Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jste ještě nevěděli o čekankovém sirupu?

sirup
ZDROJ: Sonja Langford/Unsplash
sdílet:

Čekankový sirup patří mezi oblíbená přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem. Sladí podobně jako běžný cukr a v kuchyni ho všestranně uplatníte. Velkou část sirupu tvoří vláknina inulin. 

Čekankový sirup je v současné době oblíbeným sladidlem, které svou chutí a konzistencí připomíná med nebo agávový či javorový sirup. Sladivostí se podobá cukru. Vyrábí se patentovanou metodou z kořene čekanky a oproti jiným sladidlům vyniká celou řadou benefitů. 

Pokud hledáte způsob, jak si osladit život, přitom počítáte kalorie a zároveň vás netrápí žádné chronické trávicí obtíže nebo intolerance, pak je čekankový sirup dobrou volbou.

Méně cukru i kalorií

  • Čekankový sirup obsahuje 5 % cukru a poloviční množství kalorií než med, agávový sirup nebo melasa.
  • stejnou sladivost jako cukr, ale s jejich záměnami raději opatrně. Cukr je sypký, sirup tekutý, oba mají jiné technologické vlastnosti. Sirup raději používejte do litých těst a ve studené kuchyni, při pečení jím nahrazujte jen část cukru.
  • nízký glykemický index.
  • Je vhodný jak pro diabetiky, tak pro ty, kteří se rozhodli snížit svůj kalorický příjem.
  • Sirup dokáže díky inulinu, který působí jako zahušťovadlo, nahradit tuk. Jeden gram sirupu chuťově i po technologické stránce nahradí přibližně čtyři gramy tuku.

Vláknina inulin podporuje trávení

Čekankový sirup obsahuje zhruba 70 % inulinu. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která se střevech nerozkládá a slouží tedy jako potrava pro střevní mikrofloru.

  • Inulin působí ve střevech jako prebiotikum.
  • Vysoký obsah vlákniny dodává pocit sytosti.
  • Inulin působí jako zahušťovadlo, používá se v potravinářské výrobě. Přidává se například do nízkotučných jogurtů, které díky němu získávají krémovou konzistenci. Inulin se však nepovažuje za přídatnou látku (éčko).
  • Podporuje trávení a činnost střev.

Bez éček? Ne tak docela

Když nakupujete čekankový sirup, čtete složení. Běžný čekankový sirup není jednosložkový výrobek a jednotlivé produkty se mezi sebou mohou lišit.

  • Často sice prodejci inzerují, že neobsahuje konzervanty a aromata, většina čekankových sirupů se však přibarvuje a přislazuje.
  • Běžně obsahuje malé množství náhradního sladidla sukralózy (E955) a glycerolu (E422). Ten se používá jako sladidlo a jako zvlhčující látka.
  • Lze ovšem narazit i na čekankový sirup natural bez přídatných látek, který tvoří pouze 100% extrakt z čekanky. Je však třeba počítat s jeho jinou sladivostí.
  • Neobsahuje laktózu ani lepek.

Čekankový sirup – kam s ním?

Sladidlo z kořene čekanky můžete používat ke slazení podobně jako jiné sirupy nebo med. Vezměte však v úvahu, že med sladí víc. 

    Čekanka není žádnou novinkou

    Čekanka je v českých domácnostech známá už mnoho let. Pražený a umletý kořen se pod označením cikorka používá jako náhražka kávy. Obzvlášť ceněná byla v dobách, kdy káva platila za luxusní zboží – zejména za první a druhé světové války.

    • Cikorka se chuťově kávě blíží, neobsahuje ovšem kofein a podporuje trávení.
    • Směs mletého kořene čekanky společně s cukrovou řepou, žitem a ječmenem se označuje jako kávovinová směs. V Česku se prodává pod značkou Melta, Caro, Karo, Vitakáva, Inka či Doušek.

    Čekanka je modře kvetoucí bylina z čeledi hvězdnicovitých, se kterou se můžeme setkat na loukách, pastvinách  a stráních. 

    • Zlepšuje trávení a působí protizánětlivě v trávicím traktu.
    • Podporuje činnost jater a vylučování žluči.
    • Mírně snižuje hladinu krevního cukru.
    • Podporuje metabolismus.
    • Pomáhá proti zácpě.
    • Ulevuje od močových kamenů a zánětu močových cest.

    Zdroje informací: Health, Health line, časopis Apetit

    Související články

    Autor: Veronika Hendrychová

    Apetit magazín

    AD
    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
    • Tipy a triky

    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

    Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    Dostupný
    399 Kč