Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte už fonio? Do módy přichází nová superpotravina – bezlepková obilovina s jemnou chutí. Jak ji správně připravit?

Fonio
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Fonio, známé také jako rosička útlá, je jednou z nejstarších obilovin Afriky, která se v současnosti dostává do kuchyní po celém světě. Díky svým výživovým hodnotám, bezlepkovému složení a nenáročnosti na pěstování si získává stále větší oblibu. Co je na této obilovině tak výjimečného a proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku?

Fonio, tedy rosička útlá (Digitaria exilis), je druh obiloviny pocházející z afrických savan, zejména z oblastí Sahelu, které zahrnují země jako Mali, Guinea a Senegal. Rostlina je extrémně odolná vůči suchu a schopná růst v nehostinných podmínkách, což z ní činí neocenitelný zdroj potravy v oblastech, kde je voda vzácná.

Jak využít fonio v kuchyni a proč ho považujeme za superpotravinu

Fonio má jemnou, lehce ořechovou chuť a po uvaření nadýchanou, lehkou texturu. Hodí se jako příloha k masovým i zeleninovým pokrmům, ale jeho univerzálnost ho činí ideálním i pro polévky, zeleninové saláty nebo kaše. Můžete ho použít všude tam, kde běžně sáhnete po kuskusu, rýži či quinoe. Fonio je skvělou volbou také pro pečení chleba, slaného pečiva i dezertů.

Fonio se řadí mezi superpotraviny zejména díky vysokému obsahu vlákniny, která podporuje trávení. Navíc neobsahuje lepek, což z něj činí skvělou volbu pro osoby s celiakií nebo intolerancí na lepek.

Tipy na přípravu a uchovávání fonia

  • Jak vařit fonio: Na šálek fonia použijte dva šálky vody, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud voda nevsákne. Poté ho nechte dojít přikryté dalších 5 minut.

  • Jak skladovat fonio: Fonio uchovávejte v suchu, ideálně v uzavřené nádobě, aby si zachovalo svou svěžest a chuť.

  • Inspirace v kuchyni: Vyzkoušejte fonio jako zdravou alternativu rýže v rizotu nebo jako základ do smoothie bowl s čerstvým ovocem a oříšky.

Zajímavosti o foniu: Co jste možná (ne)věděli

  • Fonio je jednou z nejrychleji rostoucích obilovin – lze ho sklízet již 6-8 týdnů po zasazení.

  • Má nízký glykemický index, je tedy vhodné pro diabetiky.

  • Fonio je odolné vůči suchu a nenáročné na pěstování, což z něj činí ideální plodinu pro oblasti postižené klimatickými změnami.

  • V některých afrických komunitách se fonio považuje za potravinu s duchovní silou a používá se při rituálech a slavnostních pokrmech.

  • Fonio se začalo pěstovat už před více než 5 000 lety.

Zdroje informací: ekolistidnesdiplomova_prace_fonio, bbc, nationalgeographic

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín