Už vám někdo naservíroval řezy „obližprst“ či „nebe v hubě“ a vy si jen matně vzpomínáte, jaký dezert jste skutečně ochutnali? Ať už se vám názvy mohou zdát jakkoli vtipné, podivné či zavádějící, každý z dezertů má pro toto označení svůj důvod. Prozradíme vám jejich tajemství a přidáme i osvědčené recepty.
Ochutnej obližprst a obliž prst
Obližprst, slovensky oblíž prst, jde svým názvem do detailu. Po ochutnání těchto řezů vám zkrátka nezbyde nic jiného, než prsty zašpiněné hedvábným žloutkovým krémem a nadýchaným sněhem oblíznout.
- Název obližprst je lidový, správně se tento dezert nazývá řezy Florida.
- V obližprstu najdete tři zdánlivě nesourodé vrstvy v dokonalé harmonii. Spodní vrstvu tvoří kakaový piškotový korpus, uprostřed najdeme hutný žloutkový krém a vrchol řezu tvoří čepice z dokonale vyšlehaného sněhu.
Orgasmus pro chuťové pohárky
Řezy s lidovým názvem orgasmus v sobě skrývají neodolatelnou kombinaci korpusu z ananasového kompotu a vrstvy z pudinkového krému s pomazánkovým máslem. Řezy jsou nebesky vláčné a každé sousto se doslova rozplývá na jazyku. Většího potěšení se chuťovým pohárkům nemůže dostat, proto je orgasmus to pravé označení.
- Spojení s erotikou ale nemusí být jen v samotném chuťovém prožitku. Ananas je totiž znám svými afrodiziakálními účinky díky obsažené látce bromelain spojované s nárůstem libida a sexuálního potěšení.
Nebe v hubě rozehraje symfonii chutí a vystřelí vás do oblak
Zatímco peklo si jednoznačně spojíme s ostrým chilli, nebe v ústech tak chuťově konkrétní není. Představit si můžeme pokrm jemný, nadýchaný, svěží, odlehčený a zkrátka lehký jako obláček. V případě řezů nebe v hubě však hraje prim něco jiného, a tím je nebeské potěšení. Slast, která vás vynese do oblak.
- Řezy s příznačným názvem nebe v hubě jsou čtyřvrstvé. První vrstvu tvoří ořechový korpus proložený jemným oříškovým krémem, na nějž opatrně položíme druhý plát ořechového korpusu, který se peče i s vrchní ořechovou náplní. Podrobný recept na řezy nebe v hubě najdete v odkazu níže.
Zdroj: Apetit