Čerstvá mrkev je gumová, květák nahnědlý a k tomu ty ceny! Jestli stojíte v obchodě u bedýnek a váháte, které kusy vložit do košíku, máme pro vás řešení. Jsou chvíle, kdy je mnohem lepší volbou hluboce zmrazená zelenina. Existuje totiž minimálně pět dobrých důvodů, proč byste právě jí měli dát v zimě přednost před čerstvou.
Zní vám to jako nesmysl? Jste přesvědčení, že jedině čerstvá zelenina je dobrá? Obsahuje přece spoustu důležitých vitaminů a její chuti a barvě se nic nevyrovná! Připravte se na zklamání. Toto platí pouze v případě, že si ji sklidíte ze své vlastní zahrádky či si ji v sezoně nakoupíte u farmáře. Jenže ani jedno není během podzimu a zimy příliš reálné. Fakta jsou totiž docela jiná a tady máte hned 5 argumentů, které v zimě hovoří pro hluboce zmrazenou zeleninu.
Doba sklizně
V zimě o čerstvé zelenině přímo z pole nemůže být ani řeč. Ta z obchodů, pokud nepochází ze skleníků, se sklízela nezralá. Následně byla dlouhé měsíce uložena v chladných prostorech, kde pomalu „docházela“. Z tohoto důvodu jí chybí typická barva a chuť. Na druhou stranu hluboce zmrazená zelenina se sklízí v době plné zralosti. Je ihned zpracována a rychle zmrazena. Celý tento proces zabere sotva pár hodin.
Množství vitaminů
Není to jen chuť, o co čerstvá zelenina přichází, než se dostane ze skladů do obchodů. Ztrácí také to nejcennější – vitaminy, kvůli kterým si ji často kupujete v domnění, že děláte něco pro své zdraví. Odborné studie uvádějí jako příklad hrášek. Ten během prvních 48 hodin po sklizni ztratí až polovinu vitaminu C. Zmrazená zelenina je na tom lépe. Výrobci do ní vybírají surovinu té nejlepší kvality a díky rychlému zpracovatelskému procesu si uchová i tolik potřebné živiny. Hluboké zmrazení patří mezi nejlepší způsoby konzervace potravin.
Druhy úpravy
Pokud se rozhodnete vsadit na zeleninu z mrazicího boxu, vězte, že máte v rukou to nejlepší. Zelenina má nutriční hodnoty a chuť jako v den, kdy byla sklizena. Snadná je také její příprava. Jen raději zapomeňte na vodu, pokud tedy nechystáte polévku. Při vaření se totiž vitaminy uvolní a vy byste o ně zbytečně přišli. Raději vsaďte na páru nebo máslo.
- Zelenina na másle je skvělá příloha a hodí se téměř ke každému masu, ať je to steak či ryba.
- Vyzkoušet můžete třeba NOWACO lahůdkovou zeleninu, která obsahuje lahodnou směs mrkve, hrášku, kukuřice a květáku.
Množství odpadu
Další velkou výhodou hluboce zmrazené zeleniny je to, že ji využijete až do posledního kousku. Oproti tomu tu čerstvou musíte očistit, oloupat a okrájet. Takže část vašich peněz míří rovnou do koše, aniž byste z nich měli jakýkoliv užitek.
Dostupnost během roku
Doba jde kupředu. Před 70 lety chladničky a mrazničky způsobily doslova revoluci v domácnostech, když dokázaly uchovat potraviny déle čerstvé. Je tedy na čase změnit postoj a využít všech možností, které doba nabízí. Vždyť i vědci mají jasno. Podle nich hluboce zmrazená zelenina a ovoce mají mnohdy lepší nutriční hodnoty než čerstvé. Navíc jsou kdykoliv po ruce.
- Nemusíte řešit sezonnost ani se trápit tím, jak dlouho kde ležely. Stačí sáhnout do mrazničky a pochutnat si na nich.