Nová registrace Zapomenuté heslo

Úvodník šéfredaktorky Jany Kopecké: Rohlík, nebo hlad?

15. 8. 2024
Jana Kopecká
Se svolením Jany Kopecké, archiv

Sedělo nás kolem stolu sedm žen a rozhovor se časem stočil k oblíbenému tématu: (ne)zdravému jídlu. Jenže stačilo prvních pár ‚zaručených‘ rad, aby člověk začal pochybovat, jestli je pořád ještě přítomen v roce 2024, nebo se v čase přenesl do dávných dob tukožroutských polévek a jiných hubnoucích hitů.

„Když chceš zhubnout, nesmíš jíst přílohy, a chleba už vůbec ne. Jenom zeleninu a maso!“
„Bílý rohlík bych nepozřela, to radši padnu hlady.“
„Nejhorší je lepek!“

Extremismus sílil a vzduchem létaly recepty, v nichž nebylo zrnko cukru ani stopa bílé mouky, zato spousta bílkovin a cenných antioxidantů. Moje tělo zareagovalo tak, jako to v podobných situacích občas dělává: dostalo chuť na makové buchty se spoustou másla. Ačkoli se snažím jíst zdravě, nikdy bych nezvolila hlad, když můžu mít rohlík. Občas se dokonce přejím a sem tam sklouznu vyloženě na hranu. Teď o víkendu jsem si u stánku na hudebním festivalu vybrala smažený langoš, který jsem si nedala mnoho let. Byl skvělý, nevyčítala jsem si ho ani trochu, ačkoli mi po něm bylo očekávatelně těžko. Ale člověk se musí občas obětovat, aby otestoval českou gastronomickou scénu, že?

Vyvážila jsem to větší porcí salátu druhý den. A to je pro mě zdravější přístup k jídlu než vynechávat všechny přílohy a nedotknout se sladkého, i když na ně mám chuť. Také proto jsme do zářijového čísla pozvali výživovou expertku, která má spoustu znalostí o jídle, ale zároveň si zachovává selský rozum a radí jej používat: Karolína Fourová vám řekne, jak krmit sebe, a především děti tak, abyste z toho měli radost vy i ony.

Nastává totiž čas, kdy se opět vrhneme do přípravy svačin, a hlavně zpočátku budeme mít ambice, aby ti naši školáci jedli co nejzdravěji. Uberme na urputnosti, přidejme na pestrosti, a hlavně – ať jim chutná.

Recepty na zdravé svačiny najdete v zářijovém Apetitu, který je právě nyní v prodeji.

Chci zářijový Apetit

Sdílet článek

Šéfredaktorka Apetitu Nové vydání Zdraví a výživa Dieta

Související články