Pasta z jemně mletých ořechů, to je praliné. Francouzské označení dalo vzniknout české pralince. Zprvu označovaly oba pojmy malé hrudky oříšků v karamelu, dnes je pralinek nepřeberné množství a jejich původ trochu zanikl.
Co je to praliné?
Pod pojmem praliné si představte oříšky namleté tak najemno, až z nich vznikne pasta. Pro výrobu praliné se nejčastěji používají zkaramelizované mandle nebo lískové oříšky. Běžná je ale i kombinace obou. Klidně však použijte i jiné druhy ořechů, třeba pistácie nebo klasické vlašské ořechy.
Jak vyrobit lískooříškový krém praliné?
Jestli patříte mezi fanoušky domácí výroby surovin, jste tu správně! Praliné si totiž můžete vyrobit i doma. Stačí vám k tomu jen dvě suroviny!
- 200 g lískových oříšků zbavených slupky
- 200 g cukru krupice
Jestliže pro přípravu praliné použijete neloupané ořechy, dejte je napřed na 8 až 10 minut do trouby rozpálené na 170 stupňů. Teplem se oddělí slupka od oříšků, ještě teplé je promněte a zbavte slupek.
- V kastrolu se silným dnem rozpusťte na mírném ohni pozvolna cukr. Jakmile se všechen cukr rozpustí, vhoďte do něj oloupané ořechy, promíchejte a stáhněte z ohně. Směs ořechů obalených v karamelu vyklopte na pečicí papír a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí přendejte směs do mixéru a trpělivě mixujte, dokud jemně mleté ořechy nezačnou uvolňovat olej a měnit se v pastu. Nějakou dobu to zabere, mixér raději nenechávejte běžet v kuse, ale po chvilkách jej vypněte a pak znovu spusťte.
Kde všude využít praliné
Hotové praliné pak slouží jako základ krémů z mascarpone či ganache, zkrátka všude tam, kde potřebujete jemně mleté oříšky.
Samo o sobě je praliné velmi ořechové, v kombinaci s karalemem navíc decentně sladké a přitom návykové. Takže ho nejspíš budete muset uchránit před mlsaly vybavenými lžičkou.
- Praliné a dortové krémy? Ano! Přidejte ho také do cukrářských krémů, kterými budete slepovat makronky nebo linecké cukroví – stačí jen praliné smíchat s máslem a cukrem.
- Experimentujte a vylepšete si jím klasické krémy do zákusků, jako jsou věnečky z odpalovaného těsta nebo karamelové větrníky
- Nebo ho přidejte do směsi na polevu. Dorty, cukroví, zákusky nebo i nedělní moučník získají úplně nový nádech. Takový cheesecake s hruškami a praliné polevou zmizí ze stolu rychlostí blesku.
Zdroje: Víkendové pečení, Hrnec v hlavě