Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co dělají štíhlí lidé jinak? Inspirujte se jejich návyky a zhubněte jednou provždy

Hubnutí
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Máte někdy pocit, že vy se jen víc nadechnete a rovnou přiberete kilo, ale váš partner nebo vaše kamarádka absolutně neřeší, zda jsou přílohy vhodné, klidně (a s radostí) si dají po jídle i dezert, nikdy jste je neslyšeli mluvit o dietách a hubnutí a přesto jsou štíhlí? Jejich tajemstvím není tajné popíjení hubnoucích čajů nebo jiná kouzla a čáry. Jejich „tajemstvím“ je, že jídlo přehnaně neřeší. Co dělají štíhlí lidé jinak?

Rozhodli jste se, že rok 2025 bude tím rokem, kdy dosáhnete vysněné váhy, začnete jíst a žít zdravěji? Takže čtete moudré knihy, blogy a magazíny, posloucháte podcasty, zapisujete si všechny rady a tipy. A co se tak podívat kolem sebe – nemáte kolem sebe člověka, který je štíhlý „jakoby bez práce“? Zcela jistě máte, každý z nás někoho takového poblíž má... Zaměřte se na ně, na jejich přístup k jídlu, životní styl. Pravděpodobně zjistíte, že takový člověk neřeší váhu, ani centimetry v pase, přesto má dvacet let stejnou velikost. Jídlo si umí vychutnat, ale zároveň jím nezajídá stres nebo se jím neodměňuje po náročném úkolu. Žije díky jídlu, ne pro jídlo. 

Sledujte člověka štíhlého a učte se od tohoto inspirativního druhu pravidelným návykům a životosprávě. Neptejte se ho ale, jak to dělá, on velmi pravděpodobně nemá tušení. My jsme o odborný pohled požádali Ivu Málkovou ze STOB a položili jí otázku: Co dělají štíhlí lidé jinak?

Rozdíl v chování lidí s váhou v normě a chronických dietářů

Jídlo je stále jen jídlo, ale to, co máte na talíři a jaký máte k tomu talíři s jídlem vztah, se podle Ivy Málkové velmi liší.

  • Štíhlí lidé více reagují na potřeby těla, na fyziologické signály hladu a když jedí, tak si jídlo užívají a je jim dobře i po něm. Mají rozmanitější jídelníček a přirozený vztah k jídlu. Není rozdíl mezi tím, jak jedí a jak by chtěli jíst. Jejich jídelníček není nahodilý, naopak má řád a nikdy v něm nechybí hlavní jídla – speciálně snídaně, která zajistí, že den začnete správně a s hezkým pocitem.
  • Lidé s kily navíc častěji než z hladu jedí v důsledku nevhodných emocí (ze stresu) a myšlenek (rigidní pravidla nebo černobílé myšlení). Často celý den myslí na jídlo a když pak jedí, dělají při tom něco jiného, takže si jídlo tak neužijí. Mají jiný obsah talíře a množství jídla na něm, když hubnou a když nehubnou.

Rozdíl byl patrný například během Vánoc a novoročního návratu k režimu. „I štíhlí lidé se někdy přejedí. Druhý den je jim těžko a jedí automaticky méně. Pokud přes Vánoce něco naberou, neřeší to, protože se nepřejídají týdny, ale dny a vrátí se spontánně ke své váze.“

Ale pro ty, kdo investují hodně energie do hubnutí, je přejedení dalším signálem k tzv. černobílému myšlení. Jejich příjem potravy oproti štíhlým lidem je určen ne potřebami těla a duše, ale nejrůznějšími, většinou striktními a nesmyslnými pravidly, které určuje hubnoucí guru. „Většina lidí bohužel nehubne pod odborným vedením. A když pravidla poruší, naskočí jim myšlenky, že jsou bez vůle, k ničemu a nekontrolovaně se přejídají do doby, než začnou zase hubnout. A když se přejídají o Vánocích týdny, znamená to už několik kil navíc, o to více pak drží striktní diety v lednu,“ vysvětluje odbornice.

Jídlo jako zdroj energie

Pro štíhlé lidi je podle Málkové většinou jídlo zdrojem energie: jedí, když mají hlad. „Občas mohou jíst, i když mají splín na duši, ale je to výjimečné a mají i jiné strategie k řešení stresu, zatímco u lidí s obezitou je jídlo hlavním řešením emocí. Ale jen zdánlivým, protože po přejedení dochází k pocitům viny a stres je ještě větší. Lidem štíhlým je dobře při jídle i po jídle, lidem s obezitou je po jídle často hůře než před ním kvůli pocitům viny.“

Vnitřní podněty motivující k jídlu

Existuje celá řada podnětů, které nás provokují k jídlu. Co se týče podnětů vnitřních, jsou to na jedné straně fyziologické signály (hlad, chuť, hormonální změny), na straně druhé i naše emoce, postoje, myšlenky, očekávání a představy. Jak se s nimi vypořádat a nenechat se jimi ovládat? STOB radí: 

  • Uvědomte si spouštěč, který stresovou situaci vyvolává. Zkuste si nějakou dobu zapisovat, co a kdy jíte, a kromě jednotlivých pokrmů připsat i to, v jaké náladě jste v danou chvíli byli.

  • Pokud je to možné, spouštěč stresu omezte, případně ho zkuste úplně vyloučit. 

  • Pokud nelze spouštěče vyloučit, trénujte, jak na ně reagovat vhodněji, nebo si připravte jinou příjemnou činnost, kterou jídlo nahradíte.

Vnější spouštěče k jídlu navíc

Co si představit pod vnějším spouštěčem? „Pokud jdou lidé s kily navíc po ulici a něco tam voní, koupí si to, i kdyby byli zrovna po obědě, bez ohledu na pocit nasycenosti. Štíhlí lidé si to koupí třeba taky, ale k obědu, když mají hlad. Lidé s obezitou jedí více, pokud jsou obklopeni množstvím a hojností jídla,“ vysvětluje Iva Málková.

Zdroj: autorský rozhovor, Stobklub.cz, Prozeny.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...