Prožili jste během Vánoc opakované sacharidové koma a měli pocit, že na sladké se minimálně rok nechcete podívat? Není třeba jít do extrému a pokud si na sladké potrpíte, klidně si ho dopřát. Stačí se zamyslet nad výběrem surovin. Food blogerka Romana Böhmová se podělila o dva sladké recepty, které využijete i v rámci lednového odlehčování. Zkusíte čokoládovou ovesnou kaši nebo dezert Banana Split?
Jak si dopřát sladké snídaně a svačiny, když dbáte na zdravější jídelníček? A dezert po nedělním obědě, aniž byste trpěli výčitkami, že jste porušili dietní režim? Řešení nabízí Romana Böhmová, která tvoří blog Na skok v kuchyni.
Banana Split podle Na skok v kuchyni
„Jestli je nějaká zdravá svačinka, díky které budete mít pocit, že jste právě dojedli dezert a uspokojí naplno vaše chutě na sladké, tak to je přesně tento Banana split. Dejte si na něj nálož tvarohu nebo řeckého jogurtu a díky tomu vydržíte sytí mnohem delší dobu. Klidně tuto variantu vyzkoušejte i s grilovaným ananasem,“ doporučuje Romana.
Ingredience: 1 zralý banán, ½ lžičky přepuštěného másla (nebo kokosového oleje), oříškové máslo (například pistáciové), tvaroh nebo řecký jogurt, čerstvé ovoce (maliny, borůvky, mango a pod.), nasekané pistácie
Postup:
- Banán si podélně rozpulte a na pánvi ho na troše přepuštěného másla restujte dozlatova.
- Dejte banán na talíř a potřete oříškovým máslem. Poté ho potřete tvarohem nebo řeckým jogurtem, přidejte čerstvé ovoce a nasekané pistácie.
Čokoládová ovesná kaše podle foodblogerky
„Jestli je pro mě v průběhu dne něco důležité, tak je to snídaně. Musí být hodnotná, aby mě zasytila na co nejdelší dobu a já měla energii na práci a schůzky. Jedna z takových snídaní je tato ovesná kaše, na kterou si ráda dávám čerstvé, ale třeba i lyofilizované ovoce,“ doporučuje foodblogerka.
Ingredience: 50 g ovesných vloček, 200 ml mléka (polotučného), 1 lžička kvalitního kakaa, 15 g čokoládového proteinu, 30 g tvarohu (odtučněného)
Na dokončení: 5 g nasekané kvalitní čokolády (nejlépe 70%), borůvky, lyofilizované maliny, banán, ovesné vločky
Postup:
- Ovesné vločky si opražte na pánvi na sucho. Poté přilijte mléko, přidejte kakao a nechte 1–2 minuty probublávat, dokud kaše nezhoustne. Když je kaše hotová, odstavte ji z plotny (nechte minutku zchladnout) a přidejte protein a tvaroh.
- Hotovou kaši dejte do misky, posypte čokoládou, přidejte nakrájený banán, borůvky, maliny a trochu ovesných vloček.
Zdroje: autorský rozhovor, Naskokvkuchyni.cz