Bambusové pařáčky patří k základní výbavě nejen čínské kuchyně. Co v nich můžete vše připravit?
Nedávno jsem si v asijských potravinách koupila bambusový pařáček. Doslova jsem se do něj zamilovala - příprava je rychlá, údržba snadná a oku lahodí daleko víc než nějaké umělohmotné monstrum. Člověk si při vaření připadá trochu jakoby vykonával nějaký starobylý rituál. Ráda bych se dozvěděla, jak se pařáček správně jmenuje a zda jsou s jeho využitím dostupné nějaké zajímavé recepty. Už jsem pátrala na internetu a zatím jsem se dozvěděla, že se snad původně využíval převážně k přípravě rýže. Těším se na tipy.
Veronika
Milá Veroniko, bambusové pařáčky patří k základní výbavě především čínské kuchyně a vařením v páře se v nich připravují veškerá jídla včetně masa a ryb - v místě původu jsou velmi levné a tak se obvykle používá vždy na jeden typ potraviny jiný košíček, aby se nemísily vůně. Článek o pošírování a vaření v páře (způsob, který je v čínské kuchyni nesmírně oblíbený) spolu s recepty jsme uveřejnili v březnovém Apetitu 2006. Zvlášť oblíbené jsou plněné knedlíčky dim sum (tenké, víceméně nudlové těsto s pikantní náplní, obvykle z jemné masové fáše a/nebo zeleniny), které se připravují právě v těchto košíčcích.