Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na veganské Velikonoce aneb Užijte si tradiční svátky bez vajec i masa

14. 4. 2025
Krémová pomazánka z medvědího česneku podle Mamachef
Se svolením Martiny Hladjuk (mamachef.cz)
Oceňovaná foodblogerka Martina Hladjuk (mamachef.cz) Krémová pomazánka z medvědího česneku podle Mamachef Zobrazit
galerii

Jestli něco k oslavám Velikonoc patří, tak tradiční dobroty. Ale jak si pochutnat, když se stravujete vegansky a ve většině oblíbených velikonočních dobrot najdete vajíčka, maso apod.? Nechte to na nás, máme pro vás zajímavé alternativy.

Vzdát se ve stravě všech potravin živočišného původu je stále populárnější a odborníci se shodují, že veganů raketově přibývá. A s tím i receptů a inspirace, jak vařit a jíst čistě rostlinně. Ale co dělat ve chvíli, kdy se blíží svátky, jež jsou, co se jídla týče, založené na vejcích a masu? I v tuto chvíli lze najít zajímavé možnosti a rozhodně se nemusíte bát, že byste si Velikonoce po gastro stránce neužili!

Velikonoční dobroty po vegansku

Na velikonoční stůl patří hned několik tradičních pokrmů, které ve své původní verzi pravidla veganského stravování nesplňují. Ale to neznamená, že si je s lehkou úpravou receptury nemůžete dopřát!

  • Velikonoční beránek: Upečte jej z banánů, jablek nebo rostlinného jogurtu. Na foodblogu Veganotic najdete tip na beránka z kokosového mléka a rostlinného jogurtu či jablečného pyré.
  • Velikonoční nádivka: Jak si poradit bez vajec a uzeného masa? Nebojte se, jde to např. s uzeným tofu, pečivem, jarní cibulkou, špenátem nebo kopřivami. Foodblog Soucitně radí navlhčit zeleninovým bujónem, funguje ale i voda z cizrny apod.
  • Vajíčková pomazánka: Mnozí si neumí bez tzv. vajíčkovky Velikonoce představit, ale ani vegani nebudou bez zajímavé pomazánky. Zkuste ředkvičkovou pomazánku s kešu, avokádovou pomazánku nebo hummus se zeleným hráškem. Na foodblogu Pažitka se doporučuje falešná vajíčková pomazánka z bílého tofu s na jemno nakrájenou cibulku, kurkumou, černou solí, hořčicí, pepřem a majonézou. 

Krémová pomazánka z medvědího česneku podle foodblogu Mamachef (vegan verze)

„Luštěninové pomazánky jsou skvělou alternativou k pomazánkám, které mají základ v mléčných výrobcích, jako je např. žervé,“ vysvětluje foodblogerka Martina Hladjuk, autorka foodblogu Mamachef.

Ingredience: 250 g předvařených bílých fazolí, které mohou být z konzervy, 50 g oříšků, hrst medvědího česneku, 1 velká lžíce mandlového nebo kešu másla, které lze zaměnit na hrst předem namočených kešu nebo mandlí, 20 ml olivového oleje, cca 50–100 ml studené vody, která se přidává postupně dle hustoty, 1–2 lžíce citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  • Medvědí česnek opláchněte a zbavte tuhých konců. Pokud použijete fazole z plechovky, propláchněte je v sítku studenou vodou.
  • Fazole, medvědí česnek, oříškové máslo nebo oříšky, olivový olej, cca 25 ml vody, citronovou šťávu, sůl a pepř dejte do mixéru a mixujte do hladké konzistence.
  • Pokud hned uvidíte, že je pomazánka příliš hustá nebo se nebude chtít hezky rozmixovat, přidejte další část studené vody. Pokud by naopak byla pomazánka řidší, v lednici opět zatuhne. Pokud vlastníte výkonný tyčový mixér, mělo by být možné připravit pomazánku i tímto způsobem.
  • Pomazánku nakonec dle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
  • Podávat můžete na nasucho opečené topinky např. s glazovanou mrkví. Moc fajn je i jako dip k zelenině nebo tyčinkám. Dá se využít všude tam, kam dáváte hummus, lze s ní např. potřít tortillu a poté naplnit.

Sdílet článek

Velikonoce Vegan Veganská kuchyně
reklama
    • Facederma - Liftingový krém pro vyhlazení vrásek a zpevnění
    • KOUPIT
    • Facederma - HAIRPLUS – sérum na růst řas a obočí
    • KOUPIT
    • Facederma - Tělový olej s hedvábím na krk a dekolt
    • KOUPIT
    • Facederma - Sérum s vitamínem A
    • KOUPIT

Související články