Nová registrace Zapomenuté heslo

Kokosové chipsy jsou skvělá pochoutka plná vlákniny a zdravých tuků. Ale také základ pro veganskou slaninu!

14. 3. 2025
kokosovy_olej_tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash.jpg
kokosovy_olej_tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash.jpg

Kokosové chipsy jsou ideální zdravá pochoutka na večerní mlsání, když vás honí mlsná. Ale skvěle se hodí i do jogurtů jako svačina, do domácí granoly, při pečení na ozvláštnění klasických dezertů nebo jen tak na zobání, když jdete na výlet a potřebujete doplnit energii. Proč je jíst a jak z nich vyrobit veganskou verzi „slaniny“?

Jedním z hitů zdravého stravování posledních let jsou zcela po právu kokosové chipsy, na kterých je skvělé, že nejen výborně chutnají, ale jsou i výživné, a tudíž jde o zdravější alternativu ke klasickým snackům. Mají jemně exotickou chuť, parádně křupou a perfektně se hodí jen tak na pojídání nebo jako přísada do nejrůznějších svačin a dezertů

Připravují se z bílé sušené kopry kokosového ořechu, která zůstává po extrakci panenského oleje. Kopra se krátce opeče a lehce posype mořskou solí. Zachovávají se všechny důležité živiny, chipsy jsou přirozeně bezlepkové i veganské a neobsahují žádné umělé přísady.

Zdravé mlsání, které zasytí

Zeptali jsme se oříškových expertů, firmy Grizly, proč kokosové chipsy zařadit do jídelníčku. Kamila Báťková, manažerka vývoje a kvality, odpověděla:

  • Kokosové chipsy mají vysoký obsah vlákniny (16 g/100 g produktu), která podporuje trávení a pomáhá, aby se člověk cítil sytý a spokojený.
  • Jsou dobrým zdrojem zdravých tuků, z nichž většinu tvoří středně dlouhé triglyceridy, tzv. MCT tuky. Ty na rozdíl od dlouhých mastných kyselin nepotřebují žluč pro trávení a jsou rychle vstřebávány přes střevní sliznici přímo do krevního oběhu – na rozdíl od mastných kyselin s dlouhými řetězci, které procházejí lymfatickým systémem. Protože se MCT tuky rychle metabolizují, tělo je může použít ihned jako palivo, podobně jako sacharidy. Jsou skvělé např. pro sportovce a lidi s vysokou energetickou potřebou.

Nejlepší úprava kokosových chipsů

Skvělé je, že si s kokosovými chipsy lze „pohrát“ a upravit si je podle vlastní chuti. Kamila Báťková doporučila následující:

  • Nejlepší je kokosové chipsy krátce opražit v troubě (140 °C na 10 minut), můžete si je buď lehce osolit, nebo naopak pokapat například javorovým sirupem a máte vynikající křupavou pochoutku (svačina, mlsání k TV).
  • Neuděláte rozhodně chybu, pokud použijete kokosové chipsy do pečení. Využijete je do brownies, banana bread či při přípravě domácí granoly, ale sluší i klasické bábovce. 

Jak na veganskou slaninu?

Kokosové chipsy mohou sloužit i jako základ pro tzv. veganskou slaninu, která se báječně hodí třeba do krémových polévek. Postupů je vícero.

  • Web Zdravývegan.cz doporučuje kokosové chipsy promíchat se lžící vody, uzenou nebo sladkou paprikou a Tamari sójovou omáčkou, nechat pár minut marinovat a péct asi pět minut v troubě na 180 °C.
  • Na Vegmania.cz doporučují marinovat ve směsi ze sójové omáčky, datlového či rýžového sirupu, lžíce vody a tekutého kouře.

Zdroje: Grizly.cz, Zdravyvegan.cz, Vegmania.cz 

Sdílet článek

Kokos Zdraví a výživa Zdravé svačiny Chipsy

Související články