Nová registrace Zapomenuté heslo

Microgreens: Vypěstujte si doma vitaminovou bombu i dokonalou salátovou ingredienci

20. 2. 2025
Microgreens si snadno vypěstujete sami
Se svolením Gardners

Znáte microgreens? Jsou to mladé výhonky rostlin, které se sklízejí krátce po vyklíčení, a kromě toho, že vypadají absolutně rozkošně, mají i spoustu zdravotních benefitů. Ptáte se, o jaké benefity jde? Nenecháme se dlouho pobízet a zmíníme například to, že jsou skutečnou nutriční bombou, díky zajímavé a intenzivní chuti se hodí do mnoha jídel, a navíc si je snadno vypěstujete i doma! Jak na to?

Že jste se s názvem microgreens ještě nesetkali? Není divu, je to výraz, který se u nás nepoužívá dlouho. Ale když vám řekneme, že jde o výhonky zeleniny, budete doma, že? Navíc pokud jste si někdy na Velikonoce pěstovali třeba osení z ovsa, pak máte i vlastní praktickou zkušenost.

„Microgreens mě baví, protože jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak si doma vypěstovat čerstvé vitaminy. Jejich pěstování je tak snadné, že ho zvládne úplně každý – dokonce i děti, pro které může být sledování růstu mikrobylinek skvělou a zábavnou zkušeností. Navíc už za pár dní sklízíte hotovou úrodu,“ říká nadšeně Martina Malinová, CEO Gardners, kterou jsme pro Apetit vyzpovídali. 

Co má na microgreens rád Daniel Vavřina, produktový manažer Higarden? „Především jejich prospěšnost pro lidské zdraví a rychlost, za jakou si zvládnete čerstvou zeleninu vypěstovat sami doma pod umělým osvětlením. Dokážete tak využít plný potenciál rostliny, který nabízí v prvních týdnech po vyklíčení. Díky šetrnosti a rychlosti při pěstování nepodstupují rostliny žádné chemické ošetření, takže můžete pozřít naprosto čistý produkt bez negativních dopadů na vaše zdraví. Jedná se o nízkorozpočtový příjem čerstvé zeleniny, kterou si takto můžete dopřávat celý rok a ne pouze v období, kdy se zrovna běžná zelenina sklízí. A pěstování zvládne i úplný začátečník.“

Zásadní benefity microgreens

„Díky sklizni v rané fázi růstu obsahují mnohem větší poměr živin než dospělé rostliny. Dokážete tak přijmout mnoho prospěšných vitaminů a minerálů v čisté formě,“ vysvětluje Daniel Vavřina.


A Martina Malinová shrnuje:

  • Bohaté na vitaminy (A, C, E, K), minerály a antioxidanty. Podporují imunitu, trávení a mají detoxikační účinky. A vypěstovat si je můžete kdykoli během roku, tudíž jsou v zimě skvělou alternativou čerstvé zeleniny. Navíc oproti běžné zelenině obsahují několikanásobně vyšší koncentraci živin. 
  • Jsou neuvěřitelně všestranné. Skvěle se hodí do salátů, smoothies nebo jako dekorace na hotová jídla, kterým dodají svěží chuť a krásný vzhled.
  • Jejich pěstování je velmi snadné a nevyžaduje téměř žádný prostor ani speciální vybavení. Stačí pár základních pomůcek a můžete si je pěstovat i v malém bytě.

Chcete pěstovat microgreens doma? Víme, jak na to

Microgreens si můžete snadno vypěstovat doma s pomocí pěstebních kelímků, misek nebo speciálních DIY sad, které najdete v různých prodejnách i e-shopech. Tyto sady obsahují vše potřebné: semena, substrát i podrobný návod.


„Stačí jim dopřát dostatek světla, pravidelnou zálivku a během několika dnů si můžete vychutnat svou první sklizeň. Vybírat můžete z mnoha druhů semen, například řeřichy, mizuny, hrášku, hořčice, rukoly nebo brokolice,“ radí Martina Malinová.

  • Vyberte si vhodnou nádobu: kelímek, misku nebo pěstební sadu.
  • Použijte substrát: Ideální jsou kokosové tablety nebo kvalitní zemina.
  • Rovnoměrně rozsypte semínka, jemně přitlačte a lehce zvlhčete.
  • Umístěte je na světlé místo, ale vyhněte se přímému slunci.
  • Pravidelně je roste vodou, nejlépe rozprašovačem.
  • Sklízejte po 7–14 dnech, když rostlinky dosáhnou výšky cca 5 cm.

Jak microgreens využít v kuchyni?

Vypěstováno máte, a tak je třeba vymyslet, jak tuto zdravím nabitou mini zeleninu využijete v kuchyni. Martina Malinová doporučuje:

  • Do salátů: Dodají čerstvou chuť a výživné látky.

  • Na pečivo: Posypat jimi chléb s pomazánkou či máslem.

  • Do smoothies: Přidají vitamíny a svěží chuť.

  • Jako ozdoba jídel: Skvěle vypadají na polévkách či hlavních chodech.

„Microgreens bych doporučil konzumovat zásadně čerstvé, jelikož tepelnou úpravou zničíte téměř veškeré prospěšné látky, které obsahují. Jsou skvělým společníkem do takřka všech asijských pokrmů, kde se dbá na čerstvost použité zeleniny a její minimální tepelnou úpravu. Ať už jste fandou asijských pokrmů, preferujete žitný chléb, nebo zbožňujete smoothie, vždy najdou místo na vašem stole,“ uzavírá Daniel Vavřina.

Zdroje: Gardners-eshop.cz, Growmarket.cz, Higarden.cz, Jidloaradost.ambi.cz, Jimejinak.cz, Farmerfarmstein.cz, Ceskestavby.cz

Sdílet článek

Microgreens Tipy pro domácnost Saláty Smoothie

Související články