
Pampeliška u nás patří k divoce rostoucím bylinám, často nedůstojně označovaným jako plevel. Jakmile ale okusíte jejích blahodárných účinků a ochutnáte čaj, med nebo pampeliškový olej, chytne vás tato sytě žlutá rostlinka za srdce. Věděli jste například, že se pampeliška považuje za skvělého pomocníka v boji proti rakovině?
Konzumace smetánky lékařské, jak zní oficiální název pro zlidovělou pampelišku, podporuje nespočet procesů v našem těle. Tato zázračná bylina, která je jedlá od kořene až po květ, obsahuje vitamíny A, C, K a B posilující imunitní a nervový systém a minerály hořčík, draslík, vápník a železo důležité pro zdravé svaly, kosti a krevní tlak. S čím pomáhá kořen, list a květ pampelišky a jak si tyto cenné dary přírody připravit?
Na co je dobrý kořen, stvol, list a květ pampelišky?
Pampelišku skutečně využijete od kořene až po květ. Z jejích blahodárných účinků jsou lidé často překvapeni. V zahradních trávnících ji stále hubí nechvalně známými herbicidy, což je velká škoda. Zajímá vás, jak pampelišku zpracovat v celé její kráse?
- Kořen pampelišky podporuje trávení, funkci jater a detoxikaci organismu. Sbírá se na jaře nebo na podzim, ideálně po dešti, kdy jej lze lépe vyndat ze země. Po důkladném omytí se vysuší a následně konzumuje v podobě čaje, pampeliškové kávy (po opražení) nebo tinktury.
- Stvoly můžete konzumovat čerstvé v salátu a jsou vhodné pro detoxikaci organismu, správnou funkci jater a žlučníku. Sbírají se v období květu během dubna a května.
- Listy pampelišky pomáhají odvádět přebytečnou vodu z těla, podporují trávení a látkovou výměnu. Zároveň jsou cenným pomocníkem při cukrovce. Připravit z nich můžete čerstvý čaj, přidat je do salátů nebo je odšťavnit a šťávu vypít. Listy je ideální sbírat před rozkvětem.
- Květy mají antioxidační účinky a podporují dýchací cesty. Sbírají se v dubnu a květnu.
Pampelišku vždy sbírejte v místech, která nebyla znečištěna chemickými postřiky. Nemáte-li možnost sbírat pampelišku na vlastní zahrádce, zajděte si pro ni do divoké přírody.
Pampeliškový med a další tipy, jak zpracovat pampelišku
Asi nejznámější možností, jak zužitkovat pampeliškové květy, je pampeliškový med. Potřebovat k jeho přípravě budete pouze květy pampelišky, cukr, citrony a vodu. A taky čas a špetku lásky. Recept na pampeliškový med najdete pod tímto článkem. Jaké další možnosti využití pampeliška nabízí?
- Omyté kořeny nasekejte na malé kousky a opražte na pánvi nebo v troubě. Následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě na temném místě a připravujte z nich čaj.
- Podobně jako med můžete připravit také sirup, do kterého stačí ubrat cukr. Sirup je skvělým základem pro letní osvěžující limonády.
- Připravte si skvělý základ do salátů v podobě pampeliškového oleje. Dobře očištěné květy pampelišky zalijte panenským olivovým olejem a nechte přibližně dva týdny na teplém a slunném místě odležet. Láhev s květy a olejem pravidelně protřepávejte, aby pampeliška pustila co nejvíce chuti a cenných látek. Následně olej přeceďte.
Zdroje informací: Bylinkyprovsechny.cz, Bylík.cz, Jinamedicina.cz, Receptia.cz