0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč na jaře nepřehlížet červenou řepu?

Červená řepa
ZDROJ: Jonathan Pielmayer/Unsplash
sdílet:

Obyčejná červená řepa se našim stolům často vyhýbá. To je ale obrovská škoda, protože je nejen velmi chutná, ale také velmi zdravá. Pomůže s jarní očistou organismu, posílí imunitu a dokonce zpomaluje projevy stárnutí. Sepsali jsme pro vás pár důvodů, proč je dobré ji zažadit na jídelníček. 

Pochutnáváme si na ní už 3 000 let

Červená řepa je oblíbeným zástupcem kořenové zeleniny a není žádnou novinkou. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky, ale postupně se stala oblíbenou po celém světě. První zmínky o této plodině jsou staré asi 3 000 let a pochází ze starověké Babylonie. Po Evropě se rozšířila díky rozrůstání Římského impéria a byla brána nejen jako dostupná potrava, ale také se z ní často připravovaly nejrůznější léky či tinktury. Postupně se stala součástí rituálů a obřadů. Například pohané z řepy tvořili lucerny, podobně jako se vyřezávají dýně nejen v USA na Halloween. 

Červená řepa na všechny neduhy

Zelenina, která zbarví vše do červena, má opravdu mnoho přínosů pro naše tělo. Vyniká pestrým obsahem prospěšných látek a výbornou výživovou hodnotou. Načerpáme z ní vitaminy skupiny B a C, provitamin karoten a minerální látky jako je vápník, hořčík, draslík, zinek i železo. Je skvělým zdrojem kyseliny listové a antioxidantů

Na jaře především oceníme detoxikační schopnosti. Většina z nás se snaží nastartovat tělo po zimě očistou. Řepa zlepšuje činnost ledvin, žlučníku, žaludku a jater, což přijde vhod po celý rok. Také posiluje imunitní systém bránící jarnímu nachlazení, chřipkám a rýmě. Účinky červené řepy ocení i alergici, zmírňuje totiž průběh nežádoucích reakcí na alergeny. 

Obecně působí jako prevence rakoviny, podporuje funkci srdce a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu i krevní tlak. Zlepšuje činnost nervové soustavy a mozku, kladně ovlivňuje trávení a pravidelné vyprazdňování. Na své si přijdou i milovníci kosmetických procedur, protože pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a regeneruje kůži. Toto má za výsledek zmírnění projevů stárnutí, kvalitnější pokožku, nehty, vlasy, a dokonce omezení výskytu lupů. 

Jak ji lehce zařadit na jídelníček?

Červená řepa je nejen velmi zdravou potravinou ale také velmi všestrannou surovinou. Při práci s ní se rozhodně hodí mít v záloze jednorázové rukavice, protože silně barví kůži a vlastně vše k čemu se dostane. Za syrova je poměrně tvrdá, takže se strouhá nebo krájí najemno a marinuje. V této formě je ovšem ideální součástí populárních zeleninových šťáv. Pokud tedy vlastníte odšťavňovač, nebojte se ji kombinovat například s mrkví, jablkem, celerem nebo ananasem. 

Máte-li chuť na čerstvý salát doplněný právě o řepu, máte v zásadě dvě možnosti, jak si ji připravit. Tou první je povaření. Stačí jen otrhat listy a podle velikosti vařit hodinu nebo dvě. Nejlepší je ji loupat a krájet až po uvaření, jinak vypustí hodně chuti i šťávy. Druhou možností je pečení. Oloupanou, nakrájenou řepu vložte do pekáče, pokapejte olejem, podle chuti osolte či okořeňte, dejte do trouby a pečte doměkka. Často se také jen zabalí do alobalu společně s olivovým olejem, česnekem a snítkami tymiánu. Opět ji stačí hodina a na 220 stupňů předehřátá trouba. Takto připravenou řepu využijete v salátech, jako carpaccio, neokoukanou přílohu nebo do rychlých těstovin k večeři. 

Z červené řepy si můžete připravit nejrůznější krémové polévky nebo ruský boršč. Výborně se hodí do rizot, omáček, a dokonce se z ní smaží či pečou zdravější chipsy. Pokud nevíte, s čím ji kombinovat, vsaďte na klasické párování se sýry (kozí, gorgonzola, roquefort), ořechy, vajíčky, křenem, citrusy, jablky, medem nebo dijonskou hořčicí. Využijete ji také u sladkého pečení, kdy z obyčejné bábovky udělá krásně vláčný moučník, nebo si z ní můžete udělat gurmánský sirup

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit