Kolem hubnutí a diet panuje stále celá řada mýtů: abyste hubli, je nutné vyloučit sacharidy, měli byste hladovět, je třeba dodržovat tříhodinové intervaly mezi jídly… Mylný je i názor, že pokud chcete shodit pár kilo, měli byste z jídelníčku zcela vyloučit přílohy. Není tomu tak. Přílohy jsou v pořádku, ale je důležité přemýšlet nad jejich druhem a množstvím.
Jíst, či nejíst přílohy během procesu hubnutí? Proč jsou rýže, brambory, těstoviny nebo knedlíky často viněny z toho, že můžou za nadváhu a jsou překážkou na cestě za štíhlostí? Protože obsahují vysoký podíl sacharidů a ty bychom měli při hubnutí omezovat. Ale ne je zcela vyloučit, jsou totiž také důležitým zdrojem energie a vlákniny. Jak tedy na správný balanc?
Základní princip hubnutí
Chcete-li zázraky na počkání, toto nebude článek pro vás. Ale chcete–li nejen zhubnout, ale trvale si osvojit zdravější stravovací návyky, jste tu správně. Samotné přílohy totiž nejsou důvodem vašich kil navíc (stejně jako ovoce konzumované odpoledne). Důvodem nadváhy je pozitivní energetická bilance. Jak se dočtete na webu NZIP, jde o stav, kdy příjem energie potravou je vyšší než celkový energetický výdej. To může vést k přibývání na váze, které může nakonec vést k nadváze až obezitě.
- Pokud tedy chcete hubnout, musíte se zaměřit na dodržování kalorického deficitu.
- Jako vyvážený jídelníček bývá nejčastěji doporučován ten, kdy jsou živiny zastoupeny v poměru: 50 % sacharidů, 30 % tuků a 20 % bílkovin. Mezi sacharidy patří i obvyklé přílohy. Nejvhodnější jsou ty, které jsou zdrojem tzv. komplexních sacharidů. Tělu dodávají energii postupně (na rozdíl od jednoduchých sacharidů), tudíž nedochází k výkyvům hladiny cukru a nemáte tak brzy hlad.
Vhodné přílohy při hubnutí
Pokud chcete zhubnout, měli byste omezit nebo ideálně zcela vynechat smažené přílohy (hranolky, bramboráky apod.) a přílohy ve formě polotovarů, které jsou nejen velmi kalorické, ale i plné umělých přísad.
Jaké přílohy naopak vhodné jsou? „Nejlepšími přílohami při dietě jsou celozrnné, žitné a žitno-pšeničné chleby, které mají hodně vlákniny, a dobře nás zasytí. Někomu můžou vyhovovat i celozrnné a luštěninové těstoviny, které ale nejsou vůbec nutností. Případně jsou skvělé i brambory, které mají velký objem, ale málo kalorií,“ vysvětluje pro Apetit David Erban, nutriční terapeut.
- Celozrnné těstoviny, pečivo či rýže nebo bulgur: obsahují více vlákniny a mají nižší glykemický index.
- Luštěniny: obsahují bílkoviny, vlákninu a minimum tuku.
- Zelenina: zkuste například hráškové nebo květákové pyré (z hrášku, květáku apod.), cuketové špagety nebo zeleninu upečte s bylinkami a olivovým olejem.
- Bát se nemusíte ani brambor, ideální úpravou je pečení nebo vaření, aby si zachovaly vitamín C.
Myslete na to, aby porce přílohy byla rozumná (50 g rýže nebo 150 g brambor), naopak navyšte podíl zeleniny na talíři. Experimentujte a přílohy střídejte, vyzkoušejte i ty méně obvyklé (např. amarant či quinou).
Zdroje: Tennutricni.cz