0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fermentování je stále trendy! Prospějte svému zdraví a naučte se připravit snadné kvašené pokrmy

Fermentování a kvašení
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Miliardy mikroorganismů, které pracují v náš prospěch – to je ve zkratce kvašení. Fermentované potraviny jsou stravitelnější, mnohdy trvanlivější a často také chutnější! Samé dobré důvody, proč se do domácího kvašení konečně pustit.

Vlna fermentování se rozjela už před několika lety a teď má svůj druhý vrchol – kvašené potraviny doporučují kuchaři i nutriční odborníci.

Proč se pustit do fermentování?

Kvašené výrobky lidstvo jí i vyrábí od nepaměti. Z toho je zřejmé, že k jednoduchému fermentování nepotřebujete speciální technologie ani laboratorní podmínky – přílišná sterilita v domácnosti může být dokonce i nevýhodou (čisté a vyvařené sklenice bohatě postačí). Fermentace z domácností vymizela mimo jiné i proto, že s dostupností ledniček ustoupila potřeba potraviny kvašením konzervovat.

  • Fermentace přešla do potravinářského průmyslu, který produkuje výrobky konstantní kvality.
  • V některých případech tak ale potraviny přijdou o to, co je činí prospěšnými pro naše střeva (např. sterilace zničí v kysaném zelí užitečné mikroorganismy.)
  • I proto stojí za to kvašení doma vyzkoušet. Řiďte se recepty, ale mějte na paměti, že vlastní zkušenost je nenahraditelná. Jisté kouzlo spočívá i v tom, že každá domácí dávka je trochu jiná.

Spontánní kvašení versus startovací kultury

Kvašením vzniká alkohol, kyselina mléčná nebo kyselina octová. V domácích podmínkách je nejsnazší začít kvašenou zeleninou, tedy mléčným kvašením. Zelenina zkvasí sama, bez nutnosti proces nějak nastartovat, protože bakterie mléčného kvašení se vyskytují také přímo na bulvách, hlízách či listech.

  • Pokud chcete mít jistotu, lze kvašení i povzbudit nějakým startérem, jakým je třeba šťáva z nesterilovaného kysaného zelí či syrovátka.

Jiné typy potravin vyžadují nějaký druh startovací kultury. Typickým příkladem je jogurt: startovací kulturu můžete vzít přímo z hotového živého jogurtu, lze také zakoupit mlékárenské kultury ve formě prášku, které vydrží na deset opakování. Nápoje jako mléčný kefír, tibi limonády či kombucha se neobejdou bez kolonie bakterií a kvasinek žijících na útvarech z celulózy, připomínajících krystaly (kefír a tibi) nebo rosolovitou blánu (kombucha).

  • O kefírová zrna, tibi krystaly i kombuchu je potřeba se starat podobně jako o pekařský kvásek a pravidelně je zásobovat přísunem živin – kefírová zrna potřebují mléko, tibi cukrový nálev a kombucha oslazený čaj.
  • Dobrým zdrojem informací o těchto kulturách je web Fermentarium, kde můžete dané kultury rovněž zakoupit.

Kvašení svědčí našemu zdraví

Fermentované potraviny jsou významným zdrojem probiotik a podle nových studií jsou ideální ‚potravou‘ pro zdravý střevní mikrobiom. Nejlépe vychází spojení probiotika + vláknina, což splňuje právě kvašená zelenina. Pokud jsou kvašené potraviny tepelně upravené (např. kváskový chléb nebo kvašené ovesné vločky), jejich hlavní výhoda spočívá v lepší stravitelnosti.

  • Za nejlepší se ale považuje jíst živé fermentované potraviny v menších dávkách, ale zato pravidelně. A pokud s kvašením teprve začínáte, dopřejte svému organismu čas na adaptaci. Pozor ale při histaminové intoleranci!

Fermentace chce svůj čas

Při fermentování vezměte v potaz okolní podmínky. Některé kultury jsou termofilní (například jogurtové), a potřebují tedy k množení stabilní a teplejší prostředí. Jiným bakteriím se dobře daří v chladnějších podmínkách, proto se například zelí nakládá spíše na podzim nebo v brzkém jaru než v létě. Mléčně kvašená zelenina v teplejším prostředí vykvasí rychleji, má to ale vliv na její chuť i konzistenci, rychleji pak měkne.

  • V každém případě kvašení zastaví nebo výrazně zabrzdí větší chlad – hotové fermentované produkty rozhodně patří do lednice.
  • Své výrobky průběžně ochutnávejte, jen tak zjistíte, v jakém stadiu vám nejvíce vyhovují.
  • Pamatujte, že fermentované produkty jsou živé, stále pracují a ve stejné kondici nevydrží navždy – každé kysané zelí nakonec ztratí konzistenci, nápoj z kombuchy zoctovatí a podobně.

Základní recepty a naše tipy, jak fermentované suroviny využít dál

Níže jsme pro vás sepsali pět našich osvědčených základních receptů na domácí jogurt, fermentované ovesné vločky, korejskou kvašenou zeleninu kimči, žitný kvásek a kysané zelí. Ke všem uvádíme i pokrmy, které z nich rádi připravujeme, ale jejich využití je samozřejmě daleko širší. 

1. Domácí jogurt → mangové lassí

2. Fermentované ovesné vločky → fermentovaná kaše s třešněmi

3. Kimči → Kimči nudle se slaninou a volským okem

4. Žitný zákvas → Polská polévka žurek

5. Kysané červené zelí → Salát s kysaným zelím a kuřecím masem

Související články

Autor: Kateřina Kočičková

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč