Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Suchej únor: Zkuste měsíc v roce bez alkoholu a uvidíte, jak vám změní život

Suchej únor
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

V Česku je milion lidí na hranici nebo za hranicí závislosti na alkoholu. Alarmující? Ano, velmi. Stejně jako skutečnost, že se u nás ročně vypije přes 14 litrů čistého lihu na osobu. I proto vznikla před lety kampaň Suchej únor, jejímž cílem není udělat z české populace abstinenty, ale ujasnit si vztah k alkoholu, udělat pro sebe něco smysluplného a zjistit, zda ovládáme my alkohol, nebo alkohol nás.

Kampaň Suchej únor letos slaví 12 let a je čím dál populárnější, ostatně jako celé vědomé omezování pití alkoholu. Mnozí se na únor bez alkoholu dokonce připravili už abstinencí během ledna. Však je na čase!

„Jako Češi si bohužel v alkoholových statistikách nevedeme příliš dobře. Hezky to ilustruje průzkum Světové zdravotnické organizace z roku 2014, který zjišťoval, jaké procento osob starších 15 let v posledním roce abstinovalo, tedy vůbec nepilo alkohol. Průzkum došel k 11 % ročních abstinentů. Pro srovnání, v Německu bylo ročních abstinentů 20 %, v Polsku 48 %, na Slovensku 34 %, v Maďarsku 19 %, v Rakousku 23 %,“ dočtete se na webu Stobklub.cz s tím, že celosvětový průměr byl pak cca 62 %, což naznačuje jednu důležitou věc. Z globálního hlediska je „normálnější“ alkohol nepít než pít.

Co vám do života suchý únor nebo dlouhodobější abstinence či omezení alkoholu přinese? Samá pozitiva.

Proč v únoru „sušit“?

„Suchý únor je čím dál víc populární měsíc bez alkoholu. Smyslem je upozornit na nadměrnou konzumaci alkoholu ve společnosti. Jde zejména o osobní reflexi, poznání svého vztahu k alkoholu, zamyšlení se nad svými návyky a schopnosti udržet si motivaci a sebekontrolu.“ vysvětluje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková ze Systému asistovaného hubnutí a dodává největší benefity tohoto měsíce: 

„Z nutričního pohledu je alkohol silným zdrojem energie. Ethanol nese 38 kJ na 1g alkoholu, tělo tedy nedokáže alkohol vykorigovat např. v rámci redukce hmotnosti. Naopak jeho pravidelnou konzumaci dochází ke zvyšování hmotnosti a budování viscerálního tuku,“ doplňuje Vojtíšková

V knize Suchej únor: 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevnej život (2021) se píše, že po suchém únoru „zachutná“ abstinence 53 % účastníkům – ti ještě čtyři měsíce poté v konzumaci alkoholu dlouhodobě zvolnili. Jaké další benefity lidé zmiňují? 

  • Čistá hlava (78 %)
  • Osobní hrdost (86 %)
  • Lepší spánek (58 %)
  • Víc energie (63 %)
  • Kila dolů (35 %)
  • Omezení kouření (44 %)
  • Vděčná peněženka (59 %)

Jak snížit konzumaci alkoholu?

Iva Málková, zakladatelka STOB, říká, že preferuje ve všem zlatou střední cestu. „Mnoho lidí, kteří hubnou, má tzv. černobílé myšlení: buď, anebo. Buď drží přísnou dietu, anebo se přejídají apod. A co se týče suchého února, nemělo by to vypadat tak, že někdo celý únor nepije a o to víc to dožene v březnu, aby to nebylo z extrému do extrému,“ vysvětluje a doplňuje, že nejlepší je ze zdravotního hlediska celoroční abstinence, nebo alespoň pití s mírou. Jak na to?

  • Rozšiřte okruh příjemných zážitků a činností: Konzumace alkoholu přináší příjemné prožitky, může dočasně zlepšit sebevědomí a usnadnit navazování přátelských vztahů, je to šance uniknout na chvíli od stresu a napětí... Z pití alkoholu se snadno stane způsob, jak trávit volný čas. „Trávení volného času s přáteli může mít různé podoby a ne všechny musí být spojené s alkoholem,“ doporučuje Iva Málková ze STOB. „Vytvořte seznam zájmů a příjemných aktivit, které nejsou spojené s alkoholem, a postupně a vědomě je zařazujte do svého života,“ radí a konkrétně uvádí: místo skleničky s kamarádkou navrhněte zajít na badminton, nebo na výstavu, místo alkoholu na uvolnění se po náročném dni, zkuste cvičení, meditaci, čtení nebo relaxační koupel. 

  • Vytvořte si plán na událost spojenou s alkoholem: Když víte, jak se chcete v dané situaci zachovat, je pro vás snazší ji zvládnout. Pro události, které bývají spojené s alkoholem, si vytvořte plán, jaký alkohol a v jakém množství si povolíte a zda vůbec,“ doporučuje Málková a opět uvádí konkrétně: chcete si za celý večer dát 2 skleničky suchého vína (4 dcl), pijte víno po 1 dcl a po každé skleničce vypijte sklenku čisté vody. 

  • Hledejte podporu v okolí: Za nadměrným pitím alkoholu často stojí nejbližší okolí a lidé, se kterými se stýkáme. Může se dokonce stát, že omezením konzumace alkoholu se automaticky dostanete na okraj své sociální skupiny. A to jistě není příjemné,“ uvádí realisticky Málková. Co s tím? Téma se svými blízkými otevřete – možná zjistíte, že je vás ve skupině takových více, najdete podporu: hostitele požádejte předem, ať vám alkohol nenabízí, když sami pořádáte společenské akce, nabízejte svým hostům lákavé nealkoholické varianty.

Trendy v oblasti nealko a nízkoalkoholických nápojů

Suché měsíce nemusí být jen o odříkání, ale i objevování nových chutí a variací. Na to reaguje i trh s nealkoholickými a nízkoalkoholickými nápoji, které zažívají v posledních letech boom. „Podle aktuálních statistik si více než 60 % spotřebitelů alespoň jednou za měsíc zvolí nealkoholický nebo nízkoalkoholický drink, přičemž mladší generace a lidé ve věku 25–34 let jsou hlavními hybateli tohoto trendu,“ říká Jiří Richter, gin ambasador společnosti Pernod Ricard Czech Republic, a jako alternativu k tradičním alkoholickým nápojům uvádí třeba Beefeater 0.0%.

  • Je inspirovaný původním ginem Beefeater London Dry a zachovává si ikonický citronový a jalovcový profil.
  • Vyrábí se přidáním esence klasické receptury Beefeater London Dry Gin do základu a použitím výhradně přírodních aromat. 
  • Tvoří skvělý pár s klasickým tonikem, ideálním doplňkem je pak plátek citronu a snítka tymiánu.

Zdroj: autorské rozhovory, Suchejunor.cz, Stobklub.cz, Asistovanehubnuti.cz, Pernod-ricard.cz, podcast Kondice

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...