Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na odlehčený jídelníček podle nutričních terapeutů: Stanovte si reálné cíle a vyhněte se extrémům

Odlehčený zimní jídelníček
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Málokdy je motivace a chuť odlehčit jídelníček tak silná jako v lednu. Máme za sebou gastronomicky a kulinářsky náročné vánoční období, kdy dva týdny v kuse soupeří o vaši přízeň cukroví a chlebíčky, babičky vás přesvědčují, že kachna se šesti knedlíky je dietní, když je vše domácí. A rok jste zakončili koktejly, které byly více než barevné. Jak nad zdravým, vyváženým a odlehčeným jídelníčkem přemýšlet a co nepodcenit? 

Oslovili jsme nutriční terapeuty a zeptali se, jak by mělo zdravější a odlehčené stravování vypadat. Víme, že rad a zaručených tipů to toto téma najdete spoustu, ale ne všechny jsou postavené na odborném základě a ne všechny vám pomůžou – zejména, pokud se vám jedná o dlouhodobé řešení. Proto dobře zvažte nejrůznější detoxikační kůry, které slibují zázraky na počkání.

A pamatujte, že správně postavený odlehčený jídelníček vám nepomůže jen shodit pár kil, ale bude mít i blahodárný vliv i na psychiku, imunitu a na váš kvalitní spánek.

    Chce to reálné plány a vyvážený jídelníček

    „Myšlenky i plány na to, jak po svátcích odlehčit jídelníček, napadnou začátkem ledna snad každého. Během vánočních svátků zkrátka více jíme. A i když přidáváme pohybovou aktivitu v podobě častějších procházek, bruslení s dětmi nebo třeba lyžování, vnímáme to i na své postavě,“ vysvětluje Soňa Vojtíšková, nutriční terapeutka ze Systému asistovaného hubnutí

    Pro změny ve stravování jsou podle Soni Vojtíškové zásadní motivace a chuť opravdu něco měnit. „Celý proces změn tělo efektivně vnímá, až když jsou změny spíše novými stabilními návyky než náhodnou volbou zeleninového salátu k obědu první lednový týden. Doporučuji proto, aby byly plány na změny reálné a vždy podpořeny vyváženým jídelníčkem. Jen tak se docílí skutečných a zejména trvalých výsledků i spokojenosti,“ upozorňuje a přidává konkrétní rady.

    Není nutné škrtat, ale volit správný čas

    Názor, že při odlehčování a hubnutí je potřeba vyřadit vše, co je jen náznakem nezdravé, tučnější nebo sladké, je dávno přežitý. Odlehčování nemusí bolet a nemá být trápením. „V odlehčeném jídelníčku není nutné zařazovat zeleninu za každou cenu do všech jídel, nebo striktně vyřazovat pečivo a přílohy, tedy velké skupiny sacharidů. I v lednu nás přepadne chuť na sladký koláč nebo rajskou omáčku,“ říká Soňa Vojtíšková. A radí oblíbené potraviny i jídla prostě zařazovat ve vhodný čas, kdy takové jídlo tělo zvládne zpracovat a kdy z něj využije potřebné živiny
     

    1. Nebojte se dát si občas sladké pečivo ke snídani, velké jídlo s přílohou vždy raději k obědu než k večeři.
    2. U večeře preferujte jídla lehká, třeba zeleninu a kvalitní bílkoviny jako maso, ryby nebo vejce s menším množstvím sacharidů (tady je jejich omezení ideální).
    3. Odlehčit jídelníček určitě pomůže omezení smažených a tučných jídel, zkuste zařadit i zcela bezmasý den! Zdrojem bílkovin mohou být v takový den luštěniny, nebo zeleninová jídla doplněna sýrem, tvarohem či vejci. 
    4. Omezte a časem vyřaďte z jídelníčku tzv. přidané cukry. Ať už slazené nápoje, ochucené mléčné výrobky a hlavně cukrovinky.

    Nutriční terapeutka radí: Jak poskládat odlehčený jídelníček

    • Ovoce a zelenina: Do svého jídelníčku zkuste denně (ideálně dopoledne) zařadit nějaké ovoce, odpoledne a večer vždy nějakou zeleninu. Vybírejte sezonní a dostupné druhy, v obchodech je na výběr celá škála. Když není po ruce syrová zelenina, může být tepelně upravená, nakládaná, sterilovaná. Kromě vitamínů a minerálů tak navýšíte v jídelníčku množství vlákniny, která je velmi důležitá pro mikrobiom tlustého střeva.
    • Produkty z celozrnné mouky: Pečivo, cereálie, nebo celozrnné těstoviny si dopřejte ideálně ke snídani nebo na oběd. I tato změna navýší množství vlákniny ve vašem jídelníčku. 
    • Mléčné výrobky: Konzumujte kefíry, zakysané mléčné výrobky, sýry a tvaroh, pokud vám nebrání váš zdravotní stav. Doplníte tím každý den potřebnou dávku vápníku a probiotik. Pokud chcete jídelníček odlehčit, vybírejte středně tučné produkty bez příchuti a přidaného cukru.
    • Preferujte kvalitní rostlinné tuky a oleje (olivový, řepkový olej, ořechy, semínka, avokádo) před živočišnými tuky (máslo, ghí, sádlo). Rostlinné tuky našemu zdraví rozhodně více prospívají.

    Dieta a jídelníček vám musí vyhovovat

    Vaše tělo je jedinečné a má i svoji historii – má možná zkušenost s různými dietami, se stresem nebo s nemocí. Proto je třeba si „ušít odlehčení“ doslova na míru. „V dnešní době existuje obrovské množství diet a neexistuje jedna jediná, která by byla obecně nadřazená všem ostatním. Základem je, aby si člověk našel tu dietu, která mu bude nejvíce vyhovovat a vydrží jí dlouhodobě držet,“ vysvětluje nutriční terapeut David Erban a říká, že výzkumy ukazují, že zhubnout zvládne velká část lidí, ale problém je, že tuto zhubnutou váhu nedokážou dlouhodobě udržet.

    • Součástí každé diety a odlehčení by měl být dostatek bílkovin, které můžete získat z masa, ryb, mléčných výrobků, vajec, tofu nebo sóji. Je dobré zahrnout tyto zdroje bílkovin do každého jídla. 
    • Dále je zapotřebí dbát i na dostatečné množství vlákniny, která má řadu pozitivních účinků na naše zdraví a pomáhá udržet pocit sytosti na delší dobu, což vede k tomu, že toho ve výsledku sníme méně. Vláknina se nachází v celozrnném, žitném a žitno-pšeničném pečivu, dále v ovesných vločkách, luštěninách, zelenině a ovoci. U zeleniny a ovoce se doporučuje denní příjem až půl kilogramu.
    • Důležité je se nevyhýbat ani tukům a sacharidům.

    Zdroje: autorské rozhovory, Tennutricni.cz, Asistovanehubnuti.cz

    Skryt pre seznam

    Související recepty

    Související články

    Apetit magazín

    Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
    • Zajímavosti

    Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

    Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
    Podcasty o jídle, které budete žrát
    • Tipy redakce

    Podcasty o jídle, které budete žrát

    Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...