Přemýšlíte, že byste začali jíst ryze rostlinně a přešli na veganskou stravu? Čím se začít „živit”, abyste novému životnímu stylu vyhověli? Je lepší začít postupně nebo najednou? Na tyto otázky vám pomůžeme odpovědět.
Okolo veganské stravy stále panuje mnoho mýtů. Nejčastěji se ovšem mluví o tom, že veganům chybí potřebné vitaminy, minerály, ale především bílkoviny. Oslovili jsme veganku a blogerku Terezu Šlancarovou, která se s námi podělila o své zkušenosti.
- „To, že veganům chybí bílkoviny, je asi největší mýtus veganství,“ říká veganka a blogerka Tereza Šlancarová. Podle svých slov ale spíše blogerka řešila opačný problém. Potom, co si vše spočítala, zjistila, že jich ve stravě přijímá až příliš. „Mezi mé nejčastější zdroje bílkovin patří tofu, tempeh, fazole, čočka, cizrna a semínka, ale určité množství bílkovin je v každé potravině, proto je hlavní jíst dostatečně.“
- „Neposlouchejte nikoho jiného než své vlastní tělo. Nezáleží na tom, jak dlouho vám přechod bude trvat nebo co na něj řeknou ostatní. Hlavní je, abyste byli spokojení vy, a jestli jste třeba trochu zmatení, nebojte, každá změna vyžaduje čas,“ dodává Tereza.
Pokud chcete ve svém životě udělat změnu stravování anebo vás jen láká vyzkoušet rostlinnou stravu, je třeba se s některými tradičními potravinani rozloučit. Možná zpočátku narazíte na několik otázek.
Co namísto mléka?
Rostlinné alternativy. Nápoje vyrobené z obilovin, luštěnin nebo skořápkových plodů jsou běžně k dostání v každém supermarketu. Pokud by se vám však nechtělo ovesné, mandlové nebo sójové (ne)mléko kupovat, pak si je můžete v klidu vyrobit doma. Na internetu najdete nespočet návodů, rad a triků.
Jak nahradit vejce?
Vejce dovede zastoupit relativně hodně surovin, záleží, co připravujete a jaká je jejich funkce. Nahradit vejce potřebují nejen vegani ale i lidé s alergií na vejce.
- „Záleží na konkrétním receptu, ale já nejčastěji používám banán nebo chia vajíčko (chia semínka smíchaná s vodou). Také skvěle funguje takzvané lněné vajíčko (lněná semínka smíchaná s vodou),“ radí veganská blogerka Tereza.
Jak připravit šlehačku?
Sice existuje spousta veganských náhražek smetany na bázi sóji, ale zkušená food blogerka radí koupit kokosový krém. A to z jednoho prostého gurmánského důvodu. Jídlu dodá kokosová šlehačka exotickou chuť!
Co použít místo medu?
Dobře poslouží javorový, rýžový, kukuřičný, čekankový a datlový sirup, melasa (vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové řepy), rýžový a kukuřičný slad.
- „Naprosto zbožňuju datle! Datle obsahují až 70 % sacharidů, a proto si je nejradši dávám před cvičením, jelikož mě skvěle nabudí. Zároveň jsou ale krásně slaďoučké a můžete je používat i do pečení! Úplně nejlíp totiž spojí těsto. A hlavně z nich dělám čokoládovo/kokosové proteinové kuličky! Dále ráda používám banán, javorový sirup nebo kokosový cukr,“ dodává Tereza Šlancarová.