Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zlom v dějinách gastronomie? V Pompejích se našla freska pizzy, ananas na ní prý není

Pravá neapolská pizza je jen jedna. Připravte si ji i vy
ZDROJ: unsplash.com
sdílet:

Když vyšla v deníku The Guardian zpráva o tom, že archeologové ve starověkých Pomejích našli fresku pizzy dva tisíce let starou, strhla se velká diskuze. Někteří vidí na fotografii fresky pizzu s ananasem, jiní zase tvrdí, že nejde vůbec o pizzu. Pizzaři z Neapole jsou si ale jistí ⁠⁠– o pizzu podle nich rozhodně jde. 

Freska, která se našla v Pompejích na stěně domu, jenž před erupcí Vesuvu sloužil pravděpodobně jako pekárna, zobrazuje stříbrný podnos s jídlem. Kromě ovoce a poháru s vínem, je na malbě plochý chléb, který nápadně připomíná pizzu.

Pizza nebo focaccia?

Odborníci nemají na kulaté pečivo stejný názor, někteří se domnívají, že jde o focacciu nebo jiný druhu placatého chleba.  

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Archeolog Alessandro Russo pro deník EuroNews uvedl, že už v Pompejích našli různé fresky focaccii, objekt na fresce se však podle něj velmi podobá dnešní pizze. 

Žádná pizza Hawaii

Další kontroverzi způsobilo žluté ovoce, které je na pizze položené. Během chvíle se začaly šířit teorie, že se jedná o ananas, ty byly ale rychle vyvráceny. Pompeje pohřbil výbuch sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu, ananas poznal Kryštof Kolumbus jako první Evropan v roce 1493 na ostrově Guadalupe. 

  • Odborníky nejvíce podporovanou teorií je ta, že se jedná o moretum – starořímskou sýrovou pomazánku s bylinkami.  

Pizzaři z Neapole mají jasno

Jestli si je někdo jistý, že je na fresce pizza, jsou to pizzaři z Neapole.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

Skryt pre seznam

Už ve starověkých Pomejích existovaly formy plochého chleba, který se vyráběl z obilí, vody, soli a jako kypřidlo se možná používalo pivo. Jako náplň se používala zelenina, ryby, a to přece zní, jako starověká forma pizzy,‘ řekl deníku The Guardian Gino Sorbillo, majitel jedné z nejstarších pizzérií v Neapoli

Pizza v datech

  • Prvopočátky receptu na pizzu sahají až do doby kamenné, kdy se plochý chleba používal místo talíře, a vrstvily se na něj různé suroviny.  
  • Pizzu, jak jí známe dnes, vymysleli Italové, ale zmínky o té úplně první je těžké dohledat. První pizzerie údajně vznikla v Neapoli v roce 1830 a její název zněl Port'Alba, jak uvádí web Italy4Real. 
  • Pizzu s ananasem neboli pizzu Hawaii připravil řecký emigrant Sam Panopoulos v Kanadě v roce 1962, píše web BBC. 
  • V roce 1889 připravil šéfkuchař Raffaele Esposito v Itálii pizzu Margaritu pro královnu Margheritu Savojskou a od té doby nesmí pizza s rajčatovým základem, mozzarellou a čertsvou bazalkou chybět v menu pizzerií po celém světě, uvádí web Atlas Obscura.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...