Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jste ještě nevěděli o čekankovém sirupu?

sirup
ZDROJ: Sonja Langford/Unsplash
sdílet:

Čekankový sirup patří mezi oblíbená přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem. Sladí podobně jako běžný cukr a v kuchyni ho všestranně uplatníte. Velkou část sirupu tvoří vláknina inulin. 

Čekankový sirup je v současné době oblíbeným sladidlem, které svou chutí a konzistencí připomíná med nebo agávový či javorový sirup. Sladivostí se podobá cukru. Vyrábí se patentovanou metodou z kořene čekanky a oproti jiným sladidlům vyniká celou řadou benefitů. 

Pokud hledáte způsob, jak si osladit život, přitom počítáte kalorie a zároveň vás netrápí žádné chronické trávicí obtíže nebo intolerance, pak je čekankový sirup dobrou volbou.

Méně cukru i kalorií

  • Čekankový sirup obsahuje 5 % cukru a poloviční množství kalorií než med, agávový sirup nebo melasa.
  • stejnou sladivost jako cukr, ale s jejich záměnami raději opatrně. Cukr je sypký, sirup tekutý, oba mají jiné technologické vlastnosti. Sirup raději používejte do litých těst a ve studené kuchyni, při pečení jím nahrazujte jen část cukru.
  • nízký glykemický index.
  • Je vhodný jak pro diabetiky, tak pro ty, kteří se rozhodli snížit svůj kalorický příjem.
  • Sirup dokáže díky inulinu, který působí jako zahušťovadlo, nahradit tuk. Jeden gram sirupu chuťově i po technologické stránce nahradí přibližně čtyři gramy tuku.

Vláknina inulin podporuje trávení

Čekankový sirup obsahuje zhruba 70 % inulinu. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která se střevech nerozkládá a slouží tedy jako potrava pro střevní mikrofloru.

  • Inulin působí ve střevech jako prebiotikum.
  • Vysoký obsah vlákniny dodává pocit sytosti.
  • Inulin působí jako zahušťovadlo, používá se v potravinářské výrobě. Přidává se například do nízkotučných jogurtů, které díky němu získávají krémovou konzistenci. Inulin se však nepovažuje za přídatnou látku (éčko).
  • Podporuje trávení a činnost střev.

Bez éček? Ne tak docela

Když nakupujete čekankový sirup, čtete složení. Běžný čekankový sirup není jednosložkový výrobek a jednotlivé produkty se mezi sebou mohou lišit.

  • Často sice prodejci inzerují, že neobsahuje konzervanty a aromata, většina čekankových sirupů se však přibarvuje a přislazuje.
  • Běžně obsahuje malé množství náhradního sladidla sukralózy (E955) a glycerolu (E422). Ten se používá jako sladidlo a jako zvlhčující látka.
  • Lze ovšem narazit i na čekankový sirup natural bez přídatných látek, který tvoří pouze 100% extrakt z čekanky. Je však třeba počítat s jeho jinou sladivostí.
  • Neobsahuje laktózu ani lepek.

Čekankový sirup – kam s ním?

Sladidlo z kořene čekanky můžete používat ke slazení podobně jako jiné sirupy nebo med. Vezměte však v úvahu, že med sladí víc. 

    Čekanka není žádnou novinkou

    Čekanka je v českých domácnostech známá už mnoho let. Pražený a umletý kořen se pod označením cikorka používá jako náhražka kávy. Obzvlášť ceněná byla v dobách, kdy káva platila za luxusní zboží – zejména za první a druhé světové války.

    • Cikorka se chuťově kávě blíží, neobsahuje ovšem kofein a podporuje trávení.
    • Směs mletého kořene čekanky společně s cukrovou řepou, žitem a ječmenem se označuje jako kávovinová směs. V Česku se prodává pod značkou Melta, Caro, Karo, Vitakáva, Inka či Doušek.

    Čekanka je modře kvetoucí bylina z čeledi hvězdnicovitých, se kterou se můžeme setkat na loukách, pastvinách  a stráních. 

    • Zlepšuje trávení a působí protizánětlivě v trávicím traktu.
    • Podporuje činnost jater a vylučování žluči.
    • Mírně snižuje hladinu krevního cukru.
    • Podporuje metabolismus.
    • Pomáhá proti zácpě.
    • Ulevuje od močových kamenů a zánětu močových cest.

    Zdroje informací: Health, Health line, časopis Apetit

    Související články

    Autor: Veronika Hendrychová

    Apetit magazín