Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravé, ale zrádné aneb Můžu se ovocem cpát bez výčitek, nebo je to kalorická past?

25. 6. 2025
Letní ovoce jahody třešně meruňky broskve
Shutterstock

Léto je sezónou čerstvého a vy nevíte co dřív? Zda uspořádat jahodové hody, meloun jíst ke snídani, k obědu i večeři a broskve ládovat na kila... A co by taky ne, vždyť ovoce je zdravé, plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. A cukry obsahuje pouze přírodní. Jenže pozor, těch cukrů obsahuje poměrně dost, takže na chvilku odložte misku třešní a zjistěte, zda už u snídaně nemáte díky ovocné náloži překročenou doporučenou denní dávku cukru.

 

Ke zdravému životnímu stylu patří konzumace ovoce a zeleniny. To je fakt. Ale zároveň se mnozí mylně domnívají, že obojího mohou sníst kila, protože je to přece zdravé. Mísy plné čerstvého ovoce skutečně vypadají zdravěji než cokoliv jiného, ale měli byste vědět, že přejídat se ovocem po celé léto, a myslet si, že se to neprojeví na váze, je omyl a mýtus. Rovnice „ovoce = bez kalorií“ rozhodně neplatí.

 

Ovoce očima nutriční terapeutky

„Je pravda, že ovoce bývá často vnímané v rocnici ‚zdravé = můžeme jíst neomezeně‘, ale nutričně to tak jednoduché není,“ vysvětluje nutriční terapeutka Markéta Gajdošová. Přestože jde o velmi cenný zdroj vlákniny, vitamínů (zejména C a skupiny B), antioxidantů a fytonutrientů, stále obsahuje jednoduché cukry – především fruktózu.

„Ovoce má ve stravě nezastupitelné místo. Ale stejně jako u všech složek – množství a kontext jsou klíčové. U sedavého dospělého není ‚ovoce na kila‘ ideální, zatímco u dětí, sportovců nebo lidí s nízkým příjmem energie to může být jinak,“ říká a doplňuje, co je dobré vědět k rozlišení ovoce z hlediska výživy:

  • Vysoký obsah vody a méně cukru: melouny, jahody, grep, pomeranč, rybíz – objemově sytí, ale jsou kaloricky nízko.
  • Vyšší podíl cukru: hroznové víno, banán, mango, datle, sušené ovoce obecně – sem spadá i „zdravá sladkost“, která ale z hlediska glykemické zátěže může fungovat jako dezert.
  • Nutričně bohaté ovoce: borůvky, maliny, ostružiny, granátové jablko – často nižší cukr, ale vysoký obsah polyfenolů, které mají příznivý vliv např. na zánětlivé procesy nebo zdraví střev.
  • Specifická skupina: avokádo, olivy, kokos – botanicky ovoce, ale nutričně spíše tuková složka.

Nutriční hodnoty vybraných druhů ovoce

  • Ovoce s nízkou energetickou hodnotou (na 100 g)*: Meloun červený – 140 kJ, jahody – 170 kJ, borůvky – 250 kJ, maliny – 220 kJ, grapefruit – 170 kJ. Tyto druhy ovoce jsou na letní pojídání ideální, jsou totiž svěží, dodají energii, ale zároveň nezahltí cukrem.
  • Ovoce, které má vysoký obsah cukru a může to být nenápadná kalorická past*: banán – 380 kJ, hroznové víno – 290 kJ, mango – 290 kJ, třešně – 270 kJ, fíky – 300 kJ, sušené ovoce (např. datle) – až 500 kJ, avokádo – 670 kJ (je technicky ovoce a plné zdravých tuků, ale pozor ním, má kalorie jako máslo). U těchto druhů je dobré držet se rozumných porcí, tedy nesníst kilo třešní, ale menší hrst apod. 

*Údaje ze stránek STOB.

Pár ovocných pravidel, která mějte na paměti

  • Ovoce má být součást jídelníčku, ale nemělo by hrát hlavní roli. Kilo hroznového vína není „lehký letní obídek“.
  • Míchejte druhy, cíleně kombinujte kyselé ovoce s méně sladkými kousky, snažte se to mít maximálně pestré. Už jste někdy jedli grapefruit s borůvkami?
  • Pozor na ovocné nápoje a smoothie. Velmi snadno se vám může stát, že díky ovocnému smoothie nebo freshi vypijete 3 banány, 2 jablka a 1 pomeranč – a to byste asi běžně v kuse nesnědli. 
  • Sušené ovoce berte jako sladkost – sušením ovoce se totiž zvyšuje energetická hodnota ovoce, není to tedy náhrada za misku čerstvého ovoce.

Zdroje: Stobklub.cz, Aktin.cz

Sdílet článek

Cukr Sacharidy Ovoce Nutriční specialista

Související články