O tom, jak moc jsou luštěniny zdravé a měli bychom jim dát v jídelníčcích prostor, se mluví dnes a denně. Mnozí si ale udělají čočku na Nový rok, doufajíce, že jim zaručí peníze, a po zbytek roku se nejen čočce, ale luštěninám obecně vyhýbají. Nebuďte čočkoví ledňáčci, dejte jí šanci! Když ji dobře připravíte, překvapí vás více než mile. A navíc je nedocenitelným zdrojem vitamínů, hořčíku, zinku, železa a draslíku a díky vysokému obsahu bílkovin je i výbornou alternativou k masu.
Ptáte se, proč byste měli čočku zařadit do svého jídelníčku? My se spíš ptáme, proč už jste tak dávno neučinili. Čočka je totiž ingredience, která je nejen velmi zdravá, ale i opravdu jednoduchá na přípravu a skutečně velmi chutná. Důkazem jsou hned tři recepty, o které se s námi podělila foodblogerka Lucie Nováková, která tvoří blog Buchta v troubě. Na pokrmy z luštěnin a zeleniny nedá dopustit a neúnavně k tomu nabádá i své sledující a fanoušky.
Příprava jednotlivých druhů čočky
Už dávno neplatí, že čočku je vždy třeba namáčet den předem: na trhu najdete nejrůznější druhy této luštěniny. Lucie Nováková doporučuje tyto postupy:
- Červená nebo žlutá loupaná čočka: Nenamáčí se a stačí ji vařit 10 minut. Před vařením je dobré ji propláchnout v sítku pod tekoucí vodou.
- Červená horská čočka: Nenamáčí se a vaří se 15–20 minut. Před vařením je dobré ji propláchnout v sítku pod tekoucí vodou.
- Zelená čočka puy nebo francouzská: Nenamáčí se a vaří se 15–20 minut. Před vařením je dobré ji propláchnout v sítku pod tekoucí vodou.
- Černá čočka beluga: Nenamáčí se a vaří se 20 minut. Před vařením je dobré ji propláchnout v sítku pod tekoucí vodou.
- Velká hnědá nebo zelená čočka: Namáčí se 2 hodiny a poté se vaří asi 30 minut.
Tipy, jak připravit čočku
- Pokud se bojíte nadýmání, Lucie Nováková uklidňuje, že loupané druhy čočky bývají v tomto ohledu bezproblémové. Při vaření luštěnin obecně můžete přidat bylinky, jako je bobkový list a saturejka, nebo koření, které působí proti nadýmavosti, například kmín.
- Červená nebo žlutá loupaná čočka se skvěle rozvaří, proto můžete hrst nevařené čočky přidat do krémových zeleninových polévek. Nejen že polévku zahustí, ale čočka dodá i bílkoviny a vlákninu, takže po polévce nebudete mít brzy hlad.
- Pokud máte špatné vzpomínky na moučnou čočku ze školní jídelny, sáhněte po francouzské čočce puy nebo černé čočce beluga. Oba druhy jsou po uvaření pevné. Tyto druhy jsou skvělé do salátů a různých bowls.
Čočkové boloňské ragú
„Jednoduché, luštěninové, zeleninové a rychlé jídlo. Výhodou čočky je, že se nemusí na rozdíl od cizrny a třeba fazolí namáčet, takže nemusíte na nic čekat. Pokrájíte kořenovou zeleninu, osmahnete, přidáte čočku, rajčata a už jen necháte uvařit. Přípravu jídla zvládnete do 15 minut! Doporučuji používat pevnější druhy čočky, jako je drobná černá čočka beluga či francouzská zelená čočka puy. Benefitem těchto druhů čoček je, že po uvaření zůstávají pevné a oproti klasické čočce nejsou moučnaté,“ pochvaluje si Lucie Nováková z blogu buchtavtroube.cz a přidává recept.
Ingredience pro 4 porce: 3 mrkve, 1 petržel/pastiňák, kousek bulvového celeru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, olivový olej na restování, 1 lžíce rajčatového protlaku, hrst sušených rajčat, 250 g černé (beluga) nebo zelené (puy) čočky (váha v suchém stavu), 400 g rajčat v konzervě, 700 ml vody, sůl, pepř
K podávání: čerstvá bazalka, parmazán, těstoviny, olivový olej
Postup:
- Mrkev, pastiňák/petržel a celer oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky. Rovněž oloupejte cibuli a společně s česnekem nakrájejte nahrubo.
- Do velkého hrnce nalijte dvě lžíce oleje. Přisypte nakrájenou zeleninu a restujte dozlatova, trvá to 7–10 minut.
- Poté přidejte rajčatový protlak a krátce ho zarestujte.
- Přihoďte čočku, kterou jste propláchli v sítku pod tekoucí vodou. Zalijte rajčaty v konzervě. Přidejte také pokrájená sušená rajčata, osolte, opepřete a zalijte vodou. Promíchejte, přiklopte poklicí a nechte vařit na střední výkon sporáku cca 35 minut. Občas promíchejte.
- Podávejte s oblíbenými těstovinami. Na talíři dozdobte bazalkou, parmazánem a zakápněte olivovým olejem.
Recept je bez přidání parmazánu veganský, bezlepkový a bezlaktózový.
Bowl s horskou čočkou, bulgurem a pečenými batáty
„Miska plná skvělých surovin, barev, chutí a variací. Pokaždé může být jiná a vždy bude skvělá. Misky nejraději skládám z obilovin a luštěnin, pak přidávám teplou pečenou zeleninu a čerstvou zeleninu pro osvěžení. Nesmí chybět chuťově výrazný dresink a také ráda dávám sýr, tofu nebo vajíčko pro doplnění bílkovin. A pro křupavý efekt nesmí chybět ořechy nebo semínka,“ doporučuje food blogerka.
Ingredience pro 4 porce: 150 horské červené čočky nebo zelené francouzské čočky (váha v suchém stavu), 150 g bulguru (váha v suchém stavu), 1 batát, 1 cuketa, 100 g cherry rajčat, sůl, 1 lžíce olivového oleje, 200 g fety, hrst vlašských ořechů, polníček nebo jiné listové saláty k podávání
Na dresink s hořčicí a sušenými rajčaty si připravte: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce medu, 1 lžíce dijonské nebo hrubozrnné hořčice, 3 sušená rajčata naložená v oleji (posekaná nahrubo), sůl
Postup:
- Batát oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cuketu nakrájejte na půlkolečka.
- Batáty, cuketu i rajčata (malá není třeba krájet, větší je lepší rozkrojit) dejte do pekáčku, osolte a ochuťte olejem. Zeleninu pečte na 170 °C (horkovzduch) asi 30–35 minut.
- Bulgur a čočku propláchněte v sítku. Poté je přesypte do většího kastrolu. Zalijte 2,5násobkem vody. Lehce osolte, přiveďte k varu a vařte 15–20 minut. Přebytečnou vodu slijte.
- Všechny suroviny na dresink dejte do uzavíratelné skleničky a důsledně proklepte.
- Do misky dejte bulgur s čočkou, pečenou zeleninu, zalijte dresinkem, promíchejte, přidejte polníček a nahoru nadrobte fetu a nadrťte ořechy.
Možné obměny: Jídlo je velmi variabilní, proto si jej upravte podle svých zásob, chutí a sezonnosti, například bulgur zaměňte za ječné kroupy, quinou, jáhly, perlový kuskus, horskou čočku zase za černou čočku belugu, uvařenou cizrnu, máslové fazole. Místo batátu se hodí dýně, petržel, pastiňák, mrkev. „Jen dávejte pozor, pokud se rozhodnete suroviny zaměnit, je potřeba obilovinu a luštěniny vařit zvlášť, protože se každá surovina vaří jinak dlouho,“ upozorňuje autorka receptu.
Jídlo je bez přidání fety veganské a bezlaktózové.
Horská čočka s kořenovou zeleninou a se zastřeným vejcem
Máte špatné vzpomínky na čočku na kyselo s vejcem, tedy na moučnatou kyselou čočku a nedobře připravené vejce? „Proto jsem kdysi vymyslela tenhle recept na čočku. Čočka je lehce křupavá, zelenina jde do sladka, máslo dodává jemnost a vajíčko je perfektní. Ten tekutý žloutek musíte zkusit. A pokud se vám stýská po kyselosti, na závěr kápněte k čočce trochu vinného octa, nebo zakousněte kyselou okurku,“ navrhuje zajímavé varianty Lucie Nováková
Ingredience pro 4 porce: 200 g horské červené čočky, černé čočky beluga nebo zelené čočky puy (váha v suchém stavu), 30 g másla, 3 mrkve o váze cca 300 g (váha před očištěním), 1 petržel/pastiňák o váze cca 130 g (váha před očištěním), 4 řapíky celeru o celkové váze 190 g (váha před očištěním), ½ lžičky sušeného tymiánu, sůl, 2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy, 4 vejce k podávání (1 vejce na porci)
Postup:
- Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a uvařte na skus v lehce osolené vodě, trvá to 15–20 minut. Přebytečnou vodu slijte.
- Mezitím připravte zeleninu. Polovinu másla (druhou dejte do lednice) rozehřejte na velké pánvi. Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Do pánve vhoďte nejprve mrkev a petržel. Za občasného míchání opékejte 10 minut. Přihoďte celer a ochuťte tymiánem. Společně opékejte ještě 5–7 minut. Osolte.
- Vmíchejte čočku a studené máslo na zjemnění.
- Podávejte se zastřeným vejcem.
Jak na zastřené vejce?
„Způsobů přípravy je několik, já si oblíbila ten pomocí naběračky,“ říká foodblogerka.
- Do kastrůlku dejte vodu, přiveďte k varu a stáhněte teplotu – voda by měla mít kolem 80 °C – sem tam se objeví bublinka.
- Do vody vlijte ocet nebo citronovou šťávu.
- Vejce vyklepněte do naběračky a z naběračky vyklopte do vody. Snažte se „překlopit“ bílek přes žloutek. Vařte 2–3 minuty a poté zchlaďte ve studené vodě. Takto vařte maximálně 2 vejce společně.
Recept je z Neobyčejné kuchařky, jídlo je vegetariánské a bezlepkové.
Zdroje: autorský rozhovor, Buchtavtroube.cz