0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

High protein večeře do 20 minut

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Proteiny neboli bílkoviny patří mezi základní kameny zdravého organismu. Naše tělo je získává ze stravy či potravinových doplňků. Jak dopřát tělu dostatek bílkovin a nestrávit půl dne v kuchyni? Poradíme vám, jak připravit ty nejchutnější high protein večeře do 20 minut.

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku sportovců, jelikož podporují tvorbu svalů. Jejich přínos pro naše tělo je však mnohem rozsáhlejší, proto bychom jejich podíl v jídelníčku neměli podceňovat. A proč vlastně tolik potřebujeme bílkoviny? Podporují produkci hormonů, přispívají k tvorbě buněk a tkání a celkové regeneraci organismu.

Potravinové zdroje bílkovin

Bílkoviny jsou tvořené z aminokyselin, jejichž skladba a vzájemný poměr ovlivňuje, jakým způsobem je náš organismus dokáže využít. Za plnohodnotný zdroj se považují bílkoviny živočišného původu. Výrazné zastoupení bílkovin však najdeme také v rostlinné stravě. Jaké jsou nejvýživnější zdroje bílkovin?

  • maso a ryby
  • vejce
  • mléčné výrobky
  • obiloviny
  • luštěniny

Pokud se chystáte více sledovat svůj denní příjem bílkovin, jistě vás zajímá zdravotní doporučení. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje denní příjem bílkovin v rozmezí 0,8-1,2 g na kg hmotnosti. Pro představu uvádíme, že ve 100g porci libového kuřecího masa najdeme až 20g bílkovin. 

Dokonalý steak

Poctivý steak uspokojí vaše chuťové pohárky, dodá vašemu tělu pořádnou nálož bílkovin a připravený je za pár minut. Ideální je např. svíčková nebo roštěnec a dodržení správného času opékání pro zvolený typ úpravy (rare, medium-rare, medium nebo well done).

  • Pro dosažení nejlepší chuti nejčastěji volíme úpravu medium, která vyžaduje maximálně 3 minuty opékání steaku (2 cm) z každé strany. 

Pošírovaná kuřecí prsa

Tento recept na kuřecí prsa jistě rádi zařadíte do svého pravidelného jídelníčku. Je rychlý, snadný a přitom výjimečně dobrý. Pošírování je navíc jednou z nejdietnějších úprav masa. Vývar vzniklý při pošírování využijete k přípravě rýže.

Ryba v soli

Odborníci na nutričně vyváženou stravu se shodují, že bychom ryby měli jíst alespoň dvakrát týdně. Vyzkoušejte recept na mořského vlka v soli, jako přílohu zvolte sezónní zeleninu a připravte si ideální letní večeři plnou bílkovin a vitaminů. 

Špagety carbonara

Jedna z nejrychlejších a zároveň nejchutnějších úprav špaget. Proteinovou hodnotu zde zastupuje zejména vejce a dokřupava opečená pancetta. Špagety nezapomeňte na závěr hojně posypat parmazánem nebo peciorinem.

Rychlá frittata se špenátem

Super rychlá večeře plná bílkovin, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jen prošlehat vejce se smetanou, přidat rozdrobený sýr feta, hrst čerstvých špenátových lístků a high protein večeři můžete servírovat už do 10 minut od začátku vaření.

Polévka z červené čočky

Luštěniny jsou díky svému bohatému obsahu bílkovin nezbytné v jídelníčku vegetariánů, kteří tak alternují bílkoviny živočišného původu. Kvůli namáčení se čas přípravy prodlouží, což se však netýká červené čočky. Připravte si lehkou a výživnou čočkovou polévku.

Zdroje informací: Eating well, Health, Kalorické tabulky

Související články

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin
  • Zajímavosti

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin

Suroviny, které chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí hledají alternativní zdroje bílkovin než jen maso. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček...
Zavařování s náhradními sladidly? Jde to!
  • Poradna

Zavařování s náhradními sladidly? Jde to!

Bílý cukr je rafinovaný produkt a konzervační látka, ale také surovina, která je zapovězená diabetikům a omezit se ji kvůli různým důvodům snaží čím dál více lidí. Obejde se ale bez bílého cukru výroba džemů, marmelád a dalších zavařenin?...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit