Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zkuste datlový sirup: Perfektně jím osladíte a ochutíte jídlo i nápoje

datlový sirup
ZDROJ: Image by <a href="https://pixabay.com/users/pictavio-1923348/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=6638825">Pictavio</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_camp
sdílet:

Nemusíte být zrovna vyznavači zdravé stravy, aby u vás doma našel datlový sirup své uplatnění. Použít ho můžete v mnoha dezertových receptech. Možná vás překvapí, že toho tahle lahodná lepkavá tekutina zvládne mnohem víc než jen osladit život.

Základní surovinou pro výrobu datlového sirupu jsou datle, které jsou bohaté na fruktózu a glukózu. To jsou sice pořád cukry, ale tělo s nimi nakládá jinak než s běžným cukrem, sacharózou. 

  • Datle zaženou chuť na sladké, ale hladinu cukru v krvi neovlivňují. Nepociťujeme tedy rychlý nárůst energie ani její ztrátu, která se projevuje hladem a chutí na sladké.
  • Narozdíl od klasického bílého cukru neposkytuje datlový sirup pouze tzv. prázdné kalorie. Obsahuje minerální látky jako například hořčík, železo nebo vitaminy.

Na co použít datlový sirup?

V kuchyni má datlový sirup široké použití. Můžete s ním nahradit cukr v čajích nebo smoothie i při pečení moučníků, když ho přidáte do horké kávy, docílíte tím jemně karamelové příchuti. Klasikou je použití datlového sirupu jako polevy na zmrzliny, palačinky a další dezerty.

Jak udělat datlový sirup?

Datlový sirup není ničím jiným než velmi koncentrovaným datlovým džusem. Skládá se jen ze dvou surovin, z datlí a vody, a jeho příprava je tak jednoduchá, že ji zvládnete I doma. Potřebujete k tomu jen 200 g vypeckovaných datlí a 450 ml vody.

  1. Datle i se slupkami namočte do vody a lehce je rozmačkejte, aby nasákly co nejvíce vody.
  2. Směs nechcete 4 hodiny stát.
  3. Poté je znovu rukou rozmačkejte, tentokrát to půjde o poznání lépe.
  4. Tyčovým mixérem rozmixujte směs do hladka.
  5. Přeceďte ji přes jemné síto nebo plátno.
  6. Přelijte do skleněných lahví a skladujte v lednici, kde vydrží zhruba měsíc.

Zdroje: Zdravoslav, IngofBaking

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín