Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč nehubneme, když jíme málo?

Hubnutí
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

V některých článcích o hubnutí se dozvíme, že když snížíme příjem kalorií, zhubneme. Jenže i přes to, že si k tomu jednou za čas zacvičíme, nic se neděje, číslo na váze zůstává pořád stejné. Kde tedy může být problém?  

Pokud nemáte problémy se štítnou žlázou nebo jiné onemocnění, může být odpověď snadná. Možná jíte až příliš málo! Abyste shodili kila, je potřeba dosáhnout kalorického deficitu, tedy vydat víc energie, než přijmete. 

  • Například ženy se sedavým zaměstnáním, které se nevěnují sportu, by měly optimálně přijmout zhruba 1400 kcal, muži se stejným povoláním okolo 1900 kcal.

Když vaše tělo přejde o režimu hladovění, metabolismus se zpomalí a spaluje kalorie co nejpomaleji, aby šetřil své energetické zásoby. To je důvod, proč lidé, kteří sníží množství kilo kalorií příliš, mohou dospět do bodu, kdy přestanou hubnout.

Jak jíst, když chceme zhubnout?  

Zapomeňte na rozličné diety, které radí jíst jen jednu surovinu několik dní a vyhýbat se tuku. Pravidlem je, že by se vám na talíři měly pokaždé objevit komplexní sacharidy, bílkoviny, vláknina a zdravé tuky.

  • Tzn. například příloha (brambory, pečená zelenina), maso, ryby nebo jiné potraviny bohaté na bílkoviny (tofu, vejce, sýr, fazole atd.), ořechy, semínka, čerstvý zeleninový salát, k snídani jsou ideální vločky (vláknina) s ořechy (zdravé tuky), ovoce.

 

V den, kdy si zacvičíte, sledujte, kolik kalorií spálíte a podle toho upravte jídelníček. Po cvičení byste si měli dát ideálně jídlo s vysokým obsahem bílkovin (např.: tvaroh, maso), abyste podpořili růst svalové hmoty.  

Zdroj: Health, Healthline

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...