Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fermato má za sebou úspěšný rok: „Pomáháme lidem jíst více zeleniny,“ říká zakladatel Radim Stráník

Fermato
ZDROJ: Se svolením Radima Stráníka
sdílet:

Fermentované omáčky z moravských rajčat, které vyrábí Fermato, jsme vám už představovali. Mnozí jste již jejich produkty ochutnali, ostatně fronta k jejich stánku byla na podzimním Apetit pikniku opravdu dlouhá. Jaký rok má Fermato za sebou a jaké mají plány do následujícího roku? Velmi ambiciózní!

V rámci Zimního Apetit pikniku jsme ochutnali kde co a byly stánky, kde jsme se zastavili i opakovaně. U stánku moravské firmy Fermato jsme strávili hodně času, ochutnávali, povídali a nakupovali. A doma už zeleninové saláty nejíme jinak než s fermentovanou rajčatovou omáčkou

Se sympaťákem Radimem Stráníkem, který Fermato založil, jsme se nyní spojili. Zhodnotil uplynulý rok, nastínil plány do budoucnosti a podělil se o recept na salát do sklenice.

Fermato v roce 2024: Úspěch a odvážné plány do budoucna

Radime, jaký byl rok 2024 ve Fermato?
Musím říct, že jsme velmi spokojení. Na začátku roku jsme očekávali obrat 5 až 6 milionů, ale už v září bylo jasné, že ho výrazně překonáme. Skončili jsme s obratem 20 milionů, což pro nás znamená roční nárůst o 900 %. Vyrobili jsme 120 000 produktů a aktuálně máme asi 20 000 zákazníků, které jsme dokázali obsloužit. To jsou pro nás zajímavá a docela překvapující čísla. Vidíme obrovský potenciál a hodně práce před sebou. 

Kdo je zákazník Fermato?
Z čísel vidíme, že jsou to primárně ženy (zhruba 70 %) ve věku 35–60 let, často s rodinami, které řeší zdravotní aspekty jídelníčku a přemýšlí, jak nabídnout rodině více zeleniny. A to je přesně naše mise: Pomáháme lidem jíst více zeleniny. Recenze naznačují, že se nám to daří. Například psala maminka devítiletého syna, že do něj dostala párkrát v životě okurku a nyní snědl mísu salátu na posezení. Z toho máme velkou radost.

Jaké máte plány na letošní rok?
Pokořit hranici stomilionového obratu. Což má i jistá úskalí, protože jsme trošku na hraně výrobních kapacit, takže řešíme projekt na novou výrobní halu a zároveň rozšiřování týmu a navyšování počtu zaměstnanců. 

Inovativní produkty a zero waste přístup

Jaké je stávající portfolio a jak ho hodláte rozšiřovat a vylepšovat?
Asi 80 % našeho prodeje a obratu tvoří salátové zálivky, to je jádro našeho podnikání. Ostatní produkty jsou trochu doplňkový sortiment – nahlížíme na naši výrobu tak, že chceme být zero waste a zpracovat vše, co během výroby zůstane, třeba slupky rajčat, zázvoru a česneku. My je vysušíme, rozmixujeme a děláme z nich několik druhů koření, například naše soli Šimráto a Pálíto nebo kořenící směs Garam Mlsala. Ale děláme i sečuánské chilli koření a oleje. 

Naším cílem je přicházet i nadále s novinkami a neobvyklými typy produktů, nechceme dělat nový kečup. Já vždy říkám, že doplňuji, co mně na našem trhu chybělo. Žil jsem v Japonsku, kde jsem si zvykl na sečuánské chilli oleje, tak jsem je začal vyrábět pro sebe a nakonec i pro ostatní. A zákazníci naši inovativnost oceňují.

Nové produkty a komunitní projekty

Co dalšího plánujete?
Mě musí ve firmě až brzdit, mám totiž dlouhý seznam toho, co bych rád vyráběl. Ale od zákazníků víme, že mnozí mají alergii nebo intoleranci na česnek nebo zázvor, tak tomu chceme přizpůsobit produktovou řadu. Dále si chceme hrát i s tím, že bychom vyráběli nepálivé varianty. A v nabídce máme také ušlechtilé orleánské octy: rádi bychom naučili lidi pít vodu s octem ve formě limonád nebo sirupů, samozřejmě bez chemie. Jsou přírodní, ale relativně trvanlivé, a můžete je využívat i na dochucování pokrmů.

Letos nás čeká také expanze do zahraničí: láká nás Maďarsko, Polsko, Německo a budeme si postupně tyto trhy oťukávat. 

Jak chcete plnit vaši misi a učit lidi jíst zeleninu? 
Chceme mimo jiné vytvářet komunitu, edukovat a rozjet online kurzy, hrát si s unikátním konceptem tzv. salad in jar, tedy salátu ve sklenici. Nechceme zkrátka být „jenom“ výrobci zálivek, ale plánujeme výrazně posílit komunitní a edukativní prvek. 

Salát ve sklenici s Fermato Shiitake

Principem salátu ve sklenici je vrstvení ingrediencí do sklenice tak, aby zůstaly oddělené a udržely si svou čerstvost až do konzumace. 

  • Je jednoduchý na přípravu: Většinu surovin můžete připravit předem. Správné vrstvení zajistí, že salát zůstane čerstvý a nepromíchá se, dokud nejste připraveni ho konzumovat. Na dno sklenice nalijte zálivku Fermato, poté přidejte tvrdší zeleninu, bílkoviny, měkčí zeleninu, zeleninu listovou, doplňky jako ořechy či sýry.
  • Pro různé příležitosti: Skvělý na oběd do práce, na pikniky nebo na cesty, navíc jej lze připravit předem a skladovat v lednici.
  • Ekologický: Používání skleněných nádob místo plastových obalů je ekologičtější volba.

Ingredience na salát ve sklenici s Fermato Shiitake: 250 g hovězí svíčkové nakrájené na tenké plátky (alternativně 250 g vepřové krkovice, či kuřecí stehno), 200 g blanšírovaných zelených fazolek, 100 g rozpůlených cherry rajčat, 1 malá červená cibule nakrájená na tenké proužky, 1 vařená brambora nakrájená na kousky, 2 lžíce balsamikového octa (30 ml), 3 lžíce olivového oleje (45 ml), sůl a černý pepř podle chuti, 2 lžíce Fermato shiitake zálivky 

  • Uvařte brambory a připravte maso: Hovězí svíčkovou (nebo alternativu) osmažte na pánvi do požadovaného stupně propečení. Poté nechte vychladnout a nakrájejte na tenké plátky.
  • Blanšírujte fazolky: Zelené fazolky vložte na 3 minuty do vroucí vody, poté rychle zchlaďte v ledové vodě.
  • Připravte zálivku: Smíchejte balsamikový ocet, olivový olej, sůl a pepř. Přidejte Fermato shiitake zálivku a důkladně promíchejte.
  • Vrstvěte do sklenice: Na dno sklenice nalijte připravenou zálivku. Poté přidejte nakrájené vychladlé brambory, tvrdší zeleninu (jako fazolky), hovězí maso (nebo alternativu), cherry rajčata, cibuli a nakonec listovou zeleninu dle chuti.

Zdroje: autorský rozhovor, Fermato.cz, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...