Nová registrace Zapomenuté heslo

Bezlepkové grilování: Víme, na co si dát pozor! Jak připravit grilované tofu a exotickou marinádu poradí foodblogerka Celiaxmoni

16. 5. 2025
Grilované tofu s exotickou salsou podle Celiaxmoni
Se svolením Moniky Menky (Celiaxmoni)
Monika Menky (Celiaxmoni) Vláčné bulky s lněnými semínky podle Celiaxmoni Grilované tofu s exotickou marinádou podle Celiaxmoni Další
3 fotky

Předpověď hlásí dokonalé jarní počasí na následující dny a to pro mnohé znamená jediné: vytahuje se gril a rozesílají zprávy přátelům, že sezóna budiž zahájena. To, že na dnešek vyšel i Den grilování, je perfektní znamení. Zároveň ale 16. květen patří Dnu celiakie a my bychom rádi upozornili na výzvy, které s sebou stravování bez lepku nese. A na co by si celiaci měli při grilování dát pozor?

Češi jsou milovníci grilování a minimálně párkrát do roka hodí na gril pořádnou flákotu masa, klobásu, zeleninu nebo sýr snad každý. K tomu se skvěle hodí vychucená marináda, čerstvé pečivo a salát...

Ku příležitosti Dne grilování, který se celosvětově slaví 16. května, by se hodilo pár receptů na dobroty z grilu. Ale protože je dnes i Mezinárodní den celiakie, rozhodli jsme se to propojit. Řeknete si, že maso, zelenina i sýry jsou přece bez lepku, tak co je třeba řešit, ale ono to není tak snadné. A patříte-li vy nebo vaši blízcí mezi celiaky, měli byste se i během grilování řídit pár zásadami. Lepek, bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni, žitu a špaldě, může u osob s nesnášenlivostí vyvolat řadu nepříjemných příznaků. Ale jde tomu předejít!

A možná oceníte recept na vláčné bulky s lněnými semínky (bez lepku), které se skvěle hodí k hamburgerům, grilované tofu s exotickou salsou (bez lepku) a zajímavý předkrm v podobě pečených rajčat plněných Hradeckou pomazánkou, které nám poskytla oblíbená foodblogerka Monika Meny alias Celiaxmoni, jež se na bezlepkové recepty specializuje.

Zásady pro bezlepkové grilování

  • Nejde jen o to, že by bez lepku měly být dobroty, které hodláte grilovat. Důležité je, aby bezlepkový byl i gril, nářadí a nádobí. Gril pořádně omyjte a určete, kde se griluje bezlepkově. Používejte alobal a určete, kterým kleštěmi, vidličkami a noži se bude manipulovat s jídlem pro celiaky. Pokud nebudete u grilu stát vy, poproste mistra grilu, aby si vždy, když bude manipulovat s jídlem pro celiaka, umyl ruce.
  • Nevěřte mýtům a omylům, které tvrdí, že lepek lze „zničit“, pokud se vaří při vysokých teplotách (musely by být tak vysoké, že byste nejedli bezlepkově, ale spáleně).
  • Rizikové mohou být různé omáčky a salsy, které se mnohdy nabírají lžičkou či nožem. To může být problém ve chvíli, kdy se nožem předtím krájel chleba nebo klobása... Ideální je mít omáčky vlastní.
  • Sledujte obaly. Tofu je sice samo o sobě bezlepkové, neznamená to ale, že jsou bezlepková všechna tofu, která v obchodech koupíte. Stačí, aby bylo vyráběno ve stejném závodu, jako lepkové potraviny, a už bude mít ve složení „záznam“. A bohužel neplatí, že se „pro jednou s tou troškou nic nestane“. Stát se totiž i jen kvůli této tzv. kontaminaci může a celiakovi to může rozhodit zažívání na dlouhou dobu.

Grilované tofu s exotickou salsou podle Celiaxmoni

Ingredience na grilované tofu: 2 balení uzeného tofu Nature's Promise, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička mletého zázvoru, 1 čajová lžička mletého koriandru, 1 čajová lžička kurkumy, ½ čajové lžičky sušeného česneku, 1 čajová lžička mořské soli

Na exotickou salsu si připravte: 1 zralé mango, 1 ananas, ½ šálku pražených kešu oříšků, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 polévková lžíce nasekaného koriandru, 1 čajová lžička mleté čili papričky, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička kurkumy

Postup: 

  • Uzené tofu si nakrájejte na plátky a naložte na několik hodin do nálevu. Ten si připravíte tak, že v misce smícháte olej a všechno koření dohromady. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  • Tofu vložte na gril a grilujte z obou stran do zlatova. Grilujte buď v domácím, nebo venkovním grilu.
  • Než se ugriluje tofu, připravte exotickou salsu: mango a ananas oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy. Na olivovém oleji na pánvi opražte kešu a přidejte k ovoci. Zakápněte limetkou. Na závěr přidejte dresink, který jste si připravili z olivového oleje, nasekaného koriandru, chilli a kurkumy.
  • Salsu důkladně promíchejte, dochuťte dle potřeby a podávejte s grilovaným tofu.
  • Zdobte nasekaným koriandrem.

Vláčné bulky s lněnými semínky

Ingredience: 250 g bezlepkové mouky např. Schar mix B, 15 g droždí, 1 čajová lžička cukru krystal, 1 čajová lžička soli, 160 ml mléka, 100 g kvalitního másla, 2 vejce pokojové teploty, 10 g lněných semínek 

Postup:

  • Zahřejte mléko v kastrůlku, dokud nebude vlažné. Ne horké! Přidejte cukr a rozdrobené droždí do teplého mléka, promíchejte a nechte několik minut odležet. Až bude droždí aktivní, na povrchu by se měly dělat bublinky. 
  • Mezitím smíchejte mouku, sůl a semínka. Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě v krocích po 10 sekundách a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
  • Do středu mouky udělejte lžící důlek a přidejte směs droždí a mléka, rozpuštěné máslo a 2 vejce. Dobře promíchejte vařečkou nebo mixérem, dokud nedosáhnete hladkého krémového těsta, které připomíná těsto na dorty. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte těsto asi 2 hodiny vykynout na teplém místě (nebo přes noc v chladničce). 
  • Při tvarování budete potřebovat olej či vodu. Nebudete moučit plech, ale při práci s těstem si namočte ruce do oleje nebo vody. Připravte si plech, který si vyložte pečicím papírem a začněte tvarovat bulky
  • Buďte jemní k těstu a nevyvíjejte na něj tlak: chcete jen tvarovat buchty a přitom těsto udržovat lehké a vzdušné. Příliš silným stisknutím se zbavíte vzduchových bublin, které kvasinky vytvořily. Těsto tedy jemně předávejte z jedné ruky do druhé, aniž byste na něj tlačili, a tvořte bulky. Mezi bulkami na plechu dodržujte prostor pro jejich kynutí. Přes bulky poté dejte igelit nebo fólii a nechte je ještě cca 15–20 min nakynout.
  • Mezitím si rozehřejte troubu na 200°C a dospodu vložte nádobu nebo plech s vodou. 
  • Vykynuté bulky posypte semínky (můžete je do těsta opatrně zamáčknout), poprašte vodou a dejte je na 10 minut do trouby. Po 10 minutách vyjměte plech s vodou a bulky nechte dopéct dozlatova.
  • Po upečení bulky vyjměte a nechte je vychladnout.

Rajčata plněná Hradeckou pomazánkou

Ingredience: 10 rajčat, 1 tvaroh ve vaničce, 1 čajová lžička plnotučné hořčice, 100 g šunky, 1 menší cibule, svazek pažitky, sůl a pepř

Postup:

  • Šunku a cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte s tvarohem a hořčicí. Osolte a opepřete dle chuti a vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku.
  • Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si menší pekáček a vytřete ho olejem nebo vyložte pečicím papírem.
  • Uřízněte vršek rajčat a vydlabejte vnitřní část. Nechte je vykapat.
  • Lžičkou naplňte rajčata pomazánkou a přiklopte horní částí rajčete. Vyrovnejte na plech. Pečte cca 20 minut.
  • Plněná rajčata podávejte teplá.

Tip: Pomazánka je výborná i na bezlepkovém pečivu.

Zdroje: Bbqchamps.com, Grilovani.cz, Celita.cz, Beyondceliac.org

Doporučujeme recept s videem

Bezlepkové bagely

Sdílet článek

Grilování Grilovací sezóna Celiakie Bezlepkové pečení

Související články