Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázračná rostlina jménem pampeliška. Co připravit z květů, stvolů, listů a kořenů?

12. 4. 2025
Mladé pampeliškové listy sbírejte na salát, z kořenů můžete upražit kávu
Shutterstock

Pampeliška u nás patří k divoce rostoucím bylinám, často nedůstojně označovaným jako plevel. Jakmile ale okusíte jejích blahodárných účinků a ochutnáte čaj, med nebo pampeliškový olej, chytne vás tato sytě žlutá rostlinka za srdce. Věděli jste například, že se pampeliška považuje za skvělého pomocníka v boji proti rakovině?

Konzumace smetánky lékařské, jak zní oficiální název pro zlidovělou pampelišku, podporuje nespočet procesů v našem těle. Tato zázračná bylina, která je jedlá od kořene až po květ, obsahuje vitamíny A, C, K a B posilující imunitní a nervový systém a minerály hořčík, draslík, vápník a železo důležité pro zdravé svaly, kosti a krevní tlak. S čím pomáhá kořen, list a květ pampelišky a jak si tyto cenné dary přírody připravit?

Na co je dobrý kořen, stvol, list a květ pampelišky?

Pampelišku skutečně využijete od kořene až po květ. Z jejích blahodárných účinků jsou lidé často překvapeni. V zahradních trávnících ji stále hubí nechvalně známými herbicidy, což je velká škoda. Zajímá vás, jak pampelišku zpracovat v celé její kráse?

  • Kořen pampelišky podporuje trávení, funkci jater a detoxikaci organismu. Sbírá se na jaře nebo na podzim, ideálně po dešti, kdy jej lze lépe vyndat ze země. Po důkladném omytí se vysuší a následně konzumuje v podobě čaje, pampeliškové kávy (po opražení) nebo tinktury.
  • Stvoly můžete konzumovat čerstvé v salátu a jsou vhodné pro detoxikaci organismu, správnou funkci jater a žlučníku. Sbírají se v období květu během dubna a května.
  • Listy pampelišky pomáhají odvádět přebytečnou vodu z těla, podporují trávení a látkovou výměnu. Zároveň jsou cenným pomocníkem při cukrovce. Připravit z nich můžete čerstvý čaj, přidat je do salátů nebo je odšťavnit a šťávu vypít. Listy je ideální sbírat před rozkvětem.
  • Květy mají antioxidační účinky a podporují dýchací cesty. Sbírají se v dubnu a květnu.

Pampelišku vždy sbírejte v místech, která nebyla znečištěna chemickými postřiky. Nemáte-li možnost sbírat pampelišku na vlastní zahrádce, zajděte si pro ni do divoké přírody. 

Pampeliškový med a další tipy, jak zpracovat pampelišku

Asi nejznámější možností, jak zužitkovat pampeliškové květy, je pampeliškový med. Potřebovat k jeho přípravě budete pouze květy pampelišky, cukr, citrony a vodu. A taky čas a špetku lásky. Recept na pampeliškový med najdete pod tímto článkem. Jaké další možnosti využití pampeliška nabízí?

  • Omyté kořeny nasekejte na malé kousky a opražte na pánvi nebo v troubě. Následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě na temném místě a připravujte z nich čaj.
  • Podobně jako med můžete připravit také sirup, do kterého stačí ubrat cukr. Sirup je skvělým základem pro letní osvěžující limonády.
  • Připravte si skvělý základ do salátů v podobě pampeliškového oleje. Dobře očištěné květy pampelišky zalijte panenským olivovým olejem a nechte přibližně dva týdny na teplém a slunném místě odležet. Láhev s květy a olejem pravidelně protřepávejte, aby pampeliška pustila co nejvíce chuti a cenných látek. Následně olej přeceďte. 

Zdroje informací: Bylinkyprovsechny.cz, Bylík.cz, Jinamedicina.cz, Receptia.cz

Sdílet článek

Divoké byliny Pampeliška Jedlé květy

Související články