Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Už se znáte s praliné? Božská chuť jemně mletých zkaramelizovaných ořechů vás dostane do kolen

praliné
ZDROJ: Image by <a href="https://pixabay.com/users/sipa-62896/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=272934">Silvia</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=imag
sdílet:

Pasta z jemně mletých ořechů, to je praliné. Francouzské označení dalo vzniknout české pralince. Zprvu označovaly oba pojmy malé hrudky oříšků v karamelu, dnes je pralinek nepřeberné množství a jejich původ trochu zanikl. 

Co je to praliné?

Pod pojmem praliné si představte oříšky namleté tak najemno, až z nich vznikne pasta. Pro výrobu praliné se nejčastěji používají zkaramelizované mandle nebo lískové oříšky. Běžná je ale i kombinace obou. Klidně však použijte i jiné druhy ořechů, třeba pistácie nebo klasické vlašské ořechy. 

Jak vyrobit lískooříškový krém praliné?

Jestli patříte mezi fanoušky domácí výroby surovin, jste tu správně! Praliné si totiž můžete vyrobit i doma. Stačí vám k tomu jen dvě suroviny!

Jestliže pro přípravu praliné použijete neloupané ořechy, dejte je napřed na 8 až 10 minut do trouby rozpálené na 170 stupňů. Teplem se oddělí slupka od oříšků, ještě teplé je promněte a zbavte slupek.

  • V kastrolu se silným dnem rozpusťte na mírném ohni pozvolna cukr. Jakmile se všechen cukr rozpustí, vhoďte do něj oloupané ořechy, promíchejte a stáhněte z ohně. Směs ořechů obalených v karamelu vyklopte na pečicí papír a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí přendejte směs do mixéru a trpělivě mixujte, dokud jemně mleté ořechy nezačnou uvolňovat olej a měnit se v pastu. Nějakou dobu to zabere, mixér raději nenechávejte běžet v kuse, ale po chvilkách jej vypněte a pak znovu spusťte.

Kde všude využít praliné

Hotové praliné pak slouží jako základ krémů z mascarpone či ganache, zkrátka všude tam, kde potřebujete jemně mleté oříšky.

Samo o sobě je praliné velmi ořechové, v kombinaci s karalemem navíc decentně sladké a přitom návykové. Takže ho nejspíš budete muset uchránit před mlsaly vybavenými lžičkou.

Zdroje: Víkendové pečení, Hrnec v hlavě

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...