
Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je nejen delikatesou, ale také potravinou s mnoha zdravotními přínosy.
Jak se černý česnek vyrábí?
Černý česnek se vyrábí tak, že se celé palice uzavřou do speciálního fermentačního hrnce a po dobu 3–4 týdnů se při teplotě 60–70 °C a vlhkosti 60–90 % nechávají zrát. Při tom dochází k jeho fermentaci a změně barvy. Česnek postupně uhelně zčerná.
- Fermentovat můžete i stroužky, což zabere kratší čas, ale jejich trvanlivost je kratší než stroužků fermentovaných v celé palici.
Při tomto procesu dochází k přeměně některých enzymatických látek, což dodává černému česneku typický vzhled a chuť, která je méně výrazná, bez typické štiplavosti a ostrosti. Získá takzvanou pátou chuť umami.
Využití v kuchyni
Černý česnek se prodává nejčastěji nakládaný v oleji a využít ho můžete na obložené chlebíčky, jednohubky nebo jako běžný česnek na hovězí nebo drůbeží steaky, do zeleninových jídel, do polévek. Je velice univerzální a lze jej použít v mnoha receptech.
- Díky své jemné chuti je vhodný i pro ty, kteří obvykle nemají rádi silný česnekový zápach a výraznou štiplavost. Zatímco běžný česnek umí potrápit žaludek a zažívání, černý česnek podobné obtíže nezpůsobuje.
Zdravotní přínosy
Černý česnek je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Obsahuje vyšší koncentrace antioxidantů než čerstvý česnek, což přispívá k ochraně buněk před volnými radikály. Dále je bohatý na aminokyseliny, které jsou důležité pro obnovu tkání a celkové zdraví organismu. Může také pomáhat snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž přispívá ke zdraví srdce.
Zdroje: časopis Apetit, Česnekový ráj, Garlio, Česká televize