti. Hustá kaše z kukuřičné mouky je po dni na svahu ideální volbou – zasytí, zahřeje a pohladí chuťové pohárky. Nejlépe chutná s masovým ragú, ale na své si přijdou i vegetariáni ve verzi s restovanými houbami na másle a jemnými hoblinkami parmazánu, které celému pokrmu dodají nezaměnitelný italský šmrnc.
- Přidejte k polentě kousek opečené klobásy nebo na tenko nakrájené italské lardo. Polenta je skvělá také se sýry, nebo na sladko.
Ať už sjíždíte zasněžené svahy v Alpách, nebo stavíte sněhuláka za domem, jedno je jisté – po zimních radovánkách chutná jídlo nejlépe. Vyzkoušejte některý z těchto receptů, pusťte si praskání ohně (alespoň na YouTube) a vytvořte si doma zimní atmosféru jako na horské chatě. Alpská pohoda na talíři je na dosah!
Zdroj: Novinky, Wikipedia, Apetit