Nemusíte být zrovna vyznavači zdravé stravy, aby u vás doma našel datlový sirup své uplatnění. Použít ho můžete v mnoha dezertových receptech. Možná vás překvapí, že toho tahle lahodná lepkavá tekutina zvládne mnohem víc než jen osladit život.
Základní surovinou pro výrobu datlového sirupu jsou datle, které jsou bohaté na fruktózu a glukózu. To jsou sice pořád cukry, ale tělo s nimi nakládá jinak než s běžným cukrem, sacharózou.
- Datle zaženou chuť na sladké, ale hladinu cukru v krvi neovlivňují. Nepociťujeme tedy rychlý nárůst energie ani její ztrátu, která se projevuje hladem a chutí na sladké.
- Narozdíl od klasického bílého cukru neposkytuje datlový sirup pouze tzv. prázdné kalorie. Obsahuje minerální látky jako například hořčík, železo nebo vitaminy.
Na co použít datlový sirup?
V kuchyni má datlový sirup široké použití. Můžete s ním nahradit cukr v čajích nebo smoothie i při pečení moučníků, když ho přidáte do horké kávy, docílíte tím jemně karamelové příchuti. Klasikou je použití datlového sirupu jako polevy na zmrzliny, palačinky a další dezerty.
- Milujete ryby a rádi zkoušíte nové chutě? Pak vás určitě překvapí kombinace lososa s datlovým sirupem a limetkou.
- Velmi zajímavé je použití datlového sirupu v galetce s kozím sýrem, fíky a daltovým sirupem. Skvěle se hodí na slavnostní stůl!
- Že vás sekaná už ničím nepřekvapí? To jste ještě neochutnali sekanou se zelím, pivem a datlovým sirupem!
- Vyzkoušejte přidat datlový sirup do octové zálivky na salát.
- Výborný oběd si zaslouží luxusní tečku na závěr. O tu se postará datlový piškot s whisky omáčkou. Zní to moc exoticky? Připravit ho přitom svede i úplný začátečník.
- U sladkého zůstaneme. Mlsáte rádi a zrovna nemáte nic po ruce? Připravte si oříšky karamelizované v datlovém sirupu. Je to úplná rychlovka a nebe v puse!
Jak udělat datlový sirup?
Datlový sirup není ničím jiným než velmi koncentrovaným datlovým džusem. Skládá se jen ze dvou surovin, z datlí a vody, a jeho příprava je tak jednoduchá, že ji zvládnete I doma. Potřebujete k tomu jen 200 g vypeckovaných datlí a 450 ml vody.
- Datle i se slupkami namočte do vody a lehce je rozmačkejte, aby nasákly co nejvíce vody.
- Směs nechcete 4 hodiny stát.
- Poté je znovu rukou rozmačkejte, tentokrát to půjde o poznání lépe.
- Tyčovým mixérem rozmixujte směs do hladka.
- Přeceďte ji přes jemné síto nebo plátno.
- Přelijte do skleněných lahví a skladujte v lednici, kde vydrží zhruba měsíc.
Zdroje: Zdravoslav, IngofBaking